Guido bij Humberto over Noro; Superleague; Nogmaals Michiel in Dubai – WTJ 712

WOENSDAG – Amper drie dagen voor de opening van Winderspelen slaat het Noro-virus toe in PeyongChang. Beveiligers zijn in quarantaine, sporters leven een tikkeltje tussen hoop en vrees.Naar verluid hebben de schaatsers er in Gangneung (nog) geen last van, maar in PyeonChang is waakzaamheid geboden. Onze Guido Vroemen werd vandaag platgebeld door de media, nadat hijh stelde dat het buikgriepvirus extreem besmettelijk is. ’s Avonds mocht hij dat in RTL Late Night bij Humberto Tan nog eens duidelijk maken. Guido, arts van de Roompot wielerploeg en vele duursportrs zegt dat het virus ook via de lucht kan worden overgedragen. ,,Je kunt het van iedereen oppikken, Daarom moet je contact vermijden. Geen handen geven en niet in ruimtes komen waar veel mensen bij elkaar zijn.’’ Wat Vroemen betreft blijven de sporters zo veel mogelijk op hun kamers, hoe moeilijk dat vanwege trainingen ook is.

Jersey


Er moest stevig onderhandeld worden, maar nu is dan toch een akkoord bereikt met States officials van het eiland Jersey om voor de komende vijf jaar ook daar de finale van de Super League Series te kunnen houden. Zoals het er nu naar uitziet zijn de Brownlees van de partij in de races, die atleten naar alle hoeken van de wereld brengen. Er wordt in Jersey nog een evenement aan toegevoegd, maar daar wordt later meer over bekend gemaakt. Jersey weet wat het voor de economische spin-off van het eiland betekent. De 250.000 pond subsidie is volgens het eilandbestuur dan ook wel besteed. In 147 landen werden de beelden van het evenement bekeken.
Eerst komen de wereldtoppers van 17 tot en met 19 maar weer tesamen op Hamilton Island, Australië. Daar boekte Richard Murray een excellente overwinning. Op 23 en 24 september zijn de uniforme geel-zwarte trisuits te bewonderen op Jersey. Tussendoor zijn er twee nieuwe, zogeheten Qualifier Races. Twee van de waarschijnlijk vier qualifiers zijn bekend. Van 29 juni tot en met 1 juli is het Poolse Poznan gaststad van dit topevenement, van 17 tot en met 19 augustus is dat in Penticton. Beide steden hebben grote ervaring met triathlons op het gebied van Ironman en Challenge.

Michiel de Wilde doet vaak maar wat


Een 70.3 Ironman winnen doe je niet zo maar. Daarom komen we nog even terug op Michiel de Wilde, afgelopen vrijdag de snelste agegrouper M25 in Dubai. In Amsterdam zette hij de zaken in een blog nog eens op een rijtje. We halen er wat leuke passages uit. ,,Om 3.59 lig ik als een blok te slapen. Een minuut later gaat de wekker. Ik ben scherp!’’ Michiel ging in zijn uppie naar het Midden-Oosten, maar trof daar de familie Fanoy. ,,Ik heb Jocelyn tijdens een trainingsdag in Nederland ontmoet. Daar kwam ik vader Charles, moeder Gitta en jongste dochter Leanne – een geweldig triatlete tegen.’’
Over een warming-up. ,,Tientallen zijn aan het inzwemmen, daar ben ik niet zo van. Ik doe mijn warming-up op het droge. Vaak doe ik maar wat. Nu stond prof Johann Ackermann naast me. Hij draaide met zijhn heupen, dus ik deed dat ook. Ging hij squaten, dan deed ik het ook.’’
,,Nog voordat ik van start ben gegaan, heb ik de Ironman al wel 50 keer geracet, in mijn hoofd dan. Alleen het plan nog uitvoeren.’’ Het zwemmen gaat boven verwachting goed, want Michiel verbaast zich er later nog over. ,,Ik haal mensen in. Ik haal mensen in! Na 28 minuten spoel ik aan land. Daarna trek ik bijna de P5X het rek uit. Alleen niet die van mij. Hij staat 20 meter verderop. De fiets ziet er agressief uit. Klaar om de komende 90 kilometer op te vreten en uit te spugen. Ik zit er ook zo in.’’
Na eerste witte startnummers (vrouwelijke profs) te hebben ingehaald, volgen na 75 kilometer de zwarte nummers: de prof-mannen! ,,Ik zit als een regendruppel op mijn fiets. De turbo’s in mijn dijen fluiten vrolijk. Helemaal in mijn element. Vol zelfvertrouwen spring ik na 2 uur en 7 minuten van de fiets.’’
,,Het is nog rustig op het loopparcours. Achter de hekken schreeuwen de Fanoys me de boulevard op. Ik krijg een rilling en kippenvel.’’
En dan hét moment in Michiels wedstrijd. ,,Wat voor altijd op mijn netvlies gebrand zal staan is de aanblik van Alistair Brownlee die op de terugweg op me af komt rennen. Knieën omhoog, borst vooruit en gigantische passen. Zijn loopstijl doet me denken aan een hoogspringer, die zijn laatste passen maakt voor de sprong. Ik wijk voor hem uit.’’
Bij een droge 22 graden nadert ook voor Michiel de finish. ,,Geen onzekerheid. In het moment. Zalig! Ik vind het bijna jammer. The tall man with the long legs crosses the line. Blij, voldaan, kapot. Leanne brengt me het verlossende nieuws: eerste in 4 uur en 4 minuten! Nog even wachten vanwege de rolling start. Ik word steeds blijer. Misschien nog wel het meest trots op de 26e plaats overall, in een topwedstrijd.’’
De awardceremonie is bij Jeremiah Beach Hotel, grenzend aan de Burj. ,,Een heerlijk buffet al smaakte de pot pindakaas na afloop ook heerlijk. Halverwege de avond met de trofee was het plaatje compleet. Plus een slot voor de WK 70.3 in Zuid-Afrika. De kers op de taart. Een grote grijns op mijn gezicht.’’
Michiel, ik zeg het niet vaak. Maar behalve een groot triatleet schuilt in jou ook een groot schrijver. Als je dit enkele dagen na zo’n krachtsinspanning aan het papier kunt toevertrouwen, dan mag je van ons vaker je avonturen met ons delen! Succes met de volgende wedstrijden en van het WK Zuid-Afrika verwachten we weer zo’n subliem verslag.

Loopwedstrijden


De loopwedstrijdjes nog even doornemen. Beste triatleet in de Midwinter Marathon Asselronde was André Aanstoot, goed voor een 27e plaats. Danne Boterenbrood werd derde bij de vrouwen. Vera Keidel won de 5 kilometerloop Leeuwarden-Marsum-Leeuwarden, Nicole Loeve was haar leeftijdsgenoten de baas in de Leudal Cross te Haelen. Thijs Wiggers en Nienke Vlak zegevierden in de Arnaud Magnin Wintercross te Schipborg. Carola Schot won de Voorwinden Heinenoordtunnelloop te Oud-Beijerland. Marleen Vos en Selina Franken boekten winst in de Runnerswold Wintercup van Lelystad. Maar de mooiste hardloopzege ging naar Jeanet van den Berg. Zij won namelijk zondag de Ballentent Strandloop in Hoek van Holland.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.