We vieren 40 jaar triathlonsport; trouw aan Hawaii; preview Cape Town – WTJ 714

DONDERDAG – Aan lijstjes of opsommingen zitten risico’s verbonden. Bijvoorbeeld het risico dat je iemand vergeet. Dat was in de woensdag WTJ het geval. Bij het eerste lijstje verbonden aan ’40 jaar Ironman-40 jaar triathlonsport’.

Dat Hans van der Linden even in een verkeerde leeftijdsgroep zat, is ons vergeven. M60, M65, M70. De Leusdenaar was in elke agegroup succesvol. Maar dat we Arend Middelveldt vergaten, is natuurlijk niet goed. De helaas te vroeg overleden triatleet uit Ruinerwold beleefde een topjaar in 1993, resulterend in de vijfde plaats bij de M50 op Hawaii. Hij is daarmee de 28e Nederlander in de top 5.

Welbeschouwd zou je er als 29e vorig jaar ook Leanne Fanoy aan toe kunnen voegen, ware het niet dat ze op het WK Ironman uitkwam onder de vlag van Verenigde Arabische Emiraten. Woonachtig in het Midden-Oosten, trainend in Frankrijk, maar geboren in het Hollandse Venhuizen. Moeder Gitta reageerde al op ons Facebook-pagina: daar zou je ook tussen moeten staan Leanne Fanoy! Ze werd hoe dan ook tweede bij de F18.

Steeds opnieuw de verre reis naar Hawaii

Met terugwerkende kracht vullen we beiden nog aan op WTJ 714, want we willen graag compleet zijn en blijven. Ook vandaag nog een lijstje, maar dan die van Nederlanders met de meeste deelnames.

1.Rob Barel  10x (waaronder 3 keer DNF)
2.Richard van Diesen   7x (1 DNF)
3.Yvonne van Vlerken   7x (4 DNF)
4.Dennis Vandermeer   6x
5.Trijnie Roozendaal   6x
6.Jacques van Leeuwen   6x (1 DNF)
7.Hans Dieben    6x (3 DNF)
8.Frank Heldoorn   5x
9.Heleen bij de Vaate   5x (1 DNF)
10.Michel Besseling   4x
11.Henri Kiens    4x
12.Irene Kinnegim   4x
13.Sef Queis    4x
14.Mink Zeilstra   4x
15.Ben van Zelst   4x

Vijftien Nederlandse triatleten deden drie keer mee aan de ultieme Ironman, vijfendertig triatleten maakten twee keer de verre reis om deel te kunnen nemen.
Dus ook als naar het aantal finishes gekeken wordt, staat Rob met zeven bovenaan, gevolgd door Richard, Dennis en Trijnie met zes.

500 meter in ijskoud water is lang zat

Van de lange afstand terug naar het kortere werk. Zondag opent de ITU met Cape Town als eerste van de 17 World Cup-races. Onder die 17 voor het eerst Antwerpen. Astana in Kazachstan is eveneens nieuw. Cape Town, of Kaapstad is voor het tweede jaar op rij seizoensopener. Toen met een compleet RSA-mannenpodium, nu zijn opnieuw Richard Murray en Henri Schoemann topfavoriet. Toen ook de nummers 1 en 2. Onder startnummer 8 komt de eerste Nederlander uit Marco van der Stel. Menno Koolhaas heeft starnummer 24 toebedeeld gekregen, Donald Hillebregt komt uit onder nummer 32. Marco was vorig jaar beste Nederlander op een veertiende plaats.

Zoals gisteren gemeld, start Rachel Klamer onder nummer 1. Toch mogen de kansen van de Japanse Ai Ueda en Juri Ide niet uitgevlakt worden en ook de Zuidafrikaanse kampioene Gillian Sanders is kansrijk. En dan zijn er de Britse vrouwen nog. Vorig jaar 1 en 2 met Hall en Learmonth, nu topfavoriet met Non Stanford en Vicky Holland. Vorig jaar werd Rachel vierde. Kisten Nuyes met startnummer 17 en Rani Skrabanja met nummer 24 mogen hun visitekaartje afgeven na de drieweekse trainingsstage in Namibië.
De wedstrijd ‘Discovery Triathlon Cape Town’ speelt zich af tegen het magnifieke decor van de Tafelberg op de achtergrond. De vrouwen bijten het spits af om 14.15 uur (dat is drie minuten later dan de optocht van Stampersgat…) en de mannen gaan om 16.15 uur voor The President Hotel te water. De finishlijn ligt op Green Point Common. De winnaars gaan met 7500 Amerikaanse dollars naar huis. Het gaat om een sprint-afstand waarbij zelfs maar 500 meter gezwommen wordt. Misschien maar goed ook, want de watertemperatuur bedroeg vorig jaar rond deze tijd slechts 13,9 graden. Samen met Rotterdam had deze ITU-race het koudste zwemwater van 2017. Twee rondes van tien kilometer fietsen en 1 loopronde van vijf kilometer. In het voorprogramma zijn ook duathlons opgenomen.

Morgen blikken we vooruit op alweer de vierde crossduathlon dit jaar. In Norg, het hoge noorden. En zouden we dan weer iets hebben over 40 jaar Ironman Hawaii? Of zou die Brabander brutaalweg over carnaval gaan schrijven? Dan heeft ie het misschien ook wel over ‘lang zat’, maar dan in een heel andere context.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.