Carnaval; Crossduathlon Norg voorbeschouwd; Meeste Nederlanders op Hawaii – WTJ 715


VRIJDAG – Ja, het is carnaval. En toch verschijnt er een WTJ. Ik ben een liefhebber van het Vastenavondfeest, dat moge algemeen bekend zijn. Maar het is een misvatting dat deze traditie gepaard gaat met overdreven drankgebruik, billenknijpen en alles wat God verboden heeft. Wie iets meer van de ‘ziel van carnaval’ wil begrijpen doet er goed aan de donderdag vertoonde documentaire Nao t Zuuje nog eens te bekijken. Ik ben geen Limburger, maar voel precies aan hoe het vierdaagse feest beleefd kan worden. Genoeg erover, je gaat ervoor (zoals Peter van Liempt als prins of Eddy Lamers vanwege zijn enthousiaste kinderen) of je hebt er niks mee. Een tussenweg is er niet.

Vierde lustrumuitgave Crossduathlon Norg

Deelnemers aan de crossduathlon van Norg zullen er niet aan toegeven, schat ik. Zondag de elfde (mooi getal) staan zij op scherp in het hoge noorden. De GVAV crossduathlon kent dit jaar twee afstanden. De standaard van 5/20/2,5 en een korte afstand van 2,5/6,5/2,5. Zo’n 200 duatleten hebben ingeschreven, alleen voor de jeugdserie is nog ruimte. Het is de 20e editie en het speelt zich opnieuw af in de Langeloër Duinen bij Norg. Dat is best ver van het carnavalsgedruis vandaan.
De wedstrijd begint om 11 uur (steeds weer dat getal 11). Het is de jeugd, die het spits afbijt. Daarna om kwart voor twaalf de korte serie en één uur ’s middags de standaard afstand, zeg maar de wedstrijdserie. Verzamelen doet iedereen bij voetbalvereniging GOMOS op sportpark Schapendrift in Norg. Loop- en fietsparcours zijn uitgezet in bos- en duingebied van Langeloër en nabij de Norger Berg.

Favorieten

Wie zijn er van de partij? Arie de Jong maakt zich op voor zijn vijfde zege in deze wedstrijd. Daarmee kan hij de meeste succesvolle duatleet worden in Norg. Florian Schmidt in de beginjaren en Ben Plantinga daarna bleven op vier steken. Titelverdediger Joost Christiaans is er niet. Zijn partner Nicole Voet is trouwens wel mooi Nederlands kampioene vinzwemmen geworden. Daar moesten ze bij ons op de redactie wel op lachen. Een vrouw met Voet als achternaam die aan een sport doet waar voeten verborgen worden door gigantische vinnen. Zoiets verzin je niet. Afijn, andere kanshebbers voor een podiumplaats zijn Jeroen Lute, Jan van der Meij, Raimond van der Boom en misschien ook Marcel Swart.
Dat Marcel de competitie weer heeft hervat, dankt de voormalig nummer drie van Holland Triathlon Almere aan zijn vriendin Silvia Brouwer. Zij won Norg  in 2012 en doet uiteraard opnieuw mee. Ook tweevoudig winnares Trudy Veenstra begint haar seizoen in deze wedstrijd. Verder drievoudig winnares Yvonna Tinga en ook twee outsiders Jolinda Lute en Annelies Vrancke. Ook bij de vrouwen staat de winnares van vorig jaar – Linda van Vliet – niet op de huidige startlijst. Ook Norg is weer een mooie graadmeter richting het NK crossduathlon later dit seizoen in Austerlitz.

Veertig jaar Hawaii is 35 jaar Nederlanders

Over de World Cup in Cape Town hebben we al rapport uitgedaan. De derde wedstrijd dit weekeind is op Hawaii, maar dan de Mango Monster triathlon. Ooit trouwens gewonnen door Yvonne van Vlerken. Van de Mango Monster naar 40 jaar Ironman Hawaii is maar een kleine stap. Na de top 5 en de meest voorkomende deelnemers kijken we nog eens naar de Hawaii-races, die de meeste Nederlanders op de been brachten. Hier de top tien:
1. 2017 met 36 Nederlanders (tellen we Leanne Fanoy mee, zijn het er 37)
2. 2003 met 20 Nederlanders
3. 2010 met 20 Nederlanders
4. 2016 met 19 Nederlanders
5. 2000 met 18 Nederlanders
6..2004 met 18 Nederlanders
7. 2013 met 18 Nederlanders
8..2015 met 18 Nederlanders
9. 2008 met 17 Nederlanders
10. 2011 met 17 Nederlanders
Van de 40 Ironmans deed Nederland in totaal 35 keer mee. Zoals in het staatje te zien, groeide de groep vooral de laatste jaren en was afgelopen seizoen echt een uitschieter. Hopelijk niet eenmalig. In de wetenschap dat de Belgen gemiddeld met 50 atleten die kant uit gaan, moeten ook wij nog in aantal kunnen groeien. Het eerste jaar 1983 reisden er zeven Nederlanders mee. De kleinste afvaardiging was in 1985, 1988 en 1997 met steeds twee landgenoten aan de start.

Winterspelen zijn begonnen; Hup Niek

Dat doet dan denken aan landen als Tonga, Nigeria en Eritrea, die vanmiddag Nederlandse tijd het ijsstadion in Pyeongchang betraden bij de openingsceremonie van de 23e Winterspelen. 91 landen doen mee. Het blijft een fascinerend schouwspel. Hier in West-Brabant  keren carnavalisten bijtijds huiswaarts om vannacht om 2 uur de pas 17-jarige snowbaorder Niek van der Velden uit Nispen in actie te zien. Hij komt uit op Big Air en Slopestyle. En later dit jaar, op 23 juni gaan we Niek verleiden mee te doen aan de trio-triathlon van Oud Gastel. Dat ligt immers nog geen tien kilometer van zijn ouderlijke woning vandaan. Een groot talent. We duimen voor Niek. Ook in het Nispense Aopeland.

Zondag zijn we – zonder al te gekke dingen – terug met WTJ 716. En vanaf maandag volgt de enige echte top 380 van Nederlandse finishes. We doen dat in een aantal afleveringen aftellend tot die magische datum 18 februari, the day the sport was born!!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.