Review Saucony Triumph ISO 4 door Jeroen van Geelen

Saucony Triumph ISO 4

De nieuwe Saucony Triumph ISO 4 is de laatste telg in de lijn van ‘Triumph’ modellen. De eerste indruk is dat de  schoen slechts een klein beetje verschilt van de voorganger, maar niets is minder waar. Op veel punten is de nieuwe Triumph een hele andere schoen geworden.

De belangrijkste wijziging is dat de Triumph ISO 4 nu een complete Everun tussenzool heeft en niet meer zoals bij de Triumph 3 ‘slechts’ een laagje Everun. De nieuwe zool zorgt ervoor dat er nog meer demping aanwezig is. En het is voelbaar meer demping, zonder direct meteen té zompig te worden. De nieuwe Triumph ISO 4 is voor de loper, die een zachtere schoen fijn vindt, maar nog wel een bouncy gevoel wil hebben. De zool ‘veert’ bijna onder je voeten vandaan, zonder dat je het gevoel hebt dat alle energie wegvloeit in de demping. Dit komt niet alleen door de verandering van tussenzool materiaal, maar ook door een aanpassing van de slijtzool. Maar hier later meer over.

De nieuwe tussenzool heeft ook een klein nadeel en dat is dat de schoen een fractie zwaarder zijn geworden.
Een ander punt van verandering is dat de hoogte van de zool iets minder dik is geworden. Waar de Triumph ISO 3 een tussenzool een hoogte heeft van hiel en voorvoet resp. 30 mm om 22 mm, is de bij de nieuwe Triumph ISO 4 dit resp. 28 mm om 20 mm
Dus de drop is hetzelfde, alleen een iets minder dikke zool. Op zich geen probleem, want die 2 mm extra zou de schoen waarschijnlijk wel wat zompig hebben gemaakt. En iets dichter bij de grond staan levert ook iets meer stabiliteit op.

Over stabiliteit gesproken. De Triumph ISO 4 is bedoeld voor de lopers met een neutrale voetafwikkeling tot lopers met een lichte normale pronatie. De schoenen hebben niet al teveel torsie stijfheid.
Voor lopers met een lichte hiel tot midvoetlanding is dat prima, maar voor lopers die een wat scherpere haklanding hanteren zouden hier eventueel wat te weinig stabiliteit aan kunnen hebben. Het hangt een beetje af van de loopstijl en persoon. Lopers die echt overproneren en daar klachten van ondervinden of hebben ondervonden moeten deze schoen waarschijnlijk overslaan.

Maar niet alleen de zool is veranderd. Ook het bovenwerk is op verschillende punten echt aangepakt en verbetert. Waar de Triumph ISO 3 twee ‘vingers’ aan de mediale en laterale zijde van de schoen heeft zitten, zijn dat er bij de Triumph ISO 4 per zijkant 3 geworden. Ik vind zelf dat hierdoor de greep van het boven werk wat beter verdeeld wordt over de voeten en de druk precies goed is. Super comfortabel!
Wat ook veranderd is, is de dikte van de rand om de enkel. In mijn beleving is deze nog dikker dan bij de vorige uitvoering. Naar mijn persoonlijke smaak net iets teveel materiaal, maar voor een ander zal het geen probleem zijn. Dit is echt een geval van persoonlijke voorkeur of smaak.
De totale breedte van het bovenwerk zou ik omschreven als gemiddeld. De schoenen zijn niet echt breed en niet echt smal. Eigenlijk gewoon goed voor een behoorlijk aantal type voeten.

Online waren er wel wat reacties te lezen dat de tong van de Triumph ISO 3 aan de dunne kant was en wat veterdruk op de wreef gaf. Ik heb dat zelf nooit als storend ervaren, maar bij de 4 is hier geen sprake meer van. De tong heeft een goede padding en mede door het nieuw bovenwerk wordt ook hier de druk goed verdeeld.

Dan een heel ander dingetje waar ik blij van wordt, is dat het bovenwerk waar de grote teen onder zit een versteviging van materiaal heeft gekregen. Misschien voor de meest hardnekkige jubeltenen niet sterk genoeg, maar lopers die last hebben dat hun grote teen na een paar weken hardlopen door het bovenwerk heen schuurt kunnen hiermee geholpen zijn. Nog beter zou het zijn geweest als de versteviging helemaal zou zijn opgevuld, maar niettemin een update die is toe te juichen.

En als laatste is ook de slijtzool aangepakt.
De slijtzool is geheel van design veranderd. Bij de ISO 3 uitvoering staan de flex-groeven in de voorvoet in de breedte van de schoen. Dus met andere woorden als je op de zool kijkt van links naar rechts. Bij de Triumph ISO 4 staan deze echter in de lengte richting van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat er wat meer spanning in de zool wordt opgebouwd. In de afzetfase komt deze opgebouwde spanning dan vrij, waardoor je het gevoel van wat meer ‘energy-return’ krijgt. Daarnaast zorgt het voor iets meer torsiestijfheid in de zool.

Zo blijkt dat de Triumph 4 echt veel updates ten opzichte van de 3 heeft ondergaan, die de schoenen echt beter maken, ondanks dat ze op het eerste gezicht veel op elkaar lijken.
De Triumph ISO 3 was al een goede schoen, maar de Triumph ISO 4 is een geweldige schoen. Wanneer je op zoveel verschillende punten subtiele, maar goede verbeterpunten kunt aanbrengen, dan heb je als merk je huiswerk heel erg goed gedaan.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.