Aan de wieg van Trikipedia.nl

ZONDAG – Daar is ie dan. De ‘brand new website’ met als naam TRIKIPEDIA.NL. Als speakers worden we al langer voor ‘wandelende encyclopedieën’ versleten. Beide woorden kloppen. We wandelen allebei meer dan dat we zwemmen, fietsen en lopen. En die encyclopedieën? Tja, je kunt het ook vertalen als: ieder zijn gebrek. Als ik de vraag krijg wie beste Nederlander was bij de zilveren editie van Ironman Hawaii lepel ik zo de naam van Anton Mol op. Maar als ik bij de bakker om de hoek voor een half tarwe 6,50 euro moet betalen, doe ik dat gewoon omdat ik geen benul heb van de waarde van zo’n brood. Ruud is zakelijk gelukkig een stuk beter onderlegd, maar ook heeft die afwijking om tot in de diepste haarvaten van de triathlonsport door te dringen. Altijd op zoek naar nieuws.

Het zal begin 2015 geweest zijn dat we tegen elkaar zeiden dat we al die kennis, al die maffe feitjes, al die belevenissen tijdens wedstrijden maar eens moesten delen met de buitenwereld. Of ze daar plezier aan zouden beleven, wisten we niet. Maar het idee voor een website was er. We pikten zelfs al een domeinnaam in, dezelfde naam die nu terugkeert in ons nieuwe avontuur.

Want in datzelfde jaar 2015 liepen we ook regelmatig ons Vlaamse triathlonmaatje Hans Cleemput tegen het lijf. Hij was al enige tijd bezig met de website 3athlon.be en wilde graag de grens over. Om een lang verhaal kort te maken: in augustus op de dag van eerste Ironman Maastricht gingen we (Hans, Ruud en ondergetekende) van start met 3athlon.nl.

De start was moeizaam, we hadden nog hier en daar wat te speakeren en om dan in het weekeinde ook nog eens los te gaan op zo’n sport-site. Dat vergde enige discipline. In oktober 2015, kort voor Ironman Hawaii nam ik me voor een zo goed als dagelijks Tri Journaal te maken. Met uitzondering van zaterdag zou ik dagelijks mijn kijk op tri- en duathlonsport weergeven en uiteraard ook veel uitslagen, lijstjes en statistiekjes spuien. Erg ambitieus, maar ik dacht: ik heb 250 Almere-herinneringen gemaakt, dan moet dit ook lukken. En verder zou ik wel zien waar het schip strandde. De teksten gingen dagelijks door naar de collega’s. Ruud zocht er vervolgens beeldmateriaal bij en dat alles in een soort race tegen de klok om ook actueel te blijven. Naar verloop van tijd kwamen we in ons ritme. De toevoeging van afleveringnummers stimuleerde bovendien om door te gaan. Op naar de 100, naar de 250, naar de 500 enzovoorts. Inmiddels staan we op 721 afleveringen WTJ.

Het Tri Journaal is niet het enige op 3athlon.nl, althans we wilden nog veel meer. Daar wringt hem uiteindelijk wel de schoen. Gedrieën houden we er ook nog een normale baan op na. En die houdt niet eens op bij 40 uur in de week. Kortom, er zitten beperkingen aan het volwaardig uitdragen van onze sport al kregen we er met columnisten, fotografen, tipgevers wel steeds meer steun bij.

Eind 2017. Tijdens een gezellig redactie-overleg merken we van elkaar dat de Belgische en Nederlandse sites weliswaar veel overeenkomsten hebben, maar ook veel verschillen. Noem het cultuur, noem het beleving. Hetgeen de Belgische lezers gewend zijn, hoeft voor ons land niet per se te werken en omgekeerd. Nederlandse ondernemers uit sport en leasure wezen ons ook op sommige tekortkomingen en hen wilden we juist zo veel mogelijk tegemoet komen. Ruud en ik haalden onderling het woord ‘Trikipedia’ weer eens te voorschijn. ,,Zouden we het niet alsnog proberen?’’

En nu, op deze historische 18e februari is de kogel door de kerk. Op de dag van de eerste Ironman op Nederlands grondgebied ontstond 3athlon.nl, op de dag dat het veertig jaar geleden is dat Ironman wereldwijd begon staan we aan de wieg van Trikipedia.nl
Ruud en ik hebben er ongelofelijk veel zin in. En met ons de relaties, die we de voorbije jaren hebben opgebouwd en die ons steunen om deze nieuwe site in de lucht te houden. We stellen ons dienstbaar op. In eerste instantie voor de atleten, voor wie publiciteit in de traditionele media helaas geen vanzelfsprekendheid is. We zijn er voor onze sponsors, die in onze formule geloven en net zo gedreven mee doen in Trikipedia.nl. We zijn er voor de organisatoren, de supporters, de sportfanaat in het algemeen en ook voor onze eigen families. Die ons door deze gekte zo vaak moeten missen.

Een groot woord van dank spreken we uit aan Onko Drent van Triathlonwinkel.nl, onze hoofdsponsor. Hij stimuleerde ons om op eigen benen verder te gaan en zo een nog sterkere Nederlandse site neer te zetten. De winkel in Uden gaat als een tierelier. Leuke acties zoals met carnaval toen mensen met hun grootouders de winkel in stapten omdat de hoogte van de leeftijd bepalend was voor de korting op de sportartikelen. Die creativiteit hopen wij ook aan de dag te leggen met Trikipedia.

 

In het kielzog van Triathlonwinkel.nl is er ook dank aan onze andere begunstigers. Met name Athlete SportsWorld.com, Sport-Active Nederland, Squadra Community, WOD Beast, TriPro Hilversum, Fusion, Team4Talent en  Tri-Experience. Het voelt geweldig om met jullie samen onze prachtige sport naar een hoger level te tillen!

foto Chris Hofkens

Dank gaat uit naar Hans Cleemput, Vlaamse leermeester op het gebied van mooie, informatieve websites neerzetten. Vaak waren we jaloers als weer eens een Belg schitterde in een internationale wedstrijd, waarin wij blij waren dat er tenminste nog één Nederlander in de top tien eindigde. Hans gaat uiteraard door met 3athlon en wij wensen hem daar alle succes bij. Concurrentie houdt een mens scherp, maar uiteindelijk hebben we één gezamenlijk doel: een schitterende sport waar zoveel sporters (toppers en tobbers) plezier aan beleven zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Bij zowel insiders als mensen, die voor het eerst in aanraking komen met tri- en duathlon!

Bijzonder dank aan Marco Hoogenraad, die in werkelijk no-time de hele site in elkaar zette, content liet dubbelen met beide sites in de transitiefase en er nu op toeziet dat het technisch allemaal op rolletjes blijft lopen. Bedankt, topper!

Genoeg gezegd in deze transitie. We hadden de site ook even Transition kunnen noemen, maar die bestaat al. Ga met ons mee in deze nieuwe uitdaging. Wij denken dat Trikipedia kan uitgroeien tot een belangrijke informatiebron. Maar dat kunnen Ruud en ik niet alleen, daar hebben we ieders support uit het duursportwereldje bij nodig. Help mee, want wat voor Wikipedia geldt, geldt ook voor z’n duursportbroertje Trikipedia: met z’n allen maken we het groot!

Afgelopen week hebben we in kleine kring bekend gemaakt dat de nieuwe site op 18 februari, de dag dat Gordon Haller veertig jaar terug de allereerste Ironman op Hawaii won, in de lucht zou gaan. Spontaan kregen we daarop een groot aantal filmpjes binnen van mensen uit de hele wereld, die ons succes wensen. We zijn er – eerlijk gezegd – een beetje beduusd van. Overweldigend zoals jullie reageerden. En wat een stimulans om nu echt te beginnen met TRIKIPEDIA.NL !!!!!

Let’s do it!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.