Alexander Hulleman, de man achter Sport Active Nederland.

Acht keer per jaar zit hij met sporters op Lanzarote, daarnaast traint hij ook met ze in Gorges du Verdon, Toscane en Calpe. Elk kwartaal geeft hij zwemtraining aan zwemmers in een trainingsweekend in Nederland en laat hij elke maand hardlopers met mooie runs een Europese stad zien. Alexander Hulleman heeft in anderhalf jaar tijd een uniek bedrijf neergezet waarbij hij alle duursporters voorziet van hun behoeften.

Alexander Hulleman was tot 2014 open water zwemmer. Met diverse Nederlandse (Master) titels. Een gouden medaille op 800m vrije slag op de Europese Master Kampioenschappen en talloze ereplaatsen in Nederlandse open water klassementen, was hij een zeer bekende in de zwemsport.
Toch leren steeds meer mensen hem kennen als de man van de te gekke ideeën die hij binnen zijn bedrijf aanbiedt voor duursporters: Een zwemtocht door de Weerribben, een meerdaagse wielrentocht Dwars door Nederland of een triathlon door Nederland. Het zijn zo maar wat gekke dingen die je op de kalender van zijn bedrijf Sport-Active Nederland kan vinden. Op Schiphol (Alexander komt net terug van een triathlonweek op Lanzarote) ontmoeten Alexander Hulleman en onze Ruud de Haan elkaar voor een kop koffie en een goed gesprek.

Hoe was het op Lanzarote? Weer lekker kunnen trainen?
Zeker. Ondanks dat het de afgelopen week niet zo heel goed weer was. We hebben zelfs een hagelbui op ons hoofd gehad. Maar dat mocht de pret niet drukken. De deelnemers hebben weer mooie tochten kunnen maken, heerlijk kunnen trainen in het 50 meter bad en goede looptrainingen kunnen doen aan de boulevard.

Wanneer sta je weer op Schiphol?
Over 8 dagen. Dan ga ik naar Barcelona met hardlopers. Heerlijk drie dagen rennen en de stad verkennen. In ons aanbod van Fly&Run kunnen mensen samen met ons een stedentrip maken, waarbij ze enkele hardlooptrainingen op unieke plekken in de stad krijgen. Daarnaast kunnen ze de stad zelf verkennen, heerlijk eten en ze slapen in een goed hotel.

Wow. Je bent wel van de bijzondere ideeën he?
Ik vind dat wel meevallen. Ik zit meestal op het kantoor bij ons in Zwolle en af en toe dagdroom ik wat en dan komen er van zulke ideeën boven. Dan ga ik eens kijken wat er allemaal mogelijk is en uiteindelijk lanceren we het en zien we wel hoe de aanmeldingen lopen.

Zoals die IJsselmeeroversteken?
Nou, dat kwam meer uit frustratie van de starheid van de KNZB. De IJsselmeeroversteek is een gewone wedstrijd waar het NK marathon zwemmen aan is gekoppeld. Om deel te nemen aan dit NK moet je de 10km in een vrij rappe tijd kunnen zwemmen. Dat schrikt de mensen af, terwijl er veel mensen zijn die zo’n toffe oversteek wil doen. Daarom ben ik daar vorig jaar mee begonnen en blijkbaar zijn er veel individuele zwemmers en teams die dit willen doen. Dit seizoen hebben we meer dan 30 oversteken op de kalender staan.

Had je dit soort successen verwacht toen je in 2016 met Sport-Active Nederland begon?
Nee, totaal niet. In januari 2017 ging ik voor het eerst naar Lanzarote met 18 man. Ik dacht als ik dit 1x per jaar kan organiseren, dan zou dat heel tof zijn. Nu zit ik elke maand met een grote groep op het eiland. Dit heeft denk ik ook wel te maken met de combinatie van een goede betaalbare prijs en de sfeer die we tijdens deze trainingsweken creëren.

Hoe bedoel je de sfeer?
Nou. Er wordt hard getraind, maar we (Emily, Bjorn en Peter) zorgen er wel voor dat men zich op zijn gemak voelt. Bij ons komen zowel topsporters als liefhebbers mee op trainingskamp, maar dat zorgt nooit voor irritatie of gezeur. Ieder traint in de groep van zijn niveau, maar daarbuiten gaat iedereen gezellig met elkaar om.

Je liet de namen al vallen. Samen met Emily, Bjorn en Peter zorg je ervoor dat het bedrijf goed draait?
Ja. Sinds de zomer zijn Emily en Peter erbij gekomen. Bjorn sloot in het najaar aan. We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten en expertise. Hierdoor kunnen we iedereen goed bedienen in zijn behoefte.

Op social media zijn jullie goed te vinden. De manier waarop jullie reclame maken en jullie activiteiten en evenementen laten zien, straalt veel passie uit.
Dank je wel. Dat is een groot compliment. Natuurlijk zijn wij een bedrijf, maar de drive om dit te doen is sporters een geweldige ervaring geven. Of dit nu op een triathlontrainingskamp in Gorges du Verdon (met een zwemtocht door de 2 na diepste kloof van Europa), een zwemclinic in het zwembad of open water, of met een hardlooptrip naar Rome.

Wat vind je zelf de leukste activiteit die jullie aanbieden?
Oef! Dat is wel een moeilijke. Mag ik een top 5 maken?
Maar dan wel in willekeurige volgorde, maar misschien toch wel op 1 het trainingskamp in Gorges du Verdon. De wielrentochten die we onder Dwars door Nederland organiseren vind ik ook erg leuk. Stiekem vind ik wielrennen steeds leuker worden. Natuurlijk moet de Weerribben Zwemtocht erin. We hebben laatst een 2e dag er bij aangeplakt en deze was binnen 48uur volgeboekt. De Fly & Run trips vind ik ook onwijs gezellig, ondanks dat ik zelf helemaal niet zo’n hardloper ben. En ik geef steeds meer zwemclinics en dat vind ik ook erg leuk om te geven!

Zijn er nog nieuwe dingen die we binnenkort kunnen verwachten?
Nou…Naast de Dutch Cross Over ( een hele triathlon van west naar oost Nederland: 3,8km zwemmen in de Noordzee bij Zandvoort, 180km fietsen van Zandvoort naar Doetichem en 42,2km hardlopen van Doetichem naar de Duitse grens) hebben we voor het seizoen 2018-2019 wel alles staan. Hoewel, er vanaf het najaar van 2018 nog wel een nieuwe sport in ons aanbod komt.

Vertel?
Binnenkort! Tijdens ons volgend kopje koffie.

Ook geen tipje van de sluier?
Momenteel halen we er flink wat Olympische medailles in!

Meer info Sport-Active Nederland

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.