Miriam meteen aan top in Powerman; Sandman Peter; Wanaka; EK winter – WTJ 722

foto Ingo Kutsche

ZONDAG – En dan nu de gewone WTJ, we nummeren door en concentreren ons op aflevering 722. Eentje waarin we meteen een internationale overwinning voor een Nederlandse atlete mogen vastleggen. Want Miriam van Reijen had geen enkele moeite om de tweede Powerman-race van 2018 naar zich toe te trekken. In Can Picafort op Mallorca was de 35-jarige bewegingswetenschapper uit Amsterdam gewoon vele malen beter dan de concurrentie. Stefaan Devliegher (Stefaan TriTraining) had daarmee een top dag, want 21 minuten eerder was zijn andere pupil Seppe Odeyn ook al zegevierdend door de finishlint van Powerman Spanje/Mallorca gelopen.

Yennick derde op Mallorca

foto Niels te Pas

Na de eerste 10 kilometer lopen had Miriam al een lichte voorsprong van 15 seconden op de Belgische Kim Nulens. Dat liep bij het fietsen op tot vele minuten. Onbedreigd kon de voormalig topatlete met drie NK-marathonmedailles en een pr van 2.41.10 in Rotterdam 2010 tenslotte aan de tweede run beginnen. Het was voor Miriam de vierde Powerman-winst in haar carrière. Dik onder de drie uur was ze klaar met de klus. Een goed begin is het halve werk. Op de Balearen en onder toeziend oog van Armand van der Smissen en John Raadschelders brak ze het finishlint in 2.55.53 uur. Dione Allen werd zes minuten later tweede. Die hoekige, kleine Britse kennen we nog uit Almere waar ze op de halve Challenge vorig jaar duelleerde met Hanneke de Boer. Carolie Sitges Quiros uit Spanje pakte net als vorig jaar de derde plaats. Later volgden nog oud-wereldkampioene Ulrike Schwalbe (5e) en Kim Nulens (7e). Oud-wereldkampioen Seppe Odeyn liet bij de mannen de Spaanse favoriet Miguel Angel Fidalgo en de Fin Jarmo Rissanen achter zich. Op de sprint-afstanden was de Spaanse topper Emilio Martin te sterk voor zijn landgenoot Carlos Oliver Vives. Tussen de Spaanse matadoren scoorde landskampioen Yennick Wolthuizen een verdienstelijke derde plaats. Sara Bonnilla Bernardez was de Spaanse winnares op de sprint.

Beachboy Peter Res wint

foto 3athlon.be

Nog meer duathlons, maar dan in België, waar de Sandman Inferno voor de tweede keer gehouden werd. In het duin- en strandgebied tussen Westende en Middelkerke mochten de zandhazen of –happers zich doen gelden. Hellas-Utrecht was bij drie man aan de kust neergestreken. De wedstrijd draaide uit op een duel tussen de Belgen Hans van den Buverie en Kristof Declerck, die twee jaar terug de Pyramide-duathlon op zijn naam bracht. Van den Buverie moest vorig jaar de nu geblesseerde Kris Coddens nog voor laten gaan, nu was de 35-jarige Bredenaar wel de snelste. Vorig jaar werd Hans nog wereldkampioen Powerman M35. Achter deze strijd leverde Peter Res een puike prestatie af door zesde totaal te worden en de master-titel te pakken, nog vóór de Belgische cross-topper Paul Embrechts (ooit snelste in Beach Challenge Kijkduin en Tri-Ambla). Peter hebben we nog niet in veel Nederlandse crossduathlons gezien, maar des te meer in de beach-races. Wellicht is deelname aan het NK Austerlitz toch het overwegen waard. Clubgenoot Jeroen Gijzen finishte twaalfde en Jacco Langerak behaalde een twintigste plaats. Drie Vlaamse vrouwen haalden de finish, Delphine Vanneste was daarvan de beste.

Javi wint Wanaka


Wanaka. Andere kant van de wereld. De eerste serieuze confrontatie op de hele werd van profs beroofd. In navolging van Ironman bepaalt ook Challenge hier en daar dat er agegroup-only races komen. Als ik me verplaats in de rol van organisator zou ik het betreuren dat jouw evenement niet de best mogelijke atleten bijeen mag brengen. Gelukkig heeft Wanaka nog een halve Challenge en die kende een superbezetting. Na krap vier uur kwam een droompodium over de finish: Javier Gomez won, maar kreeg het zeker niet cadeau. Braden Currie maakte het de Spaanse matador tot het laatst toe lastig. De Kiwi werd tweede, oud-Lanzarote winnaar Jesse Thomas uit Amerika derde. Beste Nederlander was Peter Fitzweijers op een 59e plaats. We tellen Jan van Berkel even niet mee. Jan werd 13e. Winnares was Annabel Luxford, die na een boeiende strijd de immer taaie Britse Laura Siddall achter zich liet. Kiwi Amelia Watkinson werd derde.

Stefan zet eerste tijd neer op hele


Bijna honderd deelnemers aan de hele. Geen aansprekende namen dus. Winnaars Richard McClew (9.46) en Misa Klaskova uit Tsjechië (10.35) zien hun naam terug op de erelijst van deze openingsklassieker. Enige Nederlander was Stefan Vogel. Als 37e debuteerde de Zoetermeerder op deze hele afstand in 13.10.57. Het is wel meteen de ‘te kloppen tijd’ voor dit seizoen. Afwachten hoe lang Stefan stand houdt. In het najaar is ie zelf voor een lange fietstocht nog in Alaska trouwens.

 

 
Het Europees kampioenschap wintertriathlon in het Italiaanse Piano Vetore aan de voet van de Tna ging naar de Russische triatleten, die eerder al wereldkampioen werden: Pavel Andreev en Yulia Surikova. Met zijn zesde Europese titel en inmiddels ook zes wereldtitels mag Pavel zich de beste wintertriatleet aller tijden noemen. Zo ver is Yulia nog niet. Het was haar eerste Europese titel. Geen Nederlanders aan de start. Russen, Tsjechen, Noren en Italianen, daar gaat in deze sport tussen. Olympische status kan er in de toekomst wellicht verandering in brengen.
De African Cup triathlon van Troutbeck, Zimbabwe werd gewonnen door de Duitser Jonas Breinlinger en de Zuidafrikaanse Cindy Schwulst. Jayme-Sue Vermaas werd tweede. De watertemperatuur was al een stuk beter dan in Kaapstad: 22 om 15 graden.

Enerverend
Zo, dit waren de laatste lettertjes voor vandaag uit deze pc. De inkt is op. Morgen weer een dag. Maar enerverend was het wel. Nogmaals hartelijk dank voor alle hartverwarmende reacties. Het overtrof onze stoutste verwachtingen. Met een schuin oog, zie ik dat we vandaag 469 vrienden gemaakt hebben op social media. Pffff, niet gek.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.