Drama-finish Geelong; Miriam is vereerd, wij met haar; Tessa op Graciosa: Marco – WTJ 723


MAANDAG – Het leek zondag wel of de 40-jarige triathlongeschiedenis zich nog even moest herhalen. In de 70.3 Ironman van Geelong, Australië kregen toeschouwers het idee dat ze terug in de tijd gingen met de roemruchte finish van Julie Moss op Hawaii. In de finale van deze halve triathlon kwamen de Zwitserse Nina Derron en de Amerikaanse Grace Thek elkaar op de ‘magic carpet’ tegen. Een sprint moest de beslissing brengen, nadat de Amerikaanse eerder vijf minuten had goedgemaakt van haar achterstand na het fietsen. Overmoedig wellicht en ook omdat ze steeds tegenstrijdige berichten opving over haar voorsprong zette ze aan. Wat het hoofd wilde, wilden de benen niet. Ze viel, stond weer op en viel kort voor de finish nogmaals. Nina was haar intussen voorbij. Toegegeven, het was iets minder dramatisch dan Moss’ finish, maar een beetje in de stijl van 40 jaar Ironman was het wel. De dames hadden na afloop vooral respect voor elkaar. En het publiek in Geelong genoot sowieso van een spectaculaire strijd, ook bij de mannen. Daar trok Sam Appleton toch weer aan het langste eind voor Josh Amberger en Rio-Olympiër Ryan Fisher. Drie Nederlanders deden mee, waarvan er twee bij de bovenste zestig zaten: Oscar Sondermeijer kwam als 38e binnen op slechts een half uurtje van Appleton. Hij werd er zesde M25 mee. En Martin Sprong volgde negen minuten later als 55e. Goed gedaan mannen!

Verbaasd

foto Ingo Kutsche

Miriam van Reijen (34) reageerde verrukt op het feit dat haar zege op Mallorca juist het eerste bericht op Trikipedia.nl opleverde. ,,Wat een eer mannen. Het was een gave race, voelde me erg goed zaterdag. Ik was eigenlijk nogal verbaasd over mijn fietsonderdeel, fietste zes minuten sneller dan vorig jaar. Halverwege zag ik mijn tussentijd, dat gaf een enorme boost. Maar ik moest het nog wel volhouden natuurlijk. Stefaan mijn coach haalt me enorm uit mijn comfortzone, maar het werkt blijkbaar.’’ Haar volgende wedstrijd is Powerman Maleisië over anderhalve week. Kijken hoe ik het houd bij 32 graden en een gevoelstemperatuur van 42 graden.’’

Voedingstips van Miriam


Daarna volgden complimenten voor de nieuwe site en het spontane aanbod om voedingsartikelen te plaatsen op Trikipedia.nl. Tegen zo’n geweldig aanbod zeggen wij geen nee. Dus binnenkort – als haar wedstrijdschema het toelaat – op onze site ook op voedingstips van een expert op dat gebied: Powerwoman Miriam! Hier zijn we enorm blij mee.

Tessa heen en weer naar Graciosa

foto James Mitchell

Er was behalve voor Miriam van Reijen afgelopen weekeinde nog een podiumplaats voor een Nederlandse. Tessa Kortekaas nam ze vanaf Lanzarote de veerboot na het prachtige eiland Graciosa om er mee te doen aan de achtste editie Desafio (Challenge) crosstriathlon. De sfeer is vergelijkbaar met de Ironman op Lanzarote: gemoedelijk dus. In de middaguren is er nog een trailrun, maar omdat Tessa herstellende is van een voetblessure liet ze die lopen. De combinatie 1 kilometer zwemmen, 30 kilometer ATB en 6 kilometer crossloop durfde ze wel aan. Als negende vrouw kwam ze uit het water om vervolgens de beste mountainbike-tijd neer te zetten. Met waarschijnlijk alleen Bella Bayliss nog voor zich begon ze voorzichtig aan het lopen. Dat ging goed en pijnvrij en inderdaad bleek de al jaren op Lanzarote woonachtige BB voor het te lopen. Eindresultaat: een fraaie tweede plaats voor Tessa op een kleine twee minuten van Bella. Vier jaar terug was Yvonne van Vlerken hier ook al eens tweede in een van haar weinige crosstriathlons. Beste man was zaterdag de Spanjaar Peru Alfaro San Ildefonso. Lanza-Belg Thomas Goossens – in de eerste editie nog derde – deed alle keren mee en werd nu zestiende en tweede master.

Annelies


Van Challenge Wanaka nog even zeggen dat Annelies Basten op de 24e plaats beste Nederlandse vrouw was op een uurtje van winnares Annabel Luxford, die ik op Madeira 2004 nog naar de wereldtitel beloftes heb mogen binnenpraten. Annelies was tien jaar terug een niet onverdienstelijke wielrenster, uitkomend voor Nieuw-Zeeland. Na haar studie aan de Radboud Universiteit emigreerde de 39-jarige triatlete naar Christchurch. In 2007 werd ze tweede op het Nieuw-Zeelands kampioenschap wielrennen op de weg. Haar fietstijd was ook in Wanaka sterk. Uitkomend al bij de master 40, finishte Annelies zesde. Tessa Aukje Dekker was de tweede Nederlandse op de halve. Ze werd 76e.


Down Under ook een ITU-race in Devonport met beloftes Brandon Copeland (33e in Rotterdam) en Emma Jeffcoat (18e Rotterdam) als winnaars. En duizenden triatleten bijeen op de Husky Long Course in het Australische Huskinson. Zegevierend daar: Kieren Roche, vorig jaar nog derde en Jane Fardell. In het gelukwensfilmpje zagen we Jane op de achtergrond de wisselzone in komen terwijl Welshman Scott Powell ons gelukwenst met de nieuwe website. Tja, zo kwamen de beelden vanuit de hele wereld bij ons binnen. En we hebben begrepen dat er nog een paar in de maak zijn. Prima, plaatsen we ook.

Powerman-nieuws


We zeiden al dat Miriam van Reijen de tweede Powerman van het seizoen won. Waar was die eerste dan? vroeg een oplettende lezer. Eind januari vloog ons aller John Raadschelders (wat een mooi vak heeft die man toch) naar Panama City voor de eerste wedstrijd uit de Powerman-Series. De wedstrijd trok geen Europeanen of het moet half Belg/half Amerikaan Alistair Eeckman geweest zijn. Een tweede plaats was er voor hem. Hij moest zijn meerdere erkennen in de landelijke held Eduar Villalta. Williana Rojas, ook Panamese, won de vrouwenwedstrijd. Ben altijd benieuwd of John dan weet wie hij de hand schudt bij het prijzen uitreiken. Van Mallorca nog snel naar Arizona vliegen lukte ‘mister Powerman’ niet. Daar was op dezelfde zaterdag al de derde Powerman van het prille seizoen. In Fountain Hills wonnen de Amerikanen Ryan Giuliano en Lisa Roberts deze volledig met Amerikanen bezette Powerman. Alistaire Eeckman werd hier vijfde.

In het Belgische Hofstade keken de volgers uit naar een mooi duel tussen Glen Laurens en Rik Thijs. Dat kwam er ook. Glen won, pas in de laatste run gaf Rik zich gewonnen. Matthias Costermans kon dankzij de snelste mountainbike-tijd de derde plaats pakken. Net als vorig jaar won de Waasmunsterse Soetkin Vertenten de vrouwenwedstrijd. Nederlanders waren niet actief in Hofstade.

Afsluitend nog een videoboodschap van Squadra triatleet Marco van der Stel; mooi om te zien dat ook de huidige toptriatleten onze inspanningen waarderen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.