Geduld is een schone zaak; Soenar door Marisol gehuldigd; Veenendaal; Jubileumboek Ironman – WTJ 724

DINSDAG – Als je maar lang genoeg droog staat, word je vanzelf weer enthousiast bij zelfs een bronzen plak. Na drie dagen Winterspelen, waarin alleen topfotograaf Soenar Chamid in de prijzen viel, was er vandaag dat nooit meer verwachte brons voor het vrouwen shorttrack-team. Jorien ter Mors schreef en passant geschiedenis door als eerste schaatsenrijdster zowel op de lange baan als bij shorttrack in de medailles te vallen. En volgende week is de snelste vrouw in de Elfstedentocht, wedden?

Toch nog brons voor Rachel?


Een mens moet niet al te zeer verwend raken met successen. Het kon de eerste week niet op in PyeongChang. Toen we zaterdag voor het eerst met lege handen stonden, ging er een shock door de natie. De Volkskrant werd al verweten dat zij de gouden trein tot stilstand had gebracht. Het is altijd hetzelfde liedje: de boodschapper is de boosdoener. Ach, na vandaag is alles weer vergeten. De vreugde-explosie van Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven op de zachte boarding waar ze zo vaak tegenaan knallen sprak boekdelen. In een wereldrecord nota bene. Ik wist niet eens dat shorttrack wereldrecords kende. Het zou wat zijn. Rachel Klamer, die als tiende finisht en vervolgens te horen krijgt dat zeven triatletes voor haar van hun lijn zijn afgeweken waardoor ze het brons in haar schoot geworpen krijgt. Ook mooi in Korea: het dubbele bobsleegoud voor Canada en Duitsland. Tot op duizendste van secondes exact gelijk. Maak er maar een viermansbob van dan. ‘Triatleet’ Peter Heerschop was deze week weer hilarisch over de 500 meter. Hij kon er met z’n pet niet bij dat er na het rechte stuk van 100 meter gebeld wordt voor de laatste ronde. Hahaha.

Meestervoorspeller


De postbodes komen na carnaval wat traag op gang hier in het zuiden. Anders kan ik het niet verklaren waarom het bondsblad zo laat op de deurmat valt. Vandaag dus. Meeste affiniteit met de verhalen in Transition heb ik de triathlon van Terheijden. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Als ‘meestervoorspeller’ voorspel ik dat hoofdredacteur Martijn Keijsers in het volgende nummer een interview met Richard Murray heeft. Zelf voorspel ik overigens dat Kristian Blummenfelt dit jaar de World Triathlon Series gaat winnen. Het volgende bondsblad schijnt ook al klaar te zijn. Als dagbladjournalist ben ik andere deadlines gewend, maar goed. Het wordt een special met Rob Barel en Ironman voor Dummies. Bovendien is het een eerste samenwerkingsnummer met Runner’s en Bicycling.

Van schaatser tot topfotograaf


Nog even terug naar de Winterspelen en Soenar, die in de beginjaren van Assen wel eens meedeed aan de wintertriathlon. Schaatsen was ook de sport van de Almeerder sportfotograaf. Op z’n twintigste deed hij mee aan het WK voor junioren in Cortina d’Ampezzo in 1974. Doorbreken deed ie niet. Wel als fotograaf natuurlijk. Inmiddels is hij toe aan zijn negende (!) Winterspelen. Alle reden voor het IOC om een rijtje zeer trouwe sportjournalisten en –fotografen te huldigen. En wie mocht de certificaten uitreiken? Juist, IOC-lid én ITU-president Marisol Casado. Dat levert een schitterend plaatje op, vastgelegd door Sander Chamid, junior dus. En ik moet weer even denken aan het WK Rotterdam 2017 toen de immer vriendelijke Soenar door overijverige officials werd weg gebonjourd uit het finishgebied omdat hij niet de juiste accreditatie had. Soenar, die nota bene voor de Telegraaf kwam. En zag ik niet toevallig Telesport op vele finish-spandoeken? Hopelijk keert ie onze sport niet definitief de rug toe.

Beperking


Andere wedstrijden deden het al en vanaf dit jaar is ook triathlon Veenendaal een all-inclusive evenement. Daarmee bedoelen we dat ook mensen met een handicap mee kunnen doen aan de triathlon, dit jaar op 25 augustus. Technisch directeur Rob Barel gaat het parcours daartoe geschikt maken. Met de betrokkenheid van deze sporters hoopt de stichting triathlon Veenendaal tevens zo veel mogelijk geld op te halen voor het Revalidatiefonds, dat zich inzet voor participatie op alle gebied aan mensen met een beperking. Individueel mee doen kan, maar ook in estafettevorm. Een handbiker laat z’n broer zwemmen en de buurvrouw rennen. Jetze Plat was meteen enthousiast over het initiatief. ,,Ik sportte al op jonge leeftijd en werd fysiek steeds sterker. Met een fit en sterk lichaam op ieder niveau kun je veel dingen aan en verrijkt het je leven’’, aldus Jetze. De Sponsor Team Triathlon, zo heet de nieuwe Veenendaalse serie. Het opgehaalde geld wordt besteed aan rolstoeltrainingen van het Revalidatiefonds.

Helemaal geen uitslagen vandaag? Jawel, een paar loopevenementen nog. De Mooie Nel cross van Haarlem bijvoorbeeld, bij de masters gewonnen door René van Ravenswaaij. Gerbert van den Biggelaar werd tweede in de Beers de Banaan-cross te Willemstad. De Rietplasrun te Emmen ging naar Richard Moesker. Sarah-Lynn Reuver, Mark Saathof en Aje Niks schreven de Aco van Elderen crossloop te Ommen op hun naam. Audrey Breur zegevierde op de Texeltrail. Op het NK Indoor seniores stond triatlete Maaike Telkamp ingeschreven voor de middenafstand, maar de Almeerse is niet gestart.


Tot slot. Natuurlijk lees ik alles wat op tri- en duathlongebied in mijn brievenbus valt. Maar waar ik echt naar uitkijk (en ook meteen besteld) is het gedenkboek bij het 40-jarig jubileum van Ironman, van triathlon feitelijk. Het is geschreven door Hall of Fame-legende Bob Babbitt met een voorwoord voor tv-kok en Ironman finisher Gordon Ramsay. We moeten echter nog even geduld hebben. Het boek verschijnt in september, kort voor Ironman Hawaii 2018. Ik kan niet wachten!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.