Review 361 Meraki – door Jeroen van Geelen

361?? Is dat een merk? Jazeker, in de toch al druk bezette markt van hardloopschoenen merken is 361 een relatief nieuw merk. Het merk heeft de roots in China liggen, maar voor Europa zijn het een behoorlijk aantal Nederlanders die het merk een gezicht geven. Allemaal mensen die hun sporen verdiend hebben in de ontwikkeling van hardloopschoenen.

Ik volg het merk sinds de Olympische Spelen van Rio, waar ik het logo voor het eerst op de kleding van de officials zag staan. Eerlijk is eerlijk, de eerste modellen hadden wel een beetje Asics-achtige look. Niet vreemd wanneer er zowel in China, Europa als in de US voormalige Asics werknemers nu onder de vlag van 361 Running actief zijn.

Maar sinds dit jaar zie je dat de schoenen van 361 steeds meer een eigen identiteit en karakter krijgen.
Het eerste voorbeeld hiervan is de 361 Meraki.

De 361 Meraki is een neutrale loopschoen. Het bovenwerk bestaat uit een seamless upper met op de juiste punten een aantal extra verstevigingen die ook zonder stiknaden zijn aangebracht zodat druk en irritatie op de voeten wordt voorkomen.
De hielkap is zeer stevig en zorgt voor een goed grip op het hielbeen zonder direct drukkend aanwezig te zijn.
De tong van de schoen is precies op de juiste punten voorzien van iets meer padding om de druk van de veters op de wreef niet te overheersend te laten zijn. Maar op de delen waar dit niet nodig is is de tong soepel en dunner.

Wanneer we de pasvorm van de bovenzijde moeten beschrijven dan kunnen we zeggen goed sluitend in de hiel en een goede fit in de midvoet. Je voelt echt dat wanneer je de veters aantrekt de midvoet zich om je voet heen sluit. 361 noemt dit het Fitz-Rite systeem. De voorvoet is normaal tot iets breed. Een hele vloeiende overgang van de midvoet naar de voorvoet die alleen voor de smalste voeten waarschijnlijk wat te breed gaat zijn.

De tussenzool is van het 361 Quickfoam. Zoals elk merk zijn eigen ‘materiaal’ heeft is dat bij 361 niet anders. Hoe loopt het? Wel, wat opvalt in de schoenen is dat je in eerste instantie de neiging hebt om te denken dat ze ietwat aan de ‘harde’of ‘stevige’ kant zijn. Maar 3 a 4 loopjes verder worden ze steeds lekkerder en wordt de hele soepele overgang van de hiel naar de voorvoet steeds beter merkbaar. Nu ik er veel vaker op gelopen heb vind ik ze helemaal niet ‘hard’ meer en zelfs eerder aangenaam soepel zonder te zompig te zijn.
Het is eerder een hele fijne schoen voor een loper of loopster die van een wat actievere schoen houdt.

Een ander opvallend detail is dat door de specifieke breedte en opbouw van de zool de schoenen zeer veel stabiliteit bieden. Het is een neutrale schoen, maar een die een zeer stabiele afwikkeling heeft en zeker geschikt zal zijn voor lopers die wat stabiliteit in de mid-en voorvoet kunnen gebruiken.

De slijtzool heeft op de juiste punten het rubber zitten zodat deze de souplesse van de zool niet beïnvloeden. En met een dikke 500 km op de schoenen is er nog nauwelijks serieuze slijtage te zien.

De zool staat op 9 mm drop hetgeen min of meer betekent dat een grote groep lopers looptechnisch goed op deze schoenen uit de voeten gaat kunnen. Lopers met een haklanding hebben genoeg materiaal onder de hiel zitten en ook lopers met een midvoet landing kunnen er vaak nog prima mee uit de voeten.

De 361 Meraki weegt in een herenmaat 9,5 US 289 gram. Dat is zwaarder dan de schoenen aan je voeten voelen. En misschien is dit dan het enige verbeterpuntje aan deze schoenen. Een 30 gram lichter zou ze misschien nog fijner maken. Maar dat zit waarschijnlijk gewoon tussen mijn oren….

Deze 361 Meraki is een hele aangename verrassing in het huidige schoenenaanbod en niet onbelangrijk tegen een nog redelijk aangenaam prijskaartje van € 135.

De 361 Meraki wordt aangeboden in een aparte dames- en herenuitvoering en verschillende kleurstellingen.
Dealers vind je op de website van 361

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.