Over 1/3e triathlons; Sebastiaan Verschuuren wordt triatleet; Samorin; Transition.nl – WTJ 725

WOENSDAG – Een kortere aflevering dit keer. Doordeweeks transformeer ik veelal van sportjournalist in regionaal politiek redacteur. Op gemeentelijk niveau naderen de verkiezingen. 21 maart is behalve de eerste lentedag ook de dag waarop veel gemeentebesturen van samenstelling kunnen gaan wisselen. Niet voor iedereen even boeiend wellicht, maar het zijn wel die mensen die ons de komende vier jaar moeten steunen in bijvoorbeeld het afsluiten van wegen, verstrekken van evenementenvergunningen enzovoorts. In mijn dorp Oud Gastel is bovendien de vraag: met welk team komt het college straks uit op de trio-triathlon? Toch ben ik wel nieuwsgierig wie onder de triatleten zich over een maand gaat mengen in de verkiezingsstrijd. Laat het ons weten.

Debuut van Europees zwemkampioen in Gastel


Oud Gastel heeft een 1/3e triathlon, maar dan letterlijk de volledige afstand gedeeld door drie. Dat is ook het geval in Aarschot en sinds twee jaar de Caveman. Bonn, waarover we in een eerder bericht een startbewijs ter beschikking stelde, is feitelijk ook een 1/3e triathlon. Met uitzondering dan van het zwemmen. De deelnemers zwemmen er geen 1300, maar 3800 meter. Toch komen ze even snel als in Gastel en Aarschot uit het water, omdat met de stroom mee er zwemrecords geboekt worden waar Sebastiaan Verschuren in zijn topjaren alleen maar van kon dromen. De drievoudig Europees zwemkampioen en tweevoudig Olympisch deelnemer is trouwens recentelijk toegevoegd aan het deelnemersveld van de Gastelse triathlon. Zijn maatje Marnix Cornelisse heeft hem overgehaald deze wedstrijd te doen. Ik zou liegen als we daar in West-Brabant niet erg blij mee zijn. In een binnenkort hier te publiceren lijstje ‘Olympiërs vanuit andere sporten, die ooit een triathlon gedaan hebben’ voegen we Sebastiaan dit jaar met veel plezier toe.

Samorin valt lastig


Een grote wedstrijd was vorig jaar al The Championship in Samorin, deel uitmakend van de Challenge Family. Het ziet er naar uit dat ook dit jaar de halve afstand één van de best bezette wedstrijden van het seizoen wordt. Met titelverdedigers Lionel Sanders en Lucy Charles en als uitdagers het Duitse trio Sebastian Kienle, Andreas Dreitz en Maurice Clavel en bij de vrouwen Annabel Luxford, Heather Wurtele, Kimberley Morrison, Laura Siddall en Emma Pallant is wederom een topveld gegarandeerd.. We missen de Nederlandse toppers en met reden. Het is een weekeinde met zowel het NK halve triathlon in Nieuwkoop als het NK sprint Rotterdam op het menu. Daar horen onze beste mannen en vrouwen bijeen te zijn, met alle respect voor het spektakel in Samorin. We hebben het er vaker over, een kalenderjaar heeft maar 365 dagen, triathlonzomers duren in ons land 15 weken. Zie daar maar eens alles in te passen.

Pluim aan NTB, mag ook wel eens


Tot slot. We blijven positief-kritisch alle ontwikkelingen in tri/duathlonland volgen. Soms moeten overkoepelende bonden het wel eens ontgelden, altijd prikkelend bedoeld overigens. Andersom zijn we niet te beroerd een pluim uit te delen. In dit geval aan de NTB, die op de website Transition.nl vandaag onze overstap naar Trikipedia.nl meedelen. ,,Naast de dagelijkse journaals van Van den Broek zal Trikipedia ook meer een platform worden waar het speakerduo De Haan/Van den Broek met diverse lijstjes en statistieken aan de gang gaat. Van het ‘lijstjes-imago’ kom ik nooit meer af, denk. Maar dit was wel een bericht om in te lijsten!


Trouwens in de schier oneindige stroom felicitaties met onze nieuwe site, trof ik deze week een bijzondere aan. Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, wenste ons ‘good luck with the new ‘pedia’-site. Daar werden we toch even stil van….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.