Waarom Groningen is afgevallen; schaatstoertochten; Groei; USTV Triple – WTJ 726

DONDERDAG – Toeval bestaat niet. Ik verdenk de wintertriathlonorganisatie Groningen ervan dat ze een maand geleden al wisten dat een volgende Elfstedentocht op 4 maart gehouden gaat worden. Wie zou er nog gaan lopen, fietsen en schaatsen als in een naburige provincie het grootste ijsevenement ter wereld wordt gehouden?


Het kan vriezen, het kan dooien. Weerman Jan Pelleboer zei het destijds al. We zijn de echte Hollandse ijswinters eigenlijk een beetje ontgroeid. Schaatsen doen we op kunstijsbanen in indoor-sporthallen of – zoals Suzanne Schulting vandaag – cirkelend op kleine ijsbaantjes. Bevroren kanalen, grachten of rivieren. Hoe werkt dat ook weer. Wat zijn vereiste ijsdiktes en wanneer leggen we de scheepvaart stil?

Vraagstukken, die de komende dagen voor toertochtorganisaties ongetwijfeld ter tafel komen. Dat laatste komt deze WTJ-schrijver bekend voor, want een jaar of vijf geleden kreeg onze triathlonorganisatie het verzoek van de Roosendaalse politievereniging om de organisatie van een eventuele Vliettocht over te nemen. Die tocht staat in geen enkele verhouding tot de Friese Elfsteden uiteraard, maar toch trok ze de laatste keer in 1997 een dikke 5000 toerschaatsers. Redeneren dat als je met de triathlon ín de Vliet kunt sporten (zwemmen) je er ook óp kunt sporten (schaatsen) is iets te simpel. Zonder al te nerveus te worden, heeft de Vliettochtcommissie volgende week dinsdag een vergadering uitgeschreven. Of er dan als variant op Iet giet oan ook een Ut gaot deur is koffiedik kijken.

Russische Beer


Ijsgroei kunnen we niet sturen. De Russische Beer moet zijn werk doen. Groei van de triathlonsport, daar kunnen we wel een beetje aan bijdragen. Met deze en andere sites, met nieuwe evenementen, met goed kader en verenigingen. En met successen van onze topsporters. De NTB heeft de cijfers van afgelopen jaar bekend gemaakt en dat ziet er goed uit. Het vaste ledental van de bond overschreed voor het eerst de tienduizend, terwijl het aantal daglicentiehouders maar liefst boven de 34.000 (!) uitkwam. Ook goed nieuws: het aandeel vrouwelijke deelnemers.

Groeicijfers


Even terug in de tijd. In 2009 had de bond zo’n 6000 vaste leden en Daglicentiehouders waren er toen een kleine tienduizend. Acht jaar later is dat getal gelijk aan het vaste ledental. De daglicenties zijn in dezelfde periode verdrievoudigd. Terugkomend op de M/V-verdeling. In 2009 was 24,2 procent vrouw en 75,8 procent vrouw. Nu ligt dat percentage vrouwen op 27,4 procent. NTB-directeur Rembert Groenman is zeer te spreken over de voorlopige jaarcijfers over 2017. ,,Het is fantastisch dat de trend zich doorzet en zelfs lijkt te versterken. Ook de jeugd lijkt te profiteren van deze trend. Belangrijk als bond blijft goed faciliteren, verenigingen en evenementen ondersteunen om de groei op te vangen en nieuwe initiatieven te helpen opstarten. Er moet voldoende plek blijven voor nieuwkomers om de sport uit te kunnen oefenen.’’
Mooi nieuws, waar we met zijn allen trots op mogen zijn. Twee jaar op rij (2015 en 2016) was triathlon procentueel de snelstgroeiende NOC*NSF sport. Wie weet gebeurt dat een derde keer. Drie is toch wel een getal wat ons allen aanspreekt.

Studeren en triathlon gaan goed samen


Tot slot (want ook vanavond tikken we dit WTJ weer vanuit een politieke raadszaal): Utrecht krijgt er een nieuwe triathlonvereniging bij. Marijn de Jonge deelde vol trots mee dat Utrechtse Studenten Triathlon Vereniging Triple is geboren en meteen op 5 maart van start gaat met een triathloncursus. Onder de naam Tryathlon, let’s start and try a triathlon biedt USTV Triple op maandag een hardlooptraining aan, woensdag een zwemtraining en zondag wordt er gelopen. De cursus loopt 14 weken. In samenwerking met Hellas wordt dit seizoen ook een zwemloop georganiseerd met een speciaal jeugd en studentenklassement. Komende tijd meer info over deze volgende studententriathlonclub. Hoeveel hebben we er daarvan inmiddels?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.