Trikipedia en Gordon Haller; Vitale zwemmers Rotterdam; Preview Bergen en Waalwijk -WTJ 727

VRIJDAG – We wilden er na de hectische voorbereidingen op Trikipedia een rustige eerste week van maken. Maar ik vrees dat die rust nooit meer echt terug komt. Zo werkt dat kennelijk voor veel zelfstandigen. Intussen genieten Ruud en ik wel van de enthousiaste reacties en de flinke stroom volgers, bezoekers (ruim 7000 in een week tijd) en andere statistiekjes vol stijgende lijnen.
En soms zijn we overenthousiast en brengen we nieuws, wat eerst nog via officiële kanalen moet.

Voorbeeldje is de voormalig topzwemmer Sebastiaan Verschuren. Dat hij blijft sporten is wel zeker, maar hij conformeert zich daarin nog wel aan zijn topsponsor uit zijn zwemtijd. Tot die tijd wachten we geduldig zijn eventuele verdere sport- of tri-ambities af.

Intussen hebben we weer wel een andere trots uit de Gastelse triathlon-scene aan het werk gezien. Merijn Rootlieb, één van de sterren uit Rennen Voor Twee is dit seizoen Junior Reporter bij The Voice Kids. Prachtig hoe de publiekslieveling van toen (met zijn chocolaatjes van Erben Wennemars) inmiddels zijn eigen tv-carrière gaat beginnen. We hebben gekeken en het moet gezegd: Merijn, a star is born!

Bier na het zwemmen


Verder glunderen we nog steeds na van de filmpjes, die we uit de hele wereld mochten ontvangen. Eentje sprong er voor ons uit, al was hij maar kort. Gordon Haller, de eerste winnaar van Ironman Hawaii. De Amerikaan is inmiddels 67 jaar. Veertig jaar geleden vernam hij als taxichauffeur in Honolulu dat de bizarre wedstrijd zou worden gehouden. Gordon zegt nu dat hij er wel serieus voor trainde, maar ook geen idee had wat hem te wachten stond. ,,Omkleden deed ik na het zwemmen en fietsen nog in het hotel. Je had geen idee of er iemand voor of achter je lag.’’ Wielrenner en marinier John Dunbar was de grote favoriet, maar na het zwemonderdeel schoven ze hem een flinke pot bier toe. Anders dan veel van de andere 15 pioniers is Gordon altijd blijven sporten. Hij deed meer dan dertig Ironmans, waaronder twintig keer Hawaii. Haller is geen taxi blijven rijden. Hij verhuisde naar Denver waar hij in de IT stapte. Zijn eerste fiets was een gehuurd Raleigh-karretje, in de jaren daarna paste hij zijn materiaal aan. Nu rijdt hij op een Cannondale. De 11.46 van zijn eerste jaar zou hij alleen in de tweede editie nog verbeteren tot 10.59 uur. In alle andere Ironmans was hij langzamer. Hij vindt het jammer dat hij nooit in Almere is gestart, Europa’s oudste hele triathlon. ,,En nu moet ik er niet meer aan beginnen. Mijn knieën zijn versleten, maar ik blijf op kortere afstanden wel doorgaan.’’


Gordon is trots dat hij aan de wieg stond van een sport, die nu zo groot is. Zondag en de dagen erna was hij bij veel Amerikaanse media te zien en te horen. Ook John en Judy Collins, John Dunbar en Bob Babbitt kwamen bijeen voor een reüniemomentje, wat in oktober nog eens wordt overgedaan.

Winterspelen


Grappig om aan het begin van de week te lezen dat de tweede week van de Winterspelen een beetje tegenvalt en dat we nu weer euforisch zijn van de shorttracksuccessen en van Kjeld Nuis, de grote ster op het ijs van deze Spelen. Acht gouden is een evenaring van Sochi. Kan er op de massastart nog eentje bij komen? Het is jammer genoeg geen marathonafstand, dan was goud-zilver-brons gegarandeerd.


Goud, zilver en brons was er vandaag ook bij de opening van het schitterende Zwemcentrum Rotterdam. Daar zorgden onze drie vitale toptriatleten Willem Boon, Michel Siep en vader Dirk Siep, respectievelijk 72, 47 en 70 lentes jong. In 56.31 minuten had dit Rotterdams/Spijkenisser toptrio de 30 x 100 meter in het zwembad afgelegd. Voorwaar een sublieme prestatie, waar we graag bij stil staan. Intussen waren triatleten van CAV Energie woensdag al begonnen aan een 48 uursmarathon. Die eindigde vrijdagmiddag 12 uur, het moment waarop het zwembad officieel geopend werd.

Xterra met Sebastian Kienle


We moeten hoognodig gaan voorbeschouwen. Het weekend begint. Over de grenzen is dat de Xterra Grabouw in Zuid-Afrika. Vorig jaar nog als uitstapje voor Richard Murray en Rachel Klamer en dit keer doet Sebastian Kienle mee. De Duitser zegt dat specialisten als Bradley Weiss niets hoeven te vrezen. ,,Triathlon is mijn beroep, Xterra is mijn hobby.’’ Voorts races in de Cubaanse hoofdstad Havana, de bekende Coles Bay Half in Australië, de 70.3 Ironman in de Srilankaanse hoofdstad Colombo met negen Nederlandse starters en de wintertriathlon in Quebec. Zonder Jochem Uytdehaage ditmaal, maar wel met lopen, langlaufen én schaatsen. Eigenlijk zou die combinatie de Spelen moeten halen.

Weerziens Nick en Cees op zwemloop


In eigen land is zaterdag de zwemloop in Bergen op Zoom. Het Jubelstadje aan de Schelde is weer uit de roes van Vastenavend. Het is de tweede wedstrijd in het Frijters Automaterialen zwemloopcircuit. De Belgen zijn met Jesse Lormans, Lars Baeyens en Niels Horsten opnieuw favoriet. Twee oude bekenden komen elkaar tegen: Cees Frikkee en Nick Marijnissen zijn pioniers uit de triathlonsport. Nick is speciaal voor de zwemloop naar Bergen op Zoom gekomen. ,,Ik vernam dat het bestuur het bijltje erbij neergooit. Sinds 1986 is er onafgebroken ieder jaar een duursportevenement geweest. Ik was er niet altijd bij, maar deze wilde ik niet missen.’’ Bovendien traint Nick weer serieus, omdat ook hij is uitgenodigd voor The Race of The Legends op 12 augustus in Embrun, niet ver van zijn woonplaats Thurins vandaan. Lynn Lossie en Petra Sloots duelleren wellicht om de vrouwenwinst. De 1/10-combinatie begint om 14.45 uur in zwembad De Schelp, het lopen is langs de boulevard van de Binnenschelde.

Kan Rob Arie bijhouden in Waalwijk?

 
Zondag is de 27e editie van de Maresia crossduathlon. Om 10 uur de ATB-wedstrijden, vanaf 12.15 uur de jeugdwedstrijden en de lange afstand (8/20/4) gaat om 13.30 uur van start. Het speelt zich allemaal af bij de bossen van het Lido, het Olympiazwembad en de Overlaat. Start, wissels en finish zijn in de gezellig ingerichte overdekte hal. Douchen kan na afloop nu nog niet, maar komend jaar bouwt Maresia aan haar eigen accommodatie. In 2019 dus lekker warm water na afloop. Aan de start uiteraard de schier onklopbare Arie de Jong. Wellicht komt veelvuldig winnaar Rob Barel een eindje in zijn buurt. Verder: Erik-Jan Spijkerman, Joep Staps en Michael Krijnen. Bij de vrouwen kan het gaan tussen Bonnie van Wilgenburg en Claudia Striekwold, net terug van Lanzarote.

Iedereen veel succes en vooral plezier! Tot zondag. Dan doen we geen speciale dingen om 11.46 uur hoor.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.