Medailles; Lars, Lynn en Niek in laatste zwemloop; Waalwijk voor Arie en Claudia – WTJ 728

ZONDAG – De Winterspelen zitten erop. Mooi afgesloten door het sterke TeamNL met brons voor Irene Schouten en gelukkig ook voor arme Koen Verweij. Massastart. Het is even wennen. Daarna kon de balans opgemaakt worden. Vijfde op de medaillespiegel, net als vier jaar geleden. Acht keer goud (evenaring van Sochi), zes keer zilver, zes keer brons. Je zou voor minder. En sympathiek dat Koen op zaterdag de Belg Bart Swings voor liet gaan. Zo kwam er ‘echt’ zilver bij onze zuiderburen, de zesde medaille ooit op de Winterspelen. Maar goed, daar winnen ze weer meer triathlons.

Jubelstadje


En zwemlopen. Want zaterdag bleef aan de Binnenschelde alles bij het oude op de laatste zwemloop van Bergen op Zoom. Lars Baeyens had bij de tien kilometer Boulevard-heen-en-weer weinig moeite om zwemmer Arno Lambrecht uit Kuurne te lossen. Arno tikte wel als eerste aan in het 25-meterbad van De Schelp: 12.06 minuten. Daar kwam Nick Marijnissen in zijn topjaren nog wel aan. Nu was hij terug in zijn geboortestad, vooral omdat de organisatie er het bijltje bij neerlegt. De laatste wedstrijd ging dus naar Lars, maar Arno hield dapper stand. Langs de snerpend koude waterkant van de Binnenschelde – overigens nog verre van bevroren – kwam hij twee minuten later als tweede binnen. Sander de Bart hield de Nederlandse eer hoog door derde te worden. Ook daarna bolden nog wat Belgen over de meet waar een handjevol publiek stond te blauwbekken.

Op de negende plaats kwam de Franse-Nederlander Nick (voor iedereen in Bergen is het ‘Niek’) binnen. In zijn Saint Jean de Luz-sweater van 1994 vond hij zijn prestatie nog best meevallen. We spraken Niek uiteraard uitgebreid en komen er deze week op terug. Beste 50-plusser was ie wel met een andere tri-pionier – Cees Frikkee – op een tweede plaats. Eenmaal binnen in de zwembadkantine werden met veel sporters uit de beginjaren herinneringen opgehaald. Deze zwemloop begon in 1999 als de Jan Wijten Memorial. Vijf jaar was het een triathlon, daarna zwemloop. De groep organisatoren heeft helaas geen opvolgers.

Voor de gelegenheid waren de zussen Mia Wijten-Withagen en Hannie Gerards-Wijten alsook schoonzus Joop Withagen naar het evenement gekomen. Joke, Karlijn en Dean Withagen deden nog mee aan de kortere afstanden alvorens ook zij zich aan een potje bier zetten. Het was nog lang gezellig in het Jubelstadje aan de Schelde.

Nog meer zwemloop


Terug naar de wedstrijd. Voormalig topzwemster Lynn Lossie, inmiddels woonachtig in Woensdrecht, liep kort voor Niek als snelste vrouw binnen. Ze bleef Petra Sloots anderhalve minuut voor. Voor de Brielse was het na Vlissingen opnieuw zilver. Zeeuws-Vlaamse Emke Erpelinck werd derde, hier dus wel Oranje boven. Het 16-jarige TVB-talent Syb de Jong was op de halve afstand niet te houden. Clubgenoot Chris Steenbakker kwam twintig tellen tekort en de Wuustwezelse zwemmer Stef Coninx klokte de derde tijd. Jongste van het veld, Sem Lazaroms uit tridorpje Oud Gastel, werd keurig vijfde. Het vrouwenpodium was een replica van de openingswedstrijd in het Frijters Zwemloop Circuit: Jolein Vermeylen voor Eva Cornelisse en Nelle Baldé. De 250/2,5 combi ging wederom naar Robin Schols van TV Krimpenerwaard. De Brechtse Hasse Fleerackers was zijn vrouwelijke evenknie. Haar jongere broertje Preben won de 100/1-afstand. Ook daar Belgische winst bij de meisjes met Kato van Cleuvenbergen uit Kapellen, zodat de eindstand in zeges in Bergen op Zoom als volgt was: België 5 – Nederland 3. Na de Winterspelen kunnen we dat hebben.

Ongenaakbare Arie, knappe winst Claudia

foto Hester Balkema

We hoefden dit weekeinde niet ver van huis, want zondag was de Maresia-crossduathlon in Waalwijk. Arie de Jong blijft de wedstrijden domineren, ook nu in de bossen bij het Lido. Het best partij bood Joep Staps, maar ook hij moest anderhalve minuut toegeven op de ontketende Fries. Arie is dé te kloppen man op het NK in Austerlitz later dit seizoen. De masters beheersten de wedstrijd. De nummer drie Michael Krijnen is net als Arie M40, leeftijdsgenoot Rens Sterk werd vijfde en M60 Rob Barel kwam als zesde binnen. Toch waren de verschillen groot. Tussen Arie en Rob bijvoorbeeld negen minuten. Tussen al die masters weer een wielrenner: Ando Overbeek uit Schoonhoven debuteerde met een vierde plaats. Claudia Striekwold mocht eindelijk weer eens het genoegen smaken van een overwinning. Knap, want ook Bonnie van Wilgenburg is niet de eerste de beste. Toch noteerde de weer in Nederland woonachtige atlete een achterstand van een minuut op de Eindhovense, die een goede trainingsstage op Lanzarote achter de rug heeft. Karin van der Sangen werd derde. Petra Sloots maakte er een Brabantse dubbel van: tweede in Bergen, zesde in Waalwijk, vlak achter Annelies van der Zwart (1D40). Bij de duo’s had Erik van der Heijden zijn broer Maarten ingeschakeld. Samen waren ze royaal de sterkste. De recreantenserie was voor Harald Damen, bij de junioren ging de winst naar VZC-talent Alex Kling en naar Joyce Caro. Bij de 14-jarigen blonk Niels van Lanen uit. Bij de meisjes liet thuisfavoriete Soo Yin van Noorloos de Maresia-supporters juichen. Belgische winst tenslotte op de jongste categorie: Klaas Michiels (Aarschot) en Sterre Hendrickx (Laakdal) legden de kortste afstanden rapper af dan de Nederlanders, waarvan Rick Smits (Drunen) en Puck Oudeman (Nijmegen) op tweede plaatsen eindigden.

Vlaamse wedstrijden: WK en 70.3 IM?

Dat het woensdag 5 september weer druk wordt met triatleten tussen het Nederlandse Sluis en de Belgische badplaats Knokke-Heist is geen nieuws meer. Wel het feit dat de Zwintriathlon uitbreiding zoekt op de daaropvolgende zaterdag en wel met een halve triathlon. Onze zuiderburen hunkeren al een tijdje naar een (70.3) Ironman en wellicht is de Nederlands-Vlaamse kuststreek daar wel de geschikte locatie voor. De start van de halve is net als de Zwintriathlon in de Damsche Vaart aan de voet van Belfort Sluis. Finish ligt in Duinbergen. Gelukkig groeit het aantal beoefenaars van onze sport nog steeds, want september wordt zo toch een drukke maand met in België de halves van Deinze en Damme (vlakbij Knokke) en in ons land uiteraard de Challenge Almere-Amsterdam op exact dezelfde zaterdag in september.
Tweede Belgisch organisatienieuwtje was het WK militairen op de halve afstand als onderdeel van de Challenge Geraardsbergen. Dit WK komt naast het officiële CISM-WK op de Olympische afstand in het Zweedse Lidkoping. Er zit overigens maar een week tussen beide WK’s, maar misschien is het daarom juist een leuke combinatie voor de wapenbroeders en –zusters.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.