Waalwijk nog even; Annabel tweede in Coles Bay; Ruth; Abu Dhabi; Pyramides – WTJ 730


DINSDAG – Nog even over de zwemloop Bergen op Zoom. Vergat te melden dat zwemmer Arno Lambrecht vijftig meter te veel zwom. Niet dat ie Lars geklopt zou hebben, maar toch. En dan hadden we het in de 27e crossduathlon van Waalwijk over de dubbel van Petra Sloots, maar mogen we ook niet vergeten dat Bonnie van Wilgenburg en Kai van den Brink zondag ook een dubbel deden, maar dan in de ochtenduren de ATB-wedstrijd en ’s middags de crossduathlon, beiden in Waalwijk. Bonnie werd twee keer tweede en Kai won de ATB-race, maar moest misschien daardoor ’s middags passen. Hij werd vierde. Doet overigens niets af aan de mooie winst van Niels van Lanen, die het gemis van zijn sabatical-broer Jelle meteen opvangt. Overigens was Petra Sloots niet vijfde in totaal, maar zesde. Top-mountainbikester Reza Ravenstijn werd namelijk niet alleen eerste F50, ze was ook vierde in totaal, kort daarop gevolgd door Annelies van der Zwart. Zij is trainingsmaatje van winnares Claudia Striekwold, die we op 6 mei in actie zien op Ironman Port Macquarie in Australië.

 

Coles Bay

Over Australië gesproken. De Coles Bay Half triathlon van zaterdag leverde de van origine Nederlandse triatlete Annabel de Jong een prachtige tweede plaats op. Ze was een kwartiertje langzamer dan winnares Jen Gillard. Bij de mannen boekte Matthew Rundle na een aantal ereplaatsen eindelijk de volle winst. Coles Bay is een kleine wedstrijd met zo’n vijftig deelnemers.


Mooie namen soms bij hardloopwedstrijden. Wat te denken van de Oerpolderloop in het al even poëtische It Heideskip, Fryslan. Winst daar onder meer voor Kerst Wind, Geke Venema en Fleur Baljet. Stuk voor stuk oermensen. Gerrit Alkema won de bosloopcompetitie van Harderwijk. Cindy Brussé deed een ijzersterke Slangenburgse Trailrun te Ijzevoorde resulterend in 1.38.32 en winst op de halve marathon trail. Nog even melden dat de ATB-race in Waalwijk gewonnen werd door Maikel Govaerts en Melanie Viveen. Toprace had Ruth van der Meijden in Sevilla. Met het EK-ticket voor Berlijn al op zak, was dit de ideale testwedstrijd. Ruth had geen haas meegenomen, alles liep op rolletjes al was het laatste stuk door de oude binnenstad wel zwaar meet bochtjes, traimrails en klinkers. Uiteindelijk werd de voormalig duatlete tiende in 2.33.25 uur.

Road to Tokyo begint


We gaan ons langzaam opmaken voor de start van de World Triathlon Series. Feitelijk denk ik altijd bij het einde van de Winterspelen: nu is het aftellen richting Zomerspelen. Acht jaar op rij is het in Oost-Azië te doen. Van Pyeongchang naar Tokyo en dan de winter in naar Beijing. De eerste stad waar zowel de Zomer- als Winterspelen landen c.q. geland zijn. De WTS dus, algemeen gezien als The Road to Tokyo. Nog vers in ons geheugen ligt de geweldige apotheose van de vorige series in Rotterdam en zaterdag begint dan de nieuwe cyclus in Abu Dhabi. Zal bij andere temperaturen zijn dan hier. Schrik niet, het is er momenteel 27 graden. We komen er de komende dagen steeds op terug. Titelverdedigers Mario Mola en Flora Duffy staan aan de start. Voor Nederland is een sterk team op de been. Marco van der Stel doet voor de tweede keer mee in de woestijnrace. Vorig jaar eindigde hij sterk op een 17e plaats. Rachel Klamer is er zelfs bij alledrie de voorgaande WTS-races bij geweest. Haar beste klassering vorig jaar was vierde. Maaike Caelers werd in de eerste twee jaren beide keren 22e en doet nu weer mee. Maya Kingma en Kirsten Nuyes debuteren in Abu Dhabi. Een mooi vijftal, dat na zaterdag weet hoe ze er internationaal voorstaan na een harde trainingswinter.

De leegheid


Want er is wat afgetraind de afgelopen weken. Tot in alle uithoeken van de wereld als we Facebook mogen geloven. Joep Staps in Zuid-Afrika, de triatleten in Namibië, vrijwel iedereen op Lanzarote en de duatleten op Mallorca. Van die laatste groep staat een leuk verslag van Daan de Groot op zijn FB-pagina. Gaan we hier niet herhalen, wie vriend is met de Hellas-man kan het lezen. Zijn verhaal begint met inderdaad de mooiste zin uit de sportliteratuur: ,,Niet-wielrenners. De leegheid van die levens, schokt me.’’ (Tim Krabbé).


Groot, groter, grootst. We hadden het vorige week al over de groei, die onze sport nog steeds doormaakt. Prettig natuurlijk, maar dan moet wel alles en iedereen meegroeien. Op het gebied van verenigingen en organisaties zit dat wel snor. Een ander verhaal is dat van de officials. We gaan er morgen in de WTJ uitgebreid op in. Ze waren afgelopen weekeind bijeen en moeten echt alle zeilen bijzetten om de vele wedstrijden te kunnen jureren. Belangrijk aandachtspunt, beste Trikipedia-vrienden.


Glooiend
Op organisatorisch vlak dus minder problemen. Her en der nieuwe organisaties en ook met verrassende elementen in het wedstrijdprogramma. Mooi voorbeeld is de Haarlemmermeertriathlon waar op het loopparcours de pyramide op het terrein van de Groene Weelde genomen moet worden. Goh, traplopen wordt nog eens een extra discipline in de meerkamp. We hadden immers al de Pyramide duathlon, de trap uit de Grote Prijs Adrie van der Poel en nu dan deze beklimming. En dan keert ook Stein nog eens terug en hebben we de Maastrichtse Ironman-heuvels en in Salland de Holterberg. Zullen we voor de gein een bergklassement uitschrijven dit seizoen? De ITU deed het al.


Geen Nederlandse winst bij de uitreiking van de Laureus Awards  in Monaco. Dat feit melden we al eerder via onze Facebookpagina. Geen Jetze of Bibian, maar de Zwitserse handbike Marcel Hug ging met de trofee aan de haal. Roger Federer en Serena Williams wonnen in de categoriën sportman en –vrouw.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.