Jetze; XTerra; Natuurijs; Mol Olcay; Officialtekort; Humberto; T-shirts – WTJ 731


WOENSDAG – Jetze Plat was dinsdag niet de winnaar van de Laureus Award. Ik zou haast zeggen, gelukkig. Want zo heeft onze sportheld tenminste nog één prijs om voor te knokken. Nee, alle gekheid op een stokje: ik had hem ook deze prijs gegund evenals die fantastische Bibian Mentel trouwens. Maar met veelvuldige wereldkampioen Marcel Hug nemen we ook genoegen. En wat straalde onze Jetze samen met zijn Marit. Als je mij vraagt welke foto’s deze week het mooist waren, die van de Oranjes in Lech of het Amsterdamse koppel op de rode loper van het Casino in Monaco, dan kies ik voor Jetze en Marit. Wat een plaatje!


De rib van Kienle

Eén wedstrijd bleef nog open staan vorige week. De XTerra in het Zuidafrikaanse Grabouw was vorig jaar nog een prooi voor Richard Murray. Maar samen met Rachel Klamer kan hij zich zo kort voor Abu Dhabi geen offroad uitstapjes meer permitteren. Jammerlijk voorbeeld was Sebastian Kienle. De voormalig Hawaii-wereldkampioen deed voor de fun mee, maar maakte een slippertje op de mountainbike, een voor Sebastian iets minder hard rijdende fiets. Gevolg: een paar gebroken ribben en wellicht een verstoring in zijn wedstrijdprogramma op de weg. Maar laat het niemand weerhouden van meedoen aan prachtige XTerra-wedstrijden. Wereldkampioen Bradley Weiss – met regenboog ATB – won voor eigen publiek. Hij had alle tijd voor zijn fans aan de finishlijn, want pas negen minuten later volgde amateur Michael Lord en vervolgens tweede pro Brice Daubord uit Frankrijk. Nico Sterk werd ‘sterk’ derde. Veel Nederlands klinkende namen, maar da’s altijd in Zuid-Afrika. Beste vrouw was Carina Wasle. De broodmagere Oostenrijkse was maar liefst een kwartier eerder klaar dan de Zuidafrikaanse favorietes Haylee Preen en Johandri Leicester.

Eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen is achter de rug. Snijdende kou dus gelijk maar beetje ingekort. Ook wat. Jorrit Bergsma, Ireen Schouten zijn er gewoon al bij. Simon Schouten en Manon Kamminga wonnen.


Mol en triatlete tegelijk

Nog twee beloftes waar we nu op terugkomen. Olcay Gulsen en het officialtekort. Eerst de in Waalwijk geboren modeontwerpster en tv-ster. Fans van Wie Is De Mol moeten nu niet verder lezen, want wij ontmaskeren hier Olcay als mol in het populaire Avro tv-programma. Ik leg uit waarom zij de mol is. Voor niet-volgers: de mol probeert gedurende het spel zoveel mogelijk opdrachten te laten mislukken, zodat er zo weinig mogelijk geld wordt opgehaald. Olcay zit in de finale samen met Jan Versteegh en Ruben Hein. De ontknoping is 10 maart. Omdat iedereen er theorietjes op los laat, doen wij dat ook. De opnames van Wie Is De Mol zijn vorig jaar in mei/juni geweest. Alles gebeurt in het diepste geheim, ware het niet dat wij op 17 mei in Alkmaar getuige waren van haar triathlon voor het goede doel KWF. Olcay vertelde daar dat ze in de week voorafgaand aan het prachtige evenement nog een weekje naar het Caribisch gebied was geweest. Wij verdenken haar er echter van dat ze toen juist een weekje met Art Rooijakkers naar Georgië is geweest om alvast haar Mol-rol goed in te studeren. Daarna keerde ze terug voor de Triathlon tegen Kanker, het live-programma. Op 19 mei reisde ze met de andere kandidaten af naar de voormalige Sowjet Uniestaten voor de opnames. In een interview zei ze dat ze de eerste dagen nog stijf was van haar triathlon. Ja, beste volgers en Molloten: Olcay is de mol.


Kom op mensen: officials nodig!

Tweede belofte. Het officialtekort. De cijfers spreken boekdelen. Ze zijn ons vertrekt door official Ton Bloothoofd. Het aantal officials in ons land is op dit moment 280. En wat is er nodig om alle wedstrijden in ons land van voldoende juryleden te voorzien? 732 officialplekken. Een gemiddelde van 3 officials per wedstrijd, al varieert de behoefte per wedstrijd. Oei, we komen dus bijna 2/3e aan officials tekort komend seizoen. En dan willen we toch ook graag internationaal mee blijven telllen, dus onze officials gaan ook de grenzen over. Daarom de oproep: ben je geen triatleet meer of geen organisator of wel aardig ingevoerd in het tri- en duathlonwereldje. Meld je aan, volg de jurycursus en zorg dat we wedstrijden kunnen blijven organiseren. Want die bestaan bij de gratie van triatleten, organisatoren, toeschouwers, sponsors maar zeker ook officials! Ontbreekt er 1 schakeltje en het gaat onherroepelijk mis.


Ik wil er nog meer over vertellen, maar wordt verstoord door de emotionele slotwoorden van Humberto Tan aan het eind van RTL Late Night. RTL zet zijn talkshow over een paar maanden stop. Hij is het er niet mee eens, maar respecteert het besluit. Ik denk aan Carlo van Lienden, redactionele rechterhand van Humberto in het programma, ooit beste Nederlander op Hawaii. Alles voor de kijkcijfers, dat doen wij bij Trikipedia ook. Maar geldt een beetje kwaliteit ook niet?


Over kwaliteit gesproken. Die Trikipedia T-shirts zijn van een geweldige kwaliteit, dankzij Triathlonwinkel.nl. Vandaag hadden Ruud en ik ze aan voor een bijzonder bezoekje aan Breda. Cliffhanger voor morgen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.