Rachels zege in perspectief; Ironman Nieuw-Zeeland volop bezig; Wierden; Alphen – WTJ 734


VRIJDAG/ZATERDAG – Tevoren wisten we niet dat een hele aflevering gewijd zou gaan worden aan de WTS Abu Dhabi. Nu konden we er echt niet onderuit. Met stip steeg Rachel van de vierde plek vorig jaar naar de winst. En daarmee staat ze dus voor het eerst van haar leven op kop in de stand van het wereldkampioenschap. Ook dat is historisch.

In dat perspectief memoreerden we al aan Rachels tweede plaats in Hamburg 2016. De andere drie keer dat een Nederlander op een WTS-podium stond kunnen we allemaal toeschrijven aan de vandaag zo onfortuinlijke Maaike Caelers. Ze werd tweede in Stockholm 2012 (tevens WK sprint) en Auckland 2013 en derde in Yokohama 2012. Zes Nederlandse triatleten stonden ooit bij World Cups (tot 2009 het hoogst haalbare) op het podium. Eric van der Linden, Wieke Hoogzaad, Rob Barel, Tracy Looze-Hargreaves, Rachel Klamer en Maaike Caelers. Eric won Embrun 1997, ik zag er op zijn FB onlangs nog een filmpje van. Wieke zegevierde in Geelong 2003 en Rachel was in Tiszaujvaros 2014 de beste.

Onze zuiderburen hadden minder reden tot juichen vandaag. Claire Michel werd 20e en bij de mannen volgden na Marten van Riel (31e): Christophe de Keyser als 36e, Erwin Vanderplancke als 41e en Jonathan Wayaffe als 46e.

Taupo al ver gevorderd met Bozzone en Siddall op kop

Over naar de zaterdag. Nou dat is het in Nieuw-Zeeland al bijna een halve dag en dus is Ironman Taupo al een eind onderweg. Op driekwart van het fietsen weten we dat titelverdediger Braden Currie is afgestapt en dat het leidende trio bestaat uit Terenzo Bozzone, European champ Joe Skipper en Mike Phillips. Laura Siddall heeft net de kop overgenomen in de vrouwenrace.


Bruins en Van Reijen in Malaysia Powerman
Verder op zaterdag: 3500 duatleten in de grootste Powerman van deze aardbol, Putrajaya in Maleisië, alles onder toeziend oog van John ‘Airmiles’ Raadschelders. Thomas Bruins mag er zijn titel verdedigen, Miriam van Reijen kan er haar tweede Powerman van het nog prille seizoen winnen. ITU races in Clermont USA en Playa Hermosa, Costa Rica. Australische halves in Mount Martha en op Tenerife begint het Ocean Lava circuit, eveneens een halve.

Is Wierden de oudste?


Zondag hebben we het al gehad over de winterduathlon Tilburg. Maar er is wederom een crossduathlon en wel in Wierden. Ik dacht altijd dat Waalwijk en Pijnacker de oudste crossduathlons waren, maar Wierden spant de kroon. De 29e editie van de Kleentec run-bike-run van TV Argo staat zondag op stapel. Altijd de eerste zondag van maart. Eerste editie was in 1989. Alles speelt zich af op het prachtige recreatiegebied Het Lageveld. 5 kilometer lopen, 20 kilometer ATB en weer 2,5 kilometer lopen. Om 11.45 uur klinkt het startschot. Vorig jaar kwamen er eerst zes duo’s binnen vooraleer Joost Christiaans als eerste individueel de streep bereikte. Hij liet Martijn Schutteman en Michiel van Goor achter zich. Karin Neutel was beste vrouw. Wordt het zondag toch weer Arie de Jong of gaat Joost voor zijn derde winst in Overijssel?


In Taupo gaat de 70.3 Ironman van start, in Chili de ITU-race te Valparaiso en in eigen land veel triatleten op wat jarenlang de openingsklassieker in de wegatletiek genoemd werd: de 20 van Alphen. Speaker van dienst is de laatste jaren Ruud, die zich nu in sneltreinvaart door de 7000 inschrijvingen worstelt. Bekenden treft hij gelukkig ook aan: Jorik van Egdom, Erik-Simon Strijk, Colin Bekers en Jerry Kenbeek onder anderen. Start in het gelukkig al wat warmere Alphen aan den Rijn is om 13.30 uur voor de wedstrijd.

In het immer bruisende Oud Gastel is het zondag….Bierfestival. Vijftig biersoorten en de introductie van het Gastels Biergilde, waarschijnlijk later dit jaar al organisator van de eerste Gastelse beermile.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.