Powerman voor Thomas en Miriams avontuur; Joost wint Wierden; schaatsloop, IM Nieuw-Zeeland – WTJ 734


ZONDAG – Het kan niet op dezer dagen. Na de WTS-winst vrijdag van Rachel Klamer volgt zondag de derde Powerman-zege op rij voor Thomas Bruins in Putrajaya, Maleisië. Toegegeven, hij had het iets eenvoudiger dan Rachel. Zoals de wereldtoppers in triathlon de World Triathlon Series afstruinen, zo gaat het bij de Powerman niet. Als circuit prima, maar eigenlijk verwacht je in een cyclus van – pak ‘m beet – tien Powermans wel ’s werelds beste duatleten bijeen. Dat lukt niet, hoezeer mister Powerman John Raadschelders er ook aan trekt.

Maar elke overwinning telt. Dus ook de derde van Thomas in de Maleisische stad. Met twee Filippijnen en de Australiër Matt Smith liep hij de eerste tien kilometer samen. Eenmaal op de fiets waren de krachtverschillen enorm. Ruim zes minuten voorsprong pakte de Australische Nederlander op dat onderdeel, waarna hij ook nog eens ruim twee minuten sneller de afsluitende twee kilometer liep. Na 2.38.17 uur liep Thomas met drie vingers in de lucht over de finishlijn, negen minuten later gevolgd door Matt Smith samen met Filippo John Chicano.

Bruiloft gaat voor Powerman


Miriam van Reijen pakte nog niet haar tweede Powerman van dit seizoen. Twee weken na Mallorca arriveerde ze slechts kort voor Putrajaya in Maleisië. Ter plaatse stapte ze in de lift van het hotel en raakte in gesprek met twee vrouwen van wie er eentje die avond in het huwelijk trad. Een bruiloft waar de Powerman-kampioene meer dan welkom was ergo niet mocht ontbreken. Uit het beleefdheid wilde Miriam het bruidspaar wel gaan feliciteren, cadeautje meegeven en vervolgens niet te laat haar hotelbed in. Maar de bruiloftgasten beslisten anders. Er werd gespeecht, gegeten, gedronken en gedanst. En overal werd de Nederlandse topsportster bij betrokken. Rond half elf ’s avonds wist ze dan eindelijk de familie te bedanken en het feest te verlaten. Onbekend is of Miriam haar glazen muiltje nog heeft achter gelaten.


Hoe dan ook, topfit aan de wedstrijddag beginnen. Nee, dat was er niet bij. Daarbij kwam nog dat ze een aflopende ketting had en het zadel vijf centimeter lager zakte. Ze voert het allemaal niet als echte excuses op, want eigenlijk kan ze er wel om lachen. Eind van het liedje was een tweede plaats achter de in Azië woonachtige Hongaarse atlete Annamaria Eberhardt-Halasz. Het verschil was overduidelijk: tien minuten. Overigens grotendeels veroorzaakt tijdens het fietsen. In de eerste run liepen de vrouwen samen en was ook de Filippijnse Monica Torres nog in de buurt. De laatste kende geen materiaalpech, maar fietste toch even hard als Miriam. Die zag in de tweede run wel in dat Eberhardt niet meer in te halen viel. Zilver dit keer dus in een bizar weekend voor de Amsterdamse. Ze rangschikt het ongetwijfeld onder de categorie: anekdotes voor later.

Joost en Arlana op dreef in ‘t Lageveld
Ook in eigen land een duathlon, maar dan in de bossen en polders van recreatiegebied ’t Lageveld in Wierden. Eibergenaar Joost Somsen was er te sterk voor de concurrentie. Alleen Hilco Huisjes hield hem aanvankelijk enigszins in het vizier. De derde plaats ging naar Rutger op den Dries. Tim Bergboer en Maarten Mollink maakten het eerste quintet compleet. De crossduathlon kreeg niet veel toppers over de vloer, maar met de smeltende sneeuw en de zon erop, was het wel goed toeven in Overijssel bij TV Argo. De vrouwenwedstrijd ging overtuigend naar de Zwolse Arlana van Ommen. In het duel met eilander Rianne van de Wal was zij duidelijk de sterkste. Bij de duo’s was het Team Bosberg de beste. Tweede werden vader (André) en zoon (Niels) te Pas. ,,We waren goed op dreef, maar de fietser bij de winnaars, had daags tevoren nog een sterke Ster van Zwolle gereden. Daar konden we niet tegenop.’’

Robin en Petra schaatsen en lopen hard


Geen Teun Sweere in de schaatsloop van Tilburg zondag. Zonder uitgesproken toppers kreeg de wedstrijd daarmee een open karakter. De winst ging naar laatbloeier Robin Spijkerboer uit Best. De 30-jarige sportman was jarenlang voetballer, fietste wat en schaatste in de winters. Lopen kwam daarna en nu was daar een eerste overwinning. Tweede werd opnieuw Bjarne de Bont en oud-langebaanschaatser Patrick van Falier eindigde derde en beste master. De inmiddels 44-jarige inwoner uit Haarsteeg hikte in de jaren negentig tegen de nationale schaatselectie aan. Hij werd in 1996 zevende op het NK allround en heeft 1.14,34 op de 1000 en 1.54,34 op de 1500 als persoonlijke records staan. Op de kilometer viel hij destijds net buiten het podium. De Brabander kwam als eerste van de Ireen Wüstbaan en zag daarna alleen Spijkerboer en De Bont nog langszij komen. De vrouwenwinst ging naar Petra Andriessen, vorig jaar nog tweede. Vier minuten na de Eindhovense volgde Monique Haans – ook betrokken bij de organisatie – en vervolgens liep de Groningse Ypie de Boer binnen. Bij de duo’s won 2e Poging uit Tilburg, TL-Lightning uit Noordwijk bij de mix en De Diessense Ladies bij de vrouwen. Lars van Loon was beste junior, Freek van Os en Lonneke Merks bij de jeugd en Luuk van Tilborg en Fenne Smit bij de pupillen.

Snelle Ironman Nieuw-Zeeland

Vrijdagnacht kwam Terenzo Bozzone in de Ironman Nieuw-Zeeland tot een parcoursrecord. Voor het eerst in 34 edities bleef de winnaar onder de acht uur, zij het nipt: 7.59.56. Europees kampioen Joe Skipper werd sterk tweede en moeten we het nog hebben over fenomeen Cameron Brown. Voor de 20e keer (!) in zijn carrière op het podium van zijn Ironman Nieuw-Zeeland, nota bene in zijn snelste tijd ooit: 8.07.09. Na hem volgde de ons genoegzaam bekende Zwitser Jan van Berkel. De ‘echte’ drie Nederlanders eindigden als volgt: 231.Bas van Esch 11.22.39; 416.Fred van der Tang 12.36.32; 503.Richard Waalkens 13.15.46. Laura Siddall was toe aan haar eerste grote winst. In iets meer dan negen uur kwam de Britse over de meet. Teresa Adam volgde vijf minuten later, titelverdedigster Jocelyn McCauley finishte derde.

Morgen nog veel meer wedstrijden uit binnen- én buitenland. Je zou bijna aan Trikipedia internationaal willen beginnen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.