Een zwembad voor Almere; Rob 11e halve Taupo; Berendrecht; Vasaloppet met Marianne – WTJ 736


DINSDAG – Absurd idee eigenlijk. Almere, al jaren het strijdtoneel van één van onze oudste triathlons, een sport waar zwemmen toch vrij essentieel is, moet het nog steeds stellen zonder openluchtbad. En als Gregor Stam niet een actie op gang had gezet om allemaal een petitie te teken, had ik het nog steeds niet geweten. Woonachtig in een dorpje van 8000 inwoners hebben wij gelukkig de luxe van een buitenbad, maar hoe kan het dat een stad met 204.000 ingezetenen zo’n voorziening nog steeds moet ontberen. Gregors vasthoudendheid kennende komt daar snel verandering in. Het is binnenkort ook in Almere verkiezingen, dus dit kan een aardig issue worden. Gregor stuurde de oproep via social media de wereld in en vraagt iedereen de petitie zo veel mogelijk te delen, ongeacht of je nu wel of niet in Almere woont. Ik ga er vanuit dat tegen september als we weer bij de Holland Triathlon zijn de eerste schop de grond in gaat voor een prachtig bad in combinatie met sport- en spelaccommodaties in een recreatiegebied. En anders moet Gregor zelf maar wethouder sportzaken worden! Hij is overigens al ambassadeur van het project Almeerders tegen armoede. Over de juiste man op de juiste plaats gesproken.

SportNext man op 11


Behalve de Ironman van Nieuw-Zeeland was er zondag ook nog de 70.3 Ironman van Taupo. Aan het meer van Taupo zijn er nu zelfs twee 70.3 Ironmans per jaar. De voorjaarsrace gekoppeld aan de hele is een agegroup-only wedstrijd, in het najaar zijn de profs ook weer welkom. In deze halve kwamen vier Nederlanders uit. Beste van dit kwartet was Rob Pouw, bevlogen sportmarketeer voor SportNext en woonachtig in het Australische Pert. Rob kwam tot een tijd van 4.31.59 uur en eindigde daarmee elfde overall. De winnaar, de Brit Charles Legget, deed er twintig minuten sneller over. Verder waren Pascal van Houten en Jeroen Kraaij bij de mannen actief. De Australische Madi Roberts won de vrouwenwedstrijd. Ruim twee uur later kwam de enige Nederlandse deelneemster binnen: Helena Fooij, goed voor plaats 89.

Hendrik en Wendy in top zes Berendrecht


De crossduathlon van Berendrecht nabij Putte is niet ver over de grens. Toch is het aantal Nederlandse deelnemers nooit heel groot. Hendrik Venema komt er wel graag en raakt steeds dichterbij het podium. Zondag werd hij vierde achter het Belgische toptrio Wouter Wuilmus, Rik Thijs en Mathias Cloostermans. De eerste twee mannen kennen we met name uit de crossduathlons van Etten-Leur, Weert en Maastricht. Het was Wouters derde zege en Rik moest net als vorig jaar genoegen nemen met een tweede plaats. In dit geweld kon Nijmegenaar Hendrik zich goed staande houden. Hij gaat al best een tijdje mee, maar nog geen spoortje van slijtage. De vrouwenwinst was voor Britt Vanthillo, een fameus weg- en crossatlete, die samen met haar moeder Els van Hooydonk ook regelmatig de Westbrabantse wedstrijden aan doet. Beste Nederlandse was Wendy Kroesen, mijn favoriete kapster uit Tilburg. Ze had geen pasklaar antwoord op die snelle Belgische vrouwen, maar werd toch netjes zesde.

Massa-langlaufevenement in Zweden


Tot slot, iets waar we vorig jaar ook aandacht aan geschonken hebben in de winter. De Vasaloppet in Zweden. Wat voor marathonschaatsers de Elfstedentocht is, is voor langlaufers de Vasaloppet. Liefst 94 kilometer sneeuwpistes ligt er tussen de plaatsjes Sälen en Mora. Ruim 15.000 deelnemers en de Scandinaviërs, die de dienst uit maken. De Noorse winnaar Andreas Nygaard deed er 4.24.36 uur over.

Beste Nederlander was opnieuw Machiel Ittmann, die zijn tiende (!) Vasalopet deed. Op iets meer dan een uur van de winnaar kwam de topatleet binnen. Als 670e. Rick Hoenderop volgde als 730e in 5,5 uur. Frans van Heteren kwam op de 3914e plaats binnen in 6.57.33 uur. En zelfs good-old Jim Koster deed mee. Bij de vrouwen was het mooi om Marianne Vlasveld weer eens in actie te zien.

De veelvuldig wintertriathlonkampioene kwam als 130e van de 2000 deelnemers binnen in een scherpe tijd van 6.43.30 uur. Ze werd er veertiende D50 mee. Als Marianne doortraint kan ze de introductie van de wintertriathlon op de Winterspelen nog als deelneemster meemaken. Hier is de sneeuw inmiddels verdwenen. De lente dringt zich meer en meer op. En da’s goed, want over anderhalve week gaan we al deels de weg op met de run-bike-run Hilversum.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.