Wat is goud en geld nog waard bij het niet te bevatten verhaal van Mhlengi? – WTJ 737


WOENSDAG – Ik weet, je moet niet alles relativeren. Maar toch. Terwijl we vandaag in koepelstadje Oudenbosch als journalist een antwoord probeer te krijgen op de merkwaardige kluisjesroof bij een Rabobank, komt de Tweet voorbij van Henri Schoeman.
Afgelopen vrijdag nog juichend als winnaar in Abu Dhabi, nu gechockeerd door hetgeen een goede vriend hem is aangedaan. Tja dan stelt zo’n gestolen kistje met geld en juwelen niets meer voor.

Het bizarre en afschuwwekkende verhaal ging snel de wereld over. Onwillekeurig gingen mijn gedachten terug naar Sofie Goos, die tijdens een training werd belaagd door een man met een mes. Alsof er in triest nieuws altijd weer een overtreffende trap te bedenken valt, zo lazen we het huiveringwekkende bericht van de Zuid-Afrikaanse triatleet Mhlengi Gwala (26). Trainend in de omgeving van Durban kwamen drie overvallers op hem af. De sportman droeg alles wat hij bij zich had meteen over, maar het trio had het lugubere plan opgevat de benen van Mhlengi af te zagen met een kettingzaag. Als script voor een horrorfilm nog verklaarbaar, maar dit was bittere ernst. In de bosjes probeerden de overvallers de moordpartij af te maken, maar ze werden verstoord door een beveiligingsauto. Mhlengi Gwala werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn benen zijn gered, maar het herstel zal lang duren. Nog afgezien van de morele impact natuurlijk. Het idee van een crowdfunding kwam wereldwijd al even snel op gang.

Ook bij Trikipedia, maar laten we liever de krachten bundelen en via Henri Schoeman en de ITU alle steun (in welke zin dan ook) kanaliseren. Veel triatleten hebben via social media met afschuw gereageerd, in het bijzonder Mhlengi’s landgenoten Henri en Richard Murray. Alle drie waren ze vorig jaar nog in Rotterdam voor het WK, waar Mhlengi mee deed in de agegroup 25-29 en daarin 45e werd. Henri bracht tevens de discussie op gang hoe veilig het nog is om in hun thuisland de openbare weg op te gaan voor een fiets- of looptraining. Het is niet de eerste keer dat dergelijke verhalen los komen, daarmee niet gezegd dat het buiten Zuid-Afrika per se zoveel veiliger is overigens.

We hadden nog wel meer op onze lever voor deze WTJ-aflevering. Wilden ook wel aangeven dat het nogal ‘’ tricky’ is om over inkomsten (prijzengelden) van triatleten in het openbaar te communiceren, zoals vandaag op onze oude site, maar we laten het hier bij. ‘Geld maakt niet gelukkig’, het is een cliché maar gaat vandaag weer maar eens op. Ik geloof niet dat triatleten in het genoemde geldlijstje gelukkiger geworden zijn met hun vermelding in dollars of euro’s. En al helemaal niet nadat ze kort daarna het waanzinnige bericht van de arme Mhlengi Gwala lazen.

Of, zoals mijn redactiechef, ’s ochtends na de briefing altijd zegt: ,,Be carefull out there.’’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.