NK Cross met Rachel; Beurzen; Drie Nederlanders in WC Mooloolaba; Bibian en Giathlon – WTJ 739

foto Iwan Oprins

VRIJDAG – Met het NK Cross in het Amsterdamse Bos dit weekeinde kunnen we nog even terugblikken op de hardloopwedstrijden van vorige week. Grootste loop toen was de 20 kilometer van Alphen, door een deskundige triathlonspeaker begeleid. Colin Bekers werd negende, Erik-Simon Strijk dertiende. Vincent Bruijns en Ruud Beerepoot wonnen de Polderloop van Obdam. Het Rondje Goutum was een prooi voor Lizette van der Vegt op de 30 kilometer in 2.11, bij de mannen won Edwin Slijkhuis in 1.47. Vera Keidel won de 4 Mijl. Ilona Meter won de Achtkastelenloop. Huub Maas was de snelste atleet in de Rico Salvettiloop van Moergestel. In Spaarnwoude was Maarten Caminada de beste master in de halve marathon in 1.25. Hawaii-ganger Annemieke Rademaker schreef de Spa-Francorchamps Run op en rond het circuit op haar naam en Boy van West tenslotte primus interpares in de Human-Care-Run te Putten.


Een lang aanloopje naar het NK Cross, wat dit jaar extra interessant is vanwege de deelname van Rachel Klamer, aan de leiding in het Wereldkampioenschap 2018. Dat wil zeggen: mits Rachel vervoer heeft gevonden tussen Twente en Amsterdam. Het zijn ook maar mensen hè, die toptriatleten.

Beurstijd en Teamcompetities


Na de zeer geslaagde Bikemotion, de Fiets- en Wandelbeurs en de E-bike Xperience in de Jaarbeurs van Utrecht is het dit weekend in het Merwestein-complex in Nieuwegein weer tijd voor de tweede Triathlonbeurs Experience. Lezingen, clinics, zwemtrainingen waterligging en techniek door Frank Huisman. Kortom de perfecte start voor het nieuwe seizoen. Afgelopen week verbrak Maarten van der Weijden het wereldrecord 24 uur zwemmen. Hij bracht het van 101,9 tot 102,8 kilometer. De triathlonbeurs SWIM Experience draagt een deel van de opbrengst over aan de Maarten van der Weijden Foundation. Naast triatleten is de beurs met name voor open water zwemmers interessant. Zaterdag is de beurs geopend van 14.00 tot 18.30 uur, zondag van 12.30 tot 17.00 uur.


Zaterdagochtend ook: een pre-season briefing voor de teamcaptains aan het zevende seizoen van de Teamcompetities. Het competitiereglement wordt uitgerold met ook de nieuwe formats ‘triple mix’ en ‘dubbele supersprint’. En nieuwe ITU-regels, zoals het duwen tijdens het zwemmen en lopen (the Brownlees-push) worden uitgelegd. Dit speelt bij TT Arnhem, UTT en TTT Vroomshoop. We zagen nog wel een kaartje van de Teamcompetities. Wat opvalt: twaalf van de zestien wedstrijden zijn in het oosten van het land. Ongetwijfeld allemaal kwalitatief goede wedstrijden, maar de geografische spreiding is niet helemaal gelukt.

Donald, Maaike maar wie is Lotte?


Belangrijkste wedstrijd in het tweede maartweekend is de tweede World Cup-wedstrijd in het Australische Mooloolaba. Terwijl Rachel door de Amsterdamse blubber ploetert is vriend Richard Murray vanuit Abu Dhabi afgereisd naar de Australische oostkust. Hij heeft meteen startnummer 1. Ryan Sissons, Vicente Hernandez en Aaron Royle zijn z’n voornaamste uitdagers. Ook Donald Hillebregt is die kant op. Donald strekt zijn vleugels steeds verder uit buiten Europa. Kirsten Kasper en Natalie van Coevorden moesten het vorige week afleggen tegen Rachel. In Mooloolaba ten zuiden van Brisbane zijn deze vrouwen (bij absentie van Rachel) favoriet.

 

Maaike Caelers is sneller dan verwacht hersteld van de valpartij in de Verenigde Arabische Emiraten en gaat vannacht van start in Mooloolaba. Geen sleutelbeenbreuk dus, zoals nu wel bij coureur Wout Poels.

Verrassende nieuwe naam is die van Lotte Wilms voormalig topzwemster voor De Water Kip (DKW) waar ook Rineke Terink bij zat. Inmiddels woont ze al weer drie jaar in Australië, waar ze zowel als life saving guard als manager bij een pizzeria werkzaam is. Lotte moet vlot uit het water kunnen komen, wat kan ze daarna? Ze won onlangs al wel de sprint triathlon in Trial Bay. Ook in New Plymouth doet de geboren Alkmaarse mee.

Wielermekka


Voorts een nieuwe 70.3 Ironman in het Argentijnse Bariloche, de ITU-races in La Paz, Montevideio en Sarasota. Dichterbij huis laat West-Brabant (zeg maar mijn streek) graag zien dat hier dé wielerstreek van Nederland ligt. Dit jaar hebben we wel recht van spreken met het NK wielrennen op de weg in Hoogerheide. Voor het eerst in 44 jaar is het NK weer in deze streek terug. Toen wonnen mannen als Jan Raas en Cees Priem (1974) en Ad Tak (nog korte tijd triatleet) en Hennie Kuiper (1975). Verder vaak het NK of veldrijden in deze contreien en zaterdag 10 maart gaat in Roosendaal – stad van de Draai van de Kaai – de WielerXperience in gebruik genomen worden door onder meer Leontien van Moorsel. Een mooie voorziening met ruime wielerbaan, BMX-baan en Pump-tracking circuit. Alle disciplines komen in actie, maar zelf op de fiets stappen kan ook.

Vlaggendraagster Bibian moet nog even wachten op Giathlon


Tenslotte: vandaag liep ze vol trots voorop bij het tweede land op de openingsceremonie van de Paralympische Winterspelen in PyeongChang: Bibian Mentel. Een terechte keuze voor wie het verhaal van Bibian kent. We hebben haar twee keer meegemaakt tijdens de Giathlon Dordrecht en daarbij verbleken je eigen kwaaltjes en griepjes. Voor de negende keer werd vorig jaar kanker geconstateerd bij de inmiddels 45-jarige Loosdrechtste. Maar ze knokte weer terug, zelfs toen er nog een operatie in januari achteraan kwam. Amper anderhalve maand later verdedigt ze haar Olympische titel, al is meedoen eigenlijk al fenomenaal.

Overigens is de Giathlon van 25 maart uitgesteld tot in het najaar. In juni presenteert de organisatie de datum van het nieuwe evenement. Zowel sportief als organisatorisch krijgt het indoor-evenement in de Sportboulevard Dordrecht een extra boost. Zou het uitstel met Bibians aanwezigheid/deelname in Korea te maken hebben?
Zondag zijn we terug, maar vergeet niet alle korte actuele berichten op Trikipedia te volgen. Bovendien volgt dit weekeinde de eerste triatlete met een bio op onze site. Rachel Klamer bijt het spits af. Logisch nietwaar?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.