Vrouwendag is geen issue in onze sport; Gerda; Lommel; Zwift; X-triathlon Venray – WTJ 738

DONDERDAG – Internationale vrouwendag is jaarlijks op 8 maart. Voor triathlon is het minder een issue denk, de sport is van meet af aan geëmancipeerd geweest. Al in de tweede Ironman deed een vrouw mee, daarna groeide hun aantal gestaag. Heel snel ook lagen de prijzengelden (ITU en NTB dan toch) op hetzelfde niveau. Als dat eens niet gebeurde of als er geen wedstrijdaanbod voor vrouwen was, zoals vorig jaar met de Super League Hamilton, dan zat het ITU-bestuur er meteen bovenop. In Jersey werd dat later al gecorrigeerd.

Bravo Elizabeth!


Jaarlijks brengt diezelfde ITU, waar nogal wat vrouwen aan de top meedraaien, een story die ook wij de moeite waard vinden. Dit keer ging het over de Ecuadoriaanse Elizabeth Bravo en haar opmerkelijke Olympische jaar 2016. We waren het al weer vergeten, maar in januari 2016 werd Elizabeth moeder van haar eerste kindje, een zoon. Slechts een paar maanden later deed ze weer op internationaal niveau mee, sterker nog Bravo kwalificeerde zich voor haar tweede Olympische Spelen. Ze werd 47e, twee plaatsjes beter dan in Londen 2012. Niet veel later won ze begin 2017 haar eerste World Cup race in haar thuisland Ecuador. Ze vierde dat met haar zoon in haar armen. Als iemand een toepasselijke achternaam heeft bij dit verhaal is het Elizabeth Bravo wel.


Ook de andere verhalen van bijzondere vrouwen spreken boekdelen. Gwen Jorgensen, overstappend van triathlon via het moederschap naar de marathon. Flora Duffy, die de vrouwentriathlon echt naar een hoger level heeft getild, Katie Kelly en Michellie Jones samen in de paratriathlon. En dat van Fabienne St. Louis uit Mauritius, die kanker overwon en meedeed aan de Spelen van Rio, waarover we hier al eens melding maakten. De Amerikaanse Melissa Stockwell is eveneens speciaal. Na Nine-Eleven naar Irak gezonden en daar een been verliezen bij in de oorlog. Waar anderen dit als diep tragisch of onoverkomelijk ervaren, was Melissa’s reactie: ik heb geluk gehad. Ze ging sporten en deed als wedstrijdzwemmer mee aan de Paralympics in Beijing. Vervolgens stapte ze over op triathlon en werd tweevoudig wereldkampioene, waarna ze een groots debuut maakte op de Spelen van Rio met een bronzen plak. Die wedstrijd in Brazilië vond plaats op 11 september, vijftien jaar na de aanslagen van 9/11….

Gerda voor ons een topvrouw


En allemaal waren ze vorig jaar in Rotterdam te zien. Denk ik aan Vrouwendag in Nederland dan komt Gerda Sollie bij me boven. Diverse nationale titels, medailles op Europese kampioenschapppen en moeder van zes kinderen: Bart, Erika, Koen, Tom, Pim en Sofie. En dan te bedenken dat ze tot haar 18e geen kinderen wilde. ,,Ik ontmoette Koen en er kwamen er maar liefst zes. Allemaal even welkom.’’ Ook de kinderen zijn sportief in met name de zwemsport. Gerda deed een stapje extra en ging ook fietsen en lopen. De Groesbeekse studeerde dierengeneeskunde en later ook nog psychologie. Een alleskunner die ook jaarlijks de Nijmeegse Vierdaagse erbij pakt. Haar leus: ,,Een dag niet gesport, is een dag niet geleefd’’


Denk ik aan vrouwendag dan komt daar de leuke primeur van Yvonne van Vlerken naar boven, die Trikipedia.nl graag als eerste liet weten mee te zullen doen aan het NK lange afstand triathlon op 5 augustus ook wel Ironman Maastricht-Limburg geheten. Fantastisch nieuws natuurlijk.
Tot zover ons vrouwen-item. Er kan nog veel meer over verteld worden. Rachel Klamer, toch maar mooi een WTS op haar conto. Maaike Caelers, die gelukkig merkt dat ze snel hersteld van haar val in Abu Dhabi. Maya Kingma, Kirsten Nuyes en Rani Skrabanja. Stuk voor stuk popelend om ook naar toekomstige Olympische Spelen te kunnen. Aan Girlpower ontbreekt het niet in ons landje en de kans dat we na Sydney 2000 eindelijk weer eens drie vrouwen naar de Spelen kunnen afvaardigen acht ik ietsje groter dan drie mannen. Maar eigenlijk gaan we voor zes, inclusief de 4xMixed Relay natuurlijk. Daar zijn we immers supergoed in.

Jojo-effect


De organisatoren van de Hoekse triathlon in Lommel nemen een jaartje pauze. Wegwerkzaamheden aan het parcours en een te kleine harde kern van mensen in de organisatie zijn er debet aan. Volgend jaar proberen Danny Wouters en zijn mensen terug te komen met de 31e editie, een lange traditie dus. Het lijkt ons lastig na een jaar de draad weer op te pakken. In Stein weten ze daar alles van. Anderzijds: in Lommel hebben ze al wat vaker met dit jojo-effect te maken gehad. In 1995, 1999 en 2000 trok men de stekker er ook voor een jaartje uit. Steeds kwamen ze terug. Een geluk voor Ruben Geys, die daarna liefst vier keer wist te winnen.

Zwift


De Zwift Academy. Ik lees er steeds vaker over, we hebben er al melding van gemaakt. Het is aan Ruud en mij (nog) niet besteed, maar voor wie het een droom is mee te doen aan het WK Ironman in Kona, vergroot zijn/haar kansen als agegrouper. De Academy wordt ondersteund door Specialized, die voor een complete uitrusting zorgt. Wel moet je enige prestaties kunnen overleggen c.q. laten zien dat je wat in je mars hebt en duidelijke doelen stellen voor 2018. Je krijgt een smart trainer en hardloopband, er is professionele begeleiding van niemand minder dan de wereldrecordhouder Ironman Tim Don en ook Specialized-atlete Lucy Charles zit in het team. Uiteindelijk zijn vier triatleten uitverkoren, voor wie zelfs het inschrijfgeld, de vlucht naar Hawaii en een bijdrage in een qualifier betaald wordt. Aanmeldenn kan nog tot 18 maar bij de Zwift Academy.

Buddy


Op duursportgebied is het na de Powerman een tijdje rustig geweest in Noord-Limburg. Daar komt op 17 juni verandering in als de eerste X-triathlon Venray wordt georganiseerd door Iedereen Kan Sporten en MEE Noord- en Midden Limburg. De X-triathlon is bedoeld voor mensen met een beperking. Daar is het hele programma van zwemmen, fietsen en lopen op aangepast. Sporters kunnen zelfstandig meedoen of met hulp van een buddy. Deze week maakten zeven sporters met een beperking alvast promotie voor het evenement. Ze gingen eerst zwemmen en gingen vervolgens al lopende en fietsend de verschillende gemeentehuizen van Noord-Limburg af. In Venray werden ze ontvangen door wethouder Anne Thielen, die samen met de sporters het convenant tekende. De gemeente omarmt hiermee dit bijzondere project. En wij gaan het volgen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.