Louis Delahaye, hoofdtrainer NTB – we stelden een aantal vragen

Sinds 2015 is Louis Delahaye weer terug in de Nederlandse triathlonsport als coach. Successen en teleurstellingen  zijn onderdeel van zijn werk. Trikipedia.nl was nieuwsgierig naar zijn ervaringen en stelde deze duizendpoot en globetrotter een aantal vragen.

Meestal zijn jullie een aantal dagen van te voren op de bestemming, wat is jouw rol tijdens die dagen?

Mijn rol ter plekke is de rol van organisator. Regel eten, parcoursverkenningen, ga mee naar briefings, trainingen en heb veel individuele gesprekken om wedstrijdplan door te nemen.

Je hebt te maken met atleten op diverse niveaus . Hoe stem je de begeleiding in die verschillende niveaus op elkaar af?

De aanpak is niet alleen anders, afhankelijk van niveau en ervaring, maar vooral per individu. Sommige atleten willen heel veel coaching, anderen willen meer rust. Sommigen zijn heel ontspannen, anderen hebben wat meer stress. Ik probeer de spanning weg te nemen naar optimaal waar dat moet en anderen weer op scherp te zetten.

Er wordt een tactische bespreking gedaan. Daar kan iedereen deverwachtingen kwijt en nemen we aandachtspunten door. Bijvoorbeeld zoals in Abu Dhabi; als het gaat regenen en veel bochten in het parcours zitten. Hoe ga je daarmee om etc.

Hoe belangrijk is jouw aanwezigheid voor de atleten 

Ook dit verschilt een beetje per atleet. Voor sommigen kan ik echt iets betekenen en voor anderen ben ik alleen een regelaar. Als ze eenmaal in de wedstrijd zitten, kun je eigenlijk niet veel meer doen als info geven en aanmoedigen. De info die ik dan geef, zijn vaak tijdsverschillen. Zoals  gezegd kun je op dat moment niet veel meer doen. Ik probeer altijd wel zichtbaar te zijn en er voor hen te zijn.

Bij de één een jubelstemming, de ander in mineur. Jij staat er om ze op te vangen. Dat vergt m.i. haast iets van een gespleten persoonlijkheid.

Dat valt wel mee. Als je lang mee loopt, heb je al heel veel teleurstellingen meegemaakt en ook veel gejubeld. Een luisterend oor helpt al veel. Begrip tonen vooral. Dan vanaf wat meer afstand naar de race kijken en met de atleet de race helder analyseren, van meer afstand dan ze zelf op dat moment kunnen, omdat ze nog steeds volop in de emotie van de race zitten. Een jubelende atleet opvangen is het makkelijkste dat er is .

Atleten zijn logischerwijs gespannen voor een wedstrijd, wat doet zo’n belangrijke wedstrijd met jou.

Ik ben ook wel nerveus voor een race. Vindt dat ook wel mooi. Door de jaren heen kan ik daar goed mee omgaan. Probeer altijd de race vanaf een afstand te bekijken in figuurlijke zin.

Het reizende triathloncircus gaat door, betekent ook voor jou veel reizen. Hoe combineer je dat met je baan als trainer bij Lotto NL Jumbo

Mij hoofdbaan is nu triathlon. Bij LottoJumbo doe ik niet zo heel veel meer, dus kan me wel op triathlon focussen. Ik probeer waar ik ook ben me thuis te voelen. Verder ben je met een groep en proberen we het gezellig te maken en dan gaat de tijd snel. Sinds vorig jaar nemen we ook internationale atleten mee en dat zorgt ook in sociaal opzicht echt voor een meerwaarde. Verder hebben we een groep trainers met Jordi, Sander, Remco en ik die elkaar afwisselen, dus niet iedereen hoeft alle trips  te doen.

Toen ik in 2015 terug kwam in de triathlon ,was dat aan de ene kant omdat ik een verantwoordelijkheid voelde om iets voor de NTB te doen, waar ik ooit begon, maar ook omdat ik triathlon de mooiste sport van allemaal vindt. Vooral vanuit een trainers oogpunt heel interessant. Had niet gedacht dat ik er zoveel plezier aan zou beleven, als dat ik nu heb. We hebben een fijne groep van collega’s, die elkaar iets gunnen en ieder op zijn terrein een hoog niveau heeft. Met name het werken met atleten en deze proberen beter te maken, met alle hobbels die je daarbij tegenkomt, is en blijft een enorme uitdaging.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.