Rachel, Shirin, Selina en Her brons op NK cross; Lotte verrast in Mooloolaba, zwemlopen – WTJ 740


ZONDAG – Er zullen veldloopsters geweest zijn, die liever niet hadden dat Rachel Klamer zondagmorgen bij iemand in kon stappen om de reis Beuningen-Amsterdam te maken. Nu drong de triatlete door tot in de hoogste regionen van de veldloopsport. Op het NK in het Amsterdamse Bos hoefde ze op de lange cross alleen specialisten Andrea Deelstra en Julia van Velthoven voor laten gaan. Grote onderlinge tijdverschillen, dat wel. Evengoed lag Rachel riant op een derde plaats. Brons op het NK cross, precies negen jaar na haar – ook – bronzen plak bij de juniores. Rachel is in de vorm van haar leven, zoveel is duidelijk.

Hoofdstad

Het was wel allemaal Amsterdam wat de klok sloeg dit weekeinde. Het wereldkampioenschap allround schaatsen op de Coolste baan van Nederland met een geweldige apotheose. Ik zeg: alle WK’s allround weer terug naar de buitenbanen: Bislett stadion enzo. Over spannende ontknopingen gesproken: het Amsterdamse Vondelpark was het decor van de spectaculaire slotaflevering van Wie is de Mol? En nee, toch niet triatlete Olcay Gulsen. De schaatsers op de baan, de veldlopers in het Amsterdamse Bos.


Bij de mannen was Wesley Mols op ene 17e plaats beste triatleet. Het valt ons op dat de Gelderlander bij triathlons, die loopsnelheid niet altijd aan de dag weet te leggen. In grote straten- en veldlopen is de man van Cerberus en van Cifla echter ongekend sterk. Op de korte crossen kwam Stefan van Thiel op een 42e plaats uit. De juniorengroepen dan.

Bij de A-jongens finishte Lars van der Knaap als 20e. Maaike Telkamp was goed voor een achtste plaats. Pim Bakker werd keurig vierde bij de jongens B, waar Gjalt Panjer tot een 25e plek reikte.

Natuurlijk was Shirin van Anrooij weer kansrijk voor een podiumplaats. Het lukte opnieuw: derde bij de meisjes B. Is zij de nieuwe Rachel Klamer binnen nu en tien jaar? Zoe van Dijk kwam als 18e aan, Femke Panjes als 21e. Bij de jongens C een elfde plaats van Alex van Buttingha Wicher met direct achter hem Ernson van den Bos. Nog een top tienklassering voor ‘triathlon’ dankzij Tamar Veltman, negende meisje C. Sanne Schouten eindigde 18e. Jongens D dan, Rens Gosselink goed voor plek 24 en Selina Franken die het derde brons onder de triatletes bracht. Merel Veltman is daar 14e.
In de masters-categorieën werd Martijn Hiensch 8e M50, René van Ravenzwaaij 5e M55 en Her Tesselaar 3e M60. Good-old Koos Rademaker finishte als 4e M70. Bij de vrouwen is Audrey Breur 5e V45 en Lucienne Groenendijk 8e V45.

Verrassend debuut Lotte Wilms


Veel hardlopen tot nu toe. Was er dan geen triathlon of duathlon? Jawel. Vroeg in de nacht van vrijdag op zaterdag stond de tweede Wereldbekerwedstrijd op het programma. Na Cape Town was ook in Mooloolaba ‘onze’ Richard Murray de sterkste. Mooi weekeinde dus voor het Beuningse stel Rachel-Richard. De Australische juniorenwereldkampioen Matthew Hauser – vorig jaar in een zeiknatte race in Rotterdam – werd tweede, diens landgenoot Matthew McElroy derde aan de oostkust van hun land. Voor Richard gold vooral de revanche op z’n mindere optreden in Abu Dhabi. Donald Hillebregt pakte beide World Cups ook mee. In Zuid-Afrika werd de kersverse Ferro Mosae-triatleet nog 37e, in Australië bleef hij op een veertigste positie steken. Ruim drie minuten langer deed de Hillegommer over de sprint afstand ten opzichte van Richard Murray waarmee hij samen trainde in Namibië.


Bij de vrouwen was niet favoriete Kirsten Kasper maar de thuisfavoriete Emma Jeffcoat de sterkste. Na dit tweetal druppelde de Italiaanse Angelica Omo binnen. Verrassend was het debuut op internationaal niveau van Lotte Wilms. De geboren Alkmaarse woont sinds drie jaar Down Under. Als gewezen topzwemster werd ze na het eerste onderdeel wel vooraan verwacht. Ze stapte als achtste op de kant om eigenlijk helemaal zo gek veel niet te verliezen bij fietsen en lopen. Lotte kwam op drie minuten van Jeffcoat als twintigste binnen op haar allereerste internationale race. Nota bene vier plaatsen voor Maaike Caelers, maar die had een geldig excuus: na haar fikse smak tegen het Formule-1 asfalt van Abu Dhabi was het al een wonder dat ze acht dagen later kon starten op een ander stukje aardbol. Maaike kwam op minder dan halve kracht als 24e met een achterstand van vijf minuten binnen. ,,Misschien was het beter geweest hier niet mee te doen’’, was het bondige commentaar van de Weertse. We kunnen ons anderzijds voorstellen dat Maaike graag weer eens een ‘lekker seizoen kan draaien’.

Sven en Diede winnen zwemloop Bodegraven


Soms zien we in de voorbeschouwing een evenement over het hoofd. Meestal niet in Nederland, maar nu misten we toch even twee zwemlopen. Bij TTB in Bodegraven was zondagochtend de 19e editie al weer. Het regende weliswaar, maar toch 62 deelnemers. Zwemmen in De Kuil, lopen langs de burgemeester Kremerweg. Oud-topzwemmer Alex Schelvis crawlde de kilometer in 11.55, daarmee favoriet Sven Strijk 48 seconden voor blijvend. Die stelde tijdens het lopen orde op zaken. Mooi podium na afloop met sportman van Bodegraven Sven Strijk op de eerste plaats met naast hem titelverdediger TTB-er Bart Witzier op twee en Vlaardinger Leon van de Wilde – net als vorig jaar – op drie. Diede Diederiks, vorig jaar tweede op de Bosbaan-triathlon, was veruit de snelste zwemloopster in Bodegraven. Voor routinier Jeannet Ordelman en Sandra Kerstens resteerden de andere erpelaatsen. Op de achtste afstand moest de winnaar van vorig jaar Karim Alders ook genoegen nemen met een tweede plaats. Mitch Kolkman was hem te vlug af. Kim Groeneveld was snelste vrouw. Bjorn Rijkaart was enige individuele deelnemer op de 1/16e, de Bodegraafse zusjes Tessel en Donna van der Meer deden als duo mee.

Winst Omar in clubding


In Almere hield de TV Almere een zwemloop. ,,Een clubding hoor’’, zei Omar Brons, maar goed de eerste winst is op zak. Omar zwom een scherpe 12.10 en hoewel Thomas Naasz op hem inliep was de 49.47 ruim voldoende voor de zege. Thomas op twee en Stefan Staartjes eindigde derde. Een Almeers trio bij de vrouwen ook: Corine Nelen vóór Nina Bakker en Aukje Bijlsma. Altijd leuk om mee te nemen en gezien de FB-reacties op Omars zege de moeite waard.
De rest bewaren we weer voor maandag!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.