De Schelp; beurs; wielerexperience; IM Patagonië; Leander wint; Thomas in Retie WTJ 741


MAANDAG – Amper twee weken na de laatste zwemloop van Bergen op Zoom is ook zwembad De Schelp gesloten. Dat laatste was overigens niet voorzien, want eind vorige week werd roestvorming geconstateerd in de bouten van het dak. Corosie, die mogelijkerwijs in het zwembad terecht kan komen met alle gevolgen vandien. Geen risico’s dus en op last van de gemeente is het bad tot nader order gesloten. Buitenbad De Melanen in Halsteren gaat als alternatief wel begin april al open. Ter verzachting van de pijn. Michel Siep, twee weken terug nog deelnemer aan de zwemloop, grapte op Faebook: ‘Pfoeh, we zijn door het oog van de naald gekropen.’ Tegelijkertijd heeft iedereen begrip voor de sluiting. Veiligheid voor alles.

Er kwam wat kritiek los op de tweede TriathlonExperience. Volgens bezoekers was het niet meer dan een veredelde wetsuit testdag. Tja, ten opzichte van de zeer geslaagde tweedaagse beurs van vorig jaar in Merwestein te Nieuwegein hadden de organisatoren een paar stappen terug moeten doen. Een week na Bikemotion is misschien ook niet zo handig. Hoe dan ook: de vlag dekte de lading in dit geval niet helemaal. Maar wie zich goed had laten informeren, kon weten dat de franje er dit keer vanaf was gehaald. Ook uit kostenaspect. Hoe dan ook: de wetsuits werden volop getest. En ook op dat onderdeel is winst te behalen.

Van Triathlonexperience naar Wielerexperience. De ingebruikname van ’s werelds grootste pumptrackbaan in Roosendaal trok ontzettend veel media. Als ceremoniemeester/speaker van het geheel was ik een tikje jaloers op het feit dat de NOS, Omroep Max, RTL, SBS6, regionale omroepen, radiomakers en schrijvende pers bijeen waren om Leontien van Moorsel, Laura Smulders, Twan van Gendt, Joost Wichman en Pauline Rooijackers de wielerbaan, de pumptrack baan en de MTB-trail te zien openen. Waarom is al die media niet bij een paar van onze toptriathlons? Hoe dan ook, de baan is een verrijking en leent zich ook uitstekend voor bijvoorbeeld een flitsende stayerduathlon. Red Bull heeft al interesse.

Wedstrijden hadden we ook nog. Zondag was de eerste 70.3 Ironman van Bariloche in Patagonië oftewel zuidelijk Argentinië. Na zijn spectaculaire winst voor eigen publiek in de Ironman Nieuw-Zeeland in en rondom Lake Taupo was Terenzo al weer topfit voor een vlucht naar Zuid-Amerika en deelname aan de Argentijnse primeur. Alles slechts een week later dus. Ook nu bleef hij als enige onder een magische barrière. Na zijn sub-8 uur tijd vorige week nu als enige onder de vier uur: 3.58. Bijna vier minuten later volgde oud-Maastricht winnaar Igor Amorelli, de derde plaats ging verrassend naar de Amerikaan Kennett Peterson. Twee Amerikaanse vrouwen na afloop op het podium: Alicia Kaye won, drie minuten later kwam Dede Griesbauer als derde over de rood-zwarte matten. Daartussen finishte nog de Braziliaanse Pamella Oliveira. Nederlanders waren in deze nieuwe race niet van de partij.

Vele, vele kilometers noordelijker was zondag de Las Olas triathlon in Fort Lauerdale, Florida. Het Dolfijn-duo Leander van Diggelen en vriendin Femke Swier deden mee aan de sprint afstand. Daar is Leander in Nederlandse wedstrijden goed in en nu klopte hij ook erkende Amerikaanse triatleten als John Reback en Tyler Wallace. Femke finishte in deze zonnige wedstrijd als dertiende. Michele Lopez won.

Terug naar Europa, waar Thomas Cremers zich wilde meten met de Belgische crossduathlon-toppers. Die kans kreeg hij op het open Belgisch kampioenschap in Retie. De winst ging naar Squadra-topman Tim van Hemel, die Etten-Leur-winnaar Geert Laureyssen in een boeiend duel de baas bleef. Brons ging naar Wouter Wuilmus.Thomas hield zich uitstekend staande tussen de nooit malse Belgische concurrentie. De Elstenaar werd zevende overall en snelste in de beloftencategorie. Een titel leverde het niet op, maar wel erkenning en bewondering bij onze zuiderburen. De nummer drie van het WK duathlon bij de junioren op de weg verkeert bijtijds in uitstekende vorm. De Belgische vrouwentitel ging naar Stefanie Adam, die Sofie Driesen en Inge Roeland respectievelijk vier en vijf minuten achter zich liet.

Dinsdag weer meer nieuws. Tussendoor ook vergaderen hoe de triathlon van Oud Gastel de grote stroom atleten het beste kan opvangen ergens in juni.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.