Herinneringen aan Rennen voor Twee; RBR Hilversum; ETU Moskou; Help Iris – WTJ 742

DINSDAG – Rennen voor Twee komt, drie jaar na dato nog regelmatig voorbij. De warme banden tussen de triathlonorganisatie en de deelnemende gezinnen Rootlieb, Schelvis en Hurkmans zijn altijd hecht gebleven en ook bij Leontien van Moorsel, Maarten van der Weijden en Erben Wennemars roept het evenement in de zomer van 2015 nog altijd mooie herinneringen op. Dat begreep ik anderhalve week geleden toen we even een kijkje gingen nemen bij de recordpoging van Maarten. Hij slaagde glansrijk door in 24 uur 102,8 kilometer te zwemmen. Mooie training voor zijn Elfstedentocht die hij komende zomer in 2,5 dag hoopt te zwemmen. We zagen Leontien op de openingsdag van WielerExperience Roosendaal, waar ze bevlogen vertelde over haar Leontienhuis, voor jonge mensen met anorexia. En op de tv-schermen was Erben Wennemars te zien, die de ijskwaliteit op de Coolste Baan van Nederland analyseerde en tegelijk euforisch werd bij de mondiale titel van Patrick Roest.

 

Maar we zagen ook Merijn Rootlieb, rijzende tv-ster bij The Voice Kids. En eerder op tv kwam Jan Versteegh zich voorbereiden op het vaderschap door onder andere de Schelvisjes te bezoeken. Elin lag op bed met Jan er naast. Wedden dat ie toen al in haar oor fluisterde dat hij de MOL is. Het was dit EO-programma dat de triathlon van Oud Gastel een flinke boost gaf en waardoor nu alle duizend startplekken (behalve de trio’s) al zijn vergeven.


Bij de run-bike-run van Hilversum is dat nog niet helemaal het geval. De TVH maakt bij de 26e editie een nieuwe start met een gloednieuw parcours. Niet langer rondom Anna’s Hoeve, maar bij restaurant Robert aan de Spanderlaan 1 in Hilversum. Het loopparcours blijft onverhard door het Spanderwoud, fietsen gaat vanaf het restaurant over de Bussummergrindweg richting de wijk Trompenberg. Een aparte startserie voor vrouwen zit er wederom in. Wat blijft is het overheerlijke marathonbrood, de euro extra ten behoeve van natuurbehoud Spanderwoud en het vertrouwde stemgeluid van Ruud. Op de favorieten komen we later nog terug, dat we het nu al melden heeft te maken met het feit dat de inschrijvingen eenmalig zijn verlengd tot en met vrijdag 16 maart.


De ETU-bestuurders en voorzitters van alle Europese bonden waren afgelopen weekeinde bijeen in Moskou. Daar werden onder meer ITU Awards uitgereikt en is een Memorandum of Understanding ondertekend met de Super League Triathlons. Dat was nog iets uit het verleden, toen in Hamilton de dames nog niet meededen en de prijzenschema’s uiteen liepen. Dat is nu rechtgetrokken, bovendien wordt voortaan ook bij Superleague op doping gecontroleerd. Verder was er in de middag de Presidents Conference met een lezing van de Noorse delegatie over sportbeoefening in hun land. Teamwork en het op speelse manier kinderen bij sport betrekken zonder prijzen bijvoorbeeld stimuleren de sportontwikkeling in Noorwegen – wintersportland maar ook triathlonland bij uitstek. Zondag maakte iedereen een ochtendwandeling door de Russische hoofdstad.


Hadden we vorig jaar ook niet een triatleet, die graag mee wilde doen aan Expeditie Robinson? Ook dit jaar stelt zich weer iemand kandidaat. Iris Dijkstra van De Dolfijn wil als triatlete heel graag laten zien dat ‘wij het sterkste ras in Nederland’ zijn. Klinkt eng, maar is goed bedoeld van de 22-jarige blondine, die in de toekomst in de Eredivisie hoopt uit te komen. Iris snapt dat niet elke oproep via Trikipedia gedeeld kan worden, maar aan spontane verzoekjes komen we graag tegemoet. Ook al omdat we hopen dat Iris het kan bewijzen. En volgens mij is ze ook nog best goed voor de kijkcijfers! Help Iris Dijkstra naar het eiland door te stemmen via de site expeditierobinson.nl

Een korte aflevering, want de politieke debatten zijn hier in volle gang en ik moet de grootste bankoverval van Nederland nog op zien te lossen. Morgen een wat uitgebreidere WTJ onder andere met het boeiende verhaal van Lotte Wilms.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.