Dringen voor de girls, die naar Tokyo willen; Politiek en triathlon; Korte blik op het koele weekend; Andere dag TriAmsterdam – WTJ 744


DONDERDAG – Veel triatleten waren toch wel verrast met nieuwkomer Lotte Wilms, die zich zo maar tussen de gevestigde orde is gaan vestigen. Dat wordt nog dringen geblazen richting Spelen Tokyo als naast Rachel Klamer en Maaike Caelers ook Lotte Wilms, Kirsten Nuyes, Maya Kingma en misschien al Rani Skrabanja azen op een van de drie Olympische tickets. Vier kan eventueel ook als Nederland bijvoorbeeld een andere triatlete wil opstellen in de 4xMixed Relay. De komende jaren zullen uitwijzen hoe de Road to Tokyo uitpakt. Dat we in elk geval weer genoeg troeven in handen hebben, is alleen maar meegenomen.


Het weekeinde komt er aan. Het wordt nog een keer koud. Arme politici, die moeten gaan canvassen op straat om zoveel mogelijk zieltjes te winnen. De oproep aan eenieder om te horen welke triatleten zich in de politieke arena wagen heeft nog niet veel opgeleverd. Snap ik ook wel. Zoveel zitvlees hebben zij niet, of het moet gedurende de 20, 40, 90 of 180 kilometer fietsen zijn. Marc Breugelmans in Roermond, Ad Kools in Schijndel, Kees van Willigen in Gorinchem maar dat zijn mensen van lang geleden. Silvia Brouwer en Lizette van der Vegt waren in het verleden in het noorden politiek actief. En o ja, er is natuurlijk Klaziena Politiek. Maar of deze Friezin haar achternaam eer aan doet is twijfelachtig. Dat ik het erover heb, komt omdat in mijn gemeente zo dadelijk het slotdebat begint. Ik mag de kibbelende partijen uit elkaar houden. Is weer eens een andere manier van de microfoon vast houden. Ben toch al niet van ieder jaar hetzelfde.


Het is wel reden dat jullie nog een korte aflevering krijgen. Morgenavond een uitgebreide voorbeschouwing op het weekeinde, waarin de run-bike-run van Hilversum, maar ook de zwemlopen van Kapelle en Dirksland. Over de grens kijken we uit naar de eerste Europese topwedstrijd in Gran Canaria. Een kwartet mannen doet mee aan de ETU-Cup: Marco van der Stel, Jorik van Egdom, Menno Koolhaas en Youri Keulen, de laatste voor het eerst bij de grote mannen. Ook vier vrouwen. We noemden al eerder de ambitieuze Kirsten Nuyes en Rani Skrabanja, maar vlak ook Quinty Schoens en Marije Dankelman niet uit. Er zijn drie 70.3 Ironmans in Taiwan, Puerto Rico en Mexico, twee ITU-races in Brazilië en Zuid-Afrika, op Lanzarote vindt de 122 Costa Toguise plaats, Amerika maakt zich op voor de halve Challenge Florida en Chili is ‘into’ Xterra. In België ook al een triathlonnetje in Herderen naast de crossduathlon Geel. En dan zou er ook nog de tweede versie van de Superleague Triathlon op Hamilton Island zijn. Maar of ik kijk slecht, of er is weinig informatie van te vinden op Internet. De race, die vorig jaar op grootse wijze gewonnen werd door Richard Murray, stond voor 17, 18 en 19 maart geprogrammeerd. Morgen nog maar eens goed surfen.

Oh ja en dan heet van de naald; TriAmsterdam is genoodzaakt i.v.m. een festival bij Ouderkerk de wedstrijd te verplaatsen van zaterdag 7 juli naar zondag 8 juli. Inmiddels hebben alle ruim 500 ingeschreven atleten een persoonlijke email gekregen.

Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.