Topvrouwen Bibian en Yvonne; droevig; koud in Kapelle, Hilversum en de rest – WTJ 745


VRIJDAG – Jetze Plat krijgt dit jaar een schitterende opvolger als Paralympiër van het jaar. Want na Olympisch goud op de cross voegde Bibian Mentel er vervolgens een tweede titel op de slalom aan toe. Slalom was nieuw op de Spelen van Pyeongchang, een titel die ze dolgraag wilde veroveren. In de training kwam ze nog ten val, dus deed ze de eerste run voorzichtig. In de tweede en derde run ging ze tot het uiterste en dat bracht haar opnieuw goud. Het laatste Olympische, zei Bibian na afloop. ,,Over vier jaar ben ik 49. Dan mag de jongere generatie het overnemen.’’ Een groots afscheid van een groots atlete, die we in het najaar op de Giathlon graag weer verwelkomen als eregast. En we wensen Bibian uiteraard heel veel succes toe met haar Stichting Bibian Mentel om jonge mensen met een beperking te laten sporten!


Nog zo’n topvrouw is Yvonne van Vlerken. Apetrots zijn we dat ze maar liefst twee heles in ons land op haar programma heeft staan. Het NK hele/Ironman Maastricht en de Challenge Almere. Wow, nog even en ze pakt er de Frysman ook nog bij. Maar dat valt dan weer te dicht op haar bruilof met Per Bittner op 19 juli!


Terwijl Emiel Frambach deze week weer een rondje West-Friesland maakte met het oog op de 70.3 Ironman in Hoorn e.o. volgend jaar, zitten ze in het eigen Maastricht ook niet stil. De vierde editie van de Ironman Maastricht-Limburg ondergaat wederom een paar wijzigingen. Meest belangrijke: de start van het zwemmen is aan de westkant van de Maas. De deelnemers maken meteen de oversteek naar de oostkade en dan een deel van hetzelfde zwemonderdeel af te leggen. De Griend is niet langer het terrein van de Expo en wisselzone voor het fietsen. Alles verhuist naar de Van Hasseltkade en de Maasboulevard ten noorden van de Wilhelminabrug. Dat biedt uiteraard veel voordelen voor publiek en triatleten. Expo en wissels zijn veel dichterbij de Markt, waar als vanouds het finishstadion wordt opgetrokken.

Droevig nieuws bereikt ons niet altijd meteen. Zo kwamen we er recentelijk achter dat Jan Raaijmakers, triatleet uit Oud-Beijerland, lid van TVHW en betrokken bij de Binnenmaas-triathlon op 52-jarige leeftijd is overleden. En op de site van de Stadstriathlon Weert lazen we dat Rob Clement ruim een jaar geleden alweer de strijd tegen hersentumor verloren had. Rob was jarenlang lid van TV Weert en werd ook clubkampioen. Daarnaast kent de Limburgse stad hem als een toegewijd politieman. Rob, woonachtig in Laar, werd 51 jaar. Zijn familie houdt zijn naam levend onder meer door deelname aan Alpe d’HuZes. Dat we er nu op terugkomen, heeft te maken met de deelname van een groot aantal politie-collega’s aan de Stadstriathlon dit jaar. Een mooi gebaar, zo blijft Rob inderdaad nog onder ons.

 

De wedstrijden van het weekeinde. Terug van weggeweest: de zwemloop Kapelle zaterdag van De Bevelanders. Alles is in en rondom zwembad Het Groenewoud. Het betreft de derde wedstrijd in het Frijters automaterialen zwemloopcircuit. Om 13.45 uur gaat de lange afstand (1/10) van start. Het is elf jaar geleden dat Kapelle een zwemloop had. In die tijd won Marco Akershoek nog bij de jeugd. Nu is Lars Baeyens net als in Bergen op Zoom de grote favoriet. Zijn landgenoot Arno Lambrecht hoopt nu niet een baantje te lang te zwemmen. Hij is de uitdager van Lars. Lynn Lossie, Petra Sloot en Lotte de Vet zijn kansrijk bij de vrouwen. De clubstrijd in Dirksland op de zwemloop heeft als favoriet Jordi Schaaf.


De run-bike-run Hilversum wapent zich tegen de vrieskou. De Siberische beer laat nog een keer haar klauw zien. De organisatie raadt deelnemers aan zich goed te kleden bij met name het fietsen. Bij de finish wacht niet alleen hersteldrank, maar ook een hartverwarmend drankje. Nieuwe startlocatie dus bij restaurant Robert aan de Spanderslaan 1 in Hilversum. Het lopen blijft onverhard, het fietsen is op de weg. Mooie overgang eigenlijk van crossduathlon naar weg-run-bike-run.
Kijken we naar het deelnemersveld dan zien we favorieten Alexander Picard en Thijs Wiggers en een groot aantal outsiders zoals Niels Esmeijer, Tim en Daan Jacobs, Jacco Langerak, Stefan Overmars en Tjardo Visser. Ook een mooi vrouwenveld als we de namen van Dieuwertje Bax, Rahel Bellinga, Corine Nelen, Carla van Rooijen, Annemiek Veenkamp en Sam Wennink noemen. Jammer dat de masters niet bij de senioren fietsen, al zal die laatste groep wel opgelucht zijn. Arie de Jong komt immers bij de masters uit. Daar kan hij haast niet verliezen. Gaby van Caulil, Auke Geurts, Raimond van der Boom, Rinse van de Ouweelen, Pascal Valentijn en zeker ook Coen de Wit strijden ook om de podiumplaatsen. Om 8.30 uur gaan de masters al van start, dan zal het helemaal koud zijn. De vrouwen gaan twee, de senioren vier uur later van start.

Een stuk warmer is het in Las Palmas, Gran Canaria waar zondag de eerste ETU-Cup (dit jaar ook met Weert en Holten) van start gaat. De acht Nederlandse deelnemers hebben we gisteren voorgesteld. De favorieten voor de winst zijn de Azerbedjaan Rostislav Pevtsov en de Spanjaard Uxio Abuin Ares. Marco heeft startnummer 5, Jori is nummer 11, Menno nummer 15 en Youri is als 68e aan het veld toegevoegd. Bij de vrouwen lijkt een duel te ontstaan tussen de Britse Jodi Stimpson en de Italiaanse Griorgia Priarone. De startnummers van de vier dutchies: 11.Kirsten, 29.Rani, 32.Quinty en 36.Marije. Is bij de Nederlanders de man-vrouwverdeling mooi in balans, de Belgen stuurden zeven mannen en geen enkele vrouw.

De Superleague Triathlon van Hamilton staat inderdaad niet op de rol. Jersey is in het najaar wel een grote en krijgt zelfs twee kwalificatie-races: in het Poolse Poznan en het Canadese Penticton. De andere wedstrijden hebben we gisteren al aangestipt. Komende zondag weten we in hoeverre daar nog veel Nederlanders aan mee gedaan hebben.
Maak er een cool weekend van!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.