Yvonne van Vlerken; IK DOE DE DOUBLE DUTCH !

 

 

Yvonne van Vlerken is op bezoek bij paps en mams in Streefkerk; natuurlijk schuift Trikipedia.nl even aan voor een kopje koffie en een gesprek.

We willen natuurlijk alles weten over haar wedstrijdplanning voor 2018 en nog veel meer. Als je aanschuift bij Yvonne zijn twee uren zo voorbij, ik kreeg zelfs een blik in een deel van het “Yvonne museum”.

Vol vuur en enthousiasme wordt de  focus voor 2018 gemeld, Yvonne zal zowel in de Ironman Maastricht en Challenge Almere starten. “Ik doe de Double Dutch“.  Haar ogen glimmen, je zou denken dat een zo doorgewinterde triatlete, die wedstrijden over de gehele wereld doet en zo heel veel wedstrijden op het podium heeft gestaan, wel wat gewend is en een wedstrijd een wedstrijd voor haar is.

Niets is minder waar, als Yvonne begint te vertellen hoe belangrijk wedstrijden in Nederland voor haar zijn.
“Het zijn 2 gave evenementen in eigen land, 2 heel verschillende wedstrijden, maar ook de beleving en de emoties zijn heel anders als al die andere wedstrijden. Vorig jaar in Almere zat ik in een hele speciale flow, zowel voor als na de wedstijd en dat geeft heel veel energie. Maar als Nederlandse triatleet wil je natuurlijk ook starten in een Ironman in eigen land en een wedstrijd als Maastricht niet missen. Wat een ambiance was er bij de eerste editie en ik heb begrepen dat het alleen maar een groter spektakel is geworden. Het was voor mij heel lastig om 2016 en 2017 niet in Maastricht aan de start te staan. In 2016 lag de focus op Hawaii, in 2017 was de belangrijkste wedstrijd E.K. Challenge Almere”.

“Heel bewust start ik dit seizoen behoorlijk wat later als andere jaren (Challenge Rome 15/4), ik heb vorig jaar een behoorlijk zwaar seizoen gehad en wil volledig uitgerust mijn nieuwe seizoen van start gaan. Daarnaast hoeft Hawaii niet meer voor me, dat heb ik allemaal wel gezien op dat eiland ;-). Ik heb de luxe zelf te kunnen kiezen, welke wedstrijden ik ga starten en dit jaar kies ik voor de , in mijn ogen gaafste wedstrijden in Nederland, Ironman Maastricht EN Challenge Almere”.

 

Challenge Almere

“Iedere Nederlandse  triatleet wil natuurlijk in Almere starten, het was in 2007 dat mijn internationale carrière als lange afstand triatlete begon. Na mijn voor velen verrassende winst in Roth dat jaar, was mijn eerste start en winst in Almere de bevestiging dat ik het lange afstandspelletje echt wel aan kon. De terugkeer vorig jaar tijdens het EK was opnieuw een emotionele rollercoaster. Natuurlijk had ik mezelf veel druk opgelegd, door met mijn grote mond te roepen dat ik zowel de Europese titel wilde, de Nederlandse titel en ook het parcoursrecord. Man , wat was ik zenuwachtig; ik kon op de wedstrijddag zelfs de zwemstart niet vinden. Het was een fantastisch moment om als winnares in Almere over de finish te komen, zo emotioneel.”

Dat Yvonne oog heeft voor meer als de race alleen, blijkt uit de loftrompet die Yvonne vervolgens afsteekt over “de mannen achter Almere”, de race-organisatie. “Wat hebben die jongens in Almere een geweldig event neergezet, ik heb heel veel Challenge races gedaan, maar Almere en Roth zijn met kop en schouders de allerbest Challenge organisaties van al die races. Wat een fantastische ontwikkeling heeft die wedstrijd, onder leiding van die jonge kerels, doorgemaakt. Het startveld dit jaar zal waarschijnlijk minder sterk als editie 2017, aangezien het geen EK of WK is en zelfs geen NK, maar ik ben er zeker van dat er opnieuw behoorlijk strijd geleverd zal moeten worden. Het zou mooi zijn als het een mooi weer editie zou kunnen zijn, dat kan ik misschien nog iets doen aan het parcoursrecord. Vorig jaar had ik Sarissa de Vries  heel erg lang voor me en moest ik bijna de gehele wedstrijd jagen op haar, dat heeft zeker een positieve invloed gehad op mijn eindtijd. Maar toch, bij mooi weer………….”

Ironman Maastricht

 

“Het was in 2015 een fantastische ervaring, de eerste Ironman in Nederland en ik stond aan de start. Ik kan me nog levendig het moment aan de oevers van de Maas herinneren, toen het Wilhelmus weerklonk. Emoties gingen all over the place, mijn zwembril zat vol. Een Ironman winnen in eigen land is wel heel speciaal en zo heb ik die race dan ook ervaren, maar dat heeft iedereen wel gezien, denk ik. Het was voor mij de afgelopen twee jaren dan ook heel lastig om niet te starten in Maastricht, maar ik had andere keuzes gemaakt; 2016 Hawaii en 2017 in mijn volle programma het EK in Almere. Ik vind het dat ook geweldig dit jaar opnieuw aan de start te staan van de vierde editie van Ironman Maastricht. Ook daar is inmiddels veel verandert en leeft de Ironman nog vele malen meer als bij de eerste editie” en heeft de organisatie zich enorm positief ontwikkeld”.

“Daarnaast verwacht ik dit jaar een vele malen  sterker damesveld dan bij de vorige edities. Het prijzengeld is meer als behoorlijk omhoog gegaan doordat er alleen een PRO-race voor de vrouwen is. Ik kijk uit naar de Ironman in Maastricht, een geweldige race met een geweldige ambiance. De Ironman in eigen land, fantastisch dat ik dit jaar weer kan starten en opnieuw zal proberen deze wedstrijd te winnen”.

Side-events

Yvonne zou Yvonne niet zijn als ze het alleen bij de race in Maastricht en Almere zou laten. Als ambassadrice van de triathlonsport zal ze zich, bij beide evenementen, in aanloop naar de wedstrijden inzetten voor de promotie en het uitdragen van beide wedstrijden. Hoe dit precies gestalte gegeven zal worden, is nog niet geheel duidelijk, maar uit het enthousiasme van haar is duidelijk af te lezen, dat ze ook hiervoor voor de volle 100 % gaat. Bij beide wedstrijden zal ze voor en na de wedstrijd op verschillende vlakken nog actief zijn.

Een eigen mening

Natuurlijk komt het NK hele triathlon in Maastricht in ons gesprek vanzelfsprekend aan de orde. Immers in Maastricht strijden alleen de PRO-vrouwen voor punten richting Hawaii en is er geen mannen PRO-race. De deelnemende top Nederlandse mannen zullen in de verschillende agegroepen aan de start moeten verschijnen om te strijden voor de Nederlandse titel, maar kunnen dan geen punten scoren voor de ranking richting Hawaii. Aangezien topatleten slechts een beperkt aantal hele triathlons kunnen doen in een seizoen, is dit op zijn minst een rare situatie. Een aantal Nederlandse topmannen zal dus wellicht het NK in Maastricht laten schieten, om elders in Europa wel hun rankingpunten richting Hawaii te gaan verzamelen.
Yvonne daarover; “Laat Ironman Maastricht het NK hele triathlon vrouwen organiseren en Challenge Almere het NK hele triathlon mannen. Op die manier komen topatleten niet in de spagaat in hun wedstrijdplanning richting afweging punten voor Hawaii en meedoen aan een Nederlands Kampioenschap en zijn ze in staat een Nederlandse hele triathlon te doen”.

Het Yvonne-museum

Tenslotte wordt me een blik gegund in een deel van het “triathlonmuseum” van Yvonne, zoals ze het zelf noemt. Bij paps en mams staat slechts een deel van de trofeeën en foto’s en samen met Yvonne vergaap ik me aan al die herinneringen. We gaan beiden al een paar jaar mee in de sport, die ons hart gestolen heeft (gelukkig beiden in een andere rol). Iedere beker, ieder foto, ieder medaille heeft een verhaal. Heel veel van die verhalen hebben we op verschillende manieren gedeeld; soms was ik aanwezig, soms voor een wedstrijd even aan de telefoon, vaak via de chat. Yvonne straalt van oor tot oor, terwijl ze op de haar zo kenmerkende manier enthousiast verteld; haar eerste triathlonzege ooit in Spijkenisse, de wereldtitel duathlon, de tweede plaats op Hawaii, de winst in Roth etc. etc.

Data

Drie data staan voor toptriatlete Yvonne van Vlerken prominent in haar agenda in 2018:
19 juli                Bruiloft
5 augustus       Ironman Maastricht
8 september    Challenge Almere

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.