Martijn opent met winst op halve Teguise; Tessa derde; koud Kapelle; Thijs in Hilversum WTJ 746


ZONDAG – Het weekeinde begon uitstekend voor Nederland met een vette winst voor Martijn Dekker op Lanzarote. Een van de vele wedstrijden dat is de 122 triathlon aan de Costa Teguise. Martijn heeft de laatste weken keihard getraind op Lanzarote, daar waar de ITZU-stal van Luc van Lierde het hele jaar door trainingen afwerkt. Het werpt zijn vruchten af. Liep de Ironman Maastricht vorig jaar nog in het honderd, het najaar was voor Martijn al prachtig en na de trainingswinter opende hij zaterdag dus sterk op het vulkaaneiland. Dekker kwam samen met de Zwitser Manuel Kueng uit de Atlantische Oceaan, waarna hij op de fiets ogenschijnlijk heel gemakkelijk afstand nam van alle concurrenten. Acht minuten gaf het bord van de motard op een gegeven moment aan. Dankzij die superioriteit kon de nationaal kampioen van Nieuwkoop de 21 kilometer betrekkelijk freewheelend afmaken. Kueng en ook duathlonspecialist Seppe Odeyn legden de halve marathon weliswaar een stuk sneller af dan Martijn, maar die hield meer dan voldoende voorsprong over. Na 3.50 uur was hij klaar met deze halve triathlon. Na Kueng volgden de Belgen Filip van Craenenbroeck – woonachtig op Lanza, maar vandaag kramp – en Seppe. Alleen dit kwartet bleef binnen de vier uur.
Voor Martijn was de test voor zijn Ironman op hetzelfde eiland meer dan geslaagd. Een mooie kop-staartzege voor Martijn die Koen Jansen en Luc van Lierde uitdrukkelijk bij dit eerste succes betrok.

Tessa’s relaas


Beste vrouw was de Spaanse Frades Larralde. Ze was vijf minuten beter dan haar landgenote Anna Noguera Raja en tien minuten eerder klaar dan onze Tessa Kortekaas, woonachtig op Lanzarote. Wel twee podiumplaatsen voor de Nederlanders daarmee. Het was Tessa’s tweede deelname aan deze Tri122 en net als vorig jaar herstelt ze van een blessure. ,,Maar ik ben nu wel gewend aan de omstandigheden hier. Twee pro’s deden mee, net als vorig jaar wilde ik graag derde worden. Al was het vooral een test hoe ik er voorsta. Aanklampen bij de snelste zwemmers lukte niet. Toch lekker gezwommen en sneller dan vorig jaar. Het heen- en weer fietsparcours legden we drie keer af. Goede benen en ik probeerde braaf binnen de grenzen van de wattages te blijven. Bij het eerste keerpunt lag ik al vierde. Met veel power denderde ik voort naar de derde positie. Ik kwam wel dichterbij de pro’s maar kreeg ze net niet te pakken. Wel de snelste fietstijd. Voor het lopen had ik weinig verwachtingen, ik loop pas vijf weken pijnvrij. Heel blijven was het belangrijkste. Een gemiddelde van 4,5 minuut per kilometer leek voldoende op het podium te halen. De Spaanse pro’s liepen uit, maar nummer vier kwam niet dichterbij. Dank aan Dennis Florussen, die me laatste zes kilometer op sleeptouw nam. Mijn gemiddeld ging zelfs naar 4.19 minuut/km. Blij mee! Een mooie thuiswedstrijd met Nederlandse supporters en landgenoten om me heen. Een aanrader op het seizoen mee te starten: trainen in korte broek en een mooie triathlon als afsluiter. Iedereen een mooi en blessurevrij seizoen toegewenst!’’ Tessa vierde het met een paar biertjes en voelde zich zondag weer ‘kwiekfit op een stijve reet na.’ Ook Saskia Veerman deed een goede Terguise-122 en werd zevende, twintig minuten na Tessa. Nienke Heinsbroek finishte in 5.25 uur als twaalfde.


Het Fusion Team NL was ook goed vertegenwoordigd aan de Costa Teguise. De reeds genoemde Dennis Florussen werd negentiende op een half uur van Martijn. Eric Dieleman 70e en Marco Gerritse 71e. Op de sprint-afstand waren er twee Fuion-zeges voor Fiona Reijers (D40) en Yvette van Wegen (D45). De Zeeuw Tony Seen werd 49e op de halve, Hans Steenhaut was op een 90e plaats de negende Nederlander.

Bitterkoud en verkeerd lopen


Zaterdag was de bitterkoude zwemloop van Kapelle. Daar kon het goed verwarmde zwembad Groenewoud weinig verandering in brengen. Toch ging de wedstrijd door, daar waar veel evenementen werden afgeblazen. De Bevelanders hadden de wedstrijd tien jaar niet georganiseerd en kwamen nu terug op de agenda. Dat ging nog niet helemaal vlekkeloos, want nadat Arno Lambrecht net als in Bergen op Zoom als snelste het zwemonderdeel aflegde zou Lars Baeyens weldra dichterbij komen. Maar net buiten het zwembad liep Lars verkeerd. Posten langs het parcours stonden er niet, een pijl was verhangen. Dan gaat het mis. Maar Lars voerde het na afloop niet als excuus op. ,,Beter zou zijn als er signaalgevers staan in plaats van pijlen. Puntje voor volgend jaar. Maar Arno was vandaag de beste.’’ Lars kon nog tweede worden en de Zeeuw Gert van de Vinden maakte het podium compleet. Veel Belgische overwinningen in het Zeeuwse Kapelle. Lotte de Vet werd na twee derde plaatsen nu winnares. Petra Sloots aast nog op haar eerste zege en de Belgische Tinny Dams werd derde. De sprint afstand ging naar Senne van Cleuvenbergen en Hasse Fleerackers en de mini naar Thibo van Loon en Kato van Cleuvenbergen. Alleen de halve afstand leverde een Nederlandse dubbelslag op: Chris Steenbakker en Eva Cornelisse redden de vaderlandse eer. Het was de derde wedsrijd in het Frijters Automaterialen Zwemloopcircuit. Vanwege de snijdende kou (-4 graden, gevoelstemperatuur -10 graden!) was het deelnemersveld gereduceerd tot 74 man.

                                                                
Het kwik steeg zondag iets meer, maar het bleef te koud voor een eerste run-bike-run op de weg. Toch liet de organisatie in Hilversum zich niet kisten en werkte het normale programma af. In de vroege ochtend met de masterserie was het Coen de Wit, die Raimond van der Boom en Gaby van Caulil de baas bleef. Twee uur later kwamen de vrouwen over de finish. Sam Wennink was lange tijd zegezeker, maar kreeg op het laatst ‘diesel’ Rahel Bellinga nog erg dichtbij. Rahel startte langzaam, kwam zelfs pas als elfde bij haar fiets aan maar merkte dat de rest verzuurde. Charlotte Dieteren was de jonge Hellas-atlete op een derde plaats. Tot slot de seniorenrace waarin Thijs Wiggers een eenvoudige zege boekte op trialeten Daan Jacobs en Niels Esmeijer. De tweede Jacobs – Tim – kwam als vierde aan. Daarna volgden TVB-er Adrian Siemons en Jacco Langerak, die dit seizoen al een stuk of zes wedstrijden gedaan heeft.

ETU-Cup met Marco als twaalfde


In de eerste ETU-cup, de strijd om de Europese triathlonbeker was de pas 19-jarige Brit Barclay Izzard vandaag de snelste. Hij bleef de winaar van vorig jaar de Azerbedjaan Pevtsov voor. Antonio Serrat was op de derde plaats de beste Spanjaard. En beste Nederlander was Marco van der Stel op een twaalfde plaats. De zee was behoorlijk ruig. Marco wilde nog een extra snoekduik maken, maar de bodem was verder weg waardoor hij al beukend tegen de golven als tiende weer op het strand aanspoelde. Een lange loop naar de fiets en volle bak getrapt naar de kopgroep. Op de klimmetjes gaf Marco het tempo aan, opblazen was niet nodig. Na het fietsen waren de verschillen klein en de groep achter Marco vol snelle lopers nog erg groot. ,,Enerzijds kwamen die snellere jongens ons voorbij, tegelijk haalde ik mensen terug uit onze kopgroep. Ik kijk terug op een dergelijke race, meer zat er vandaag niet in. Nu door naar ons trainingskamp in Fuerteventura.’’ Marco eindigde op 50 tellen van het nieuwe Britse talent. Jorik van Egdom volgde een minuut later als dertigste, Menno Koolhaas moest genoegen nemen met een 44e plaats en debutant Youri Keulen arriveerde als 52e.
Een Britse dubbelslag bij de vrouwen met Georgia Taylor-Brown op de eerste en Jodie Stimpson tweede plaats. Lange tijd kon de Zwitserse Julie Derron het duo volgen. De Nederlandse vrouwen kwamen in de middenmoot terecht. Kirsten Nuyes op een 15e, Quinty Schoens 26e, Marije Dankelman 32e en Rani Skrabanja 37e.
Morgen meer over deze wedstrijden.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.