Mirjam vierde op Puerto Rico; 70.3 IM’s Campeche en Taiwan; Kirsten; Geen Madrid WTJ 747

MAANDAG – Het was geen pretje om te sporten de afgelopen dagen, maar het was zeker geen pretje om vrijwilliger te spelen. Verkeersregelaars staan immers op een vaste locatie, zie je dan maar eens warm te stampen. Daarom een algemeen compliment aan iedereen, die er afgelopen weekeinde voor gezorgd heeft dat de run-bike-run van Hilversum en de zwemlopen van Kapelle en Dirksland gewoon door konden gaan. In het Belgische Herderen was zelfs al een eerste mini-triathlon. Zwemmen in het binnenbad gelukkig.

Mirjam terug op het lange werk


Maar we gaan eerst naar tropischer oorden. Daar waar de 70.3 Ironmans zich afgelopen weekeinde afspeelden. Naar San Juan bijvoorbeeld. De Puerto Ricaanse hoofdstad was voor de achtste keer strijdtoneel van een 70.3 Ironman. Voor het eerst was de race een agegroup-only evenement. Waar dat allemaal goed voor is, weet ik niet. Het was hoe dan ook de race waarin Mirjam Weerd na een jaartje afwezigheid terugkeerde op de langere afstand. Kort na de Braziliaanse Claudia Dumont sloot de op Curaçao woonachtige triatlete het zwemonderdeel af. Bij het fietsen vergrootte Cumont haar voorsprong op Mirjam en ook de latere winnares Sharon Styles uit Canada kwam voorbij alsof de duvel haar op de hielen zat. Als derde begon Mirjam aan de halve marathon, maar in de strijd om de resterende podiumplaats legde ze het af tegen de Amerikaanse Emily Kratz. Opmerkelijk trouwens dat de eerste vier vrouwen aan de finishlijn allemaal uitkomen in de categorie 40-44 jaar. In beide klassementen dus een vierde plaats, maar Mirjam is terug. En dat is het belangrijkste. Partner Rick Nijhoving deed ook mee. Hij finishte een minuut na Mirjam als 25e bij de mannen. Afgaande op zijn halve marathontijd van net onder de twee uur had Rick het zwaar op het looponderdeel. Eindtijd 4.58 uur. Tot en met het fietsen zat de beroepsmilitair nog in de top tien van de wedstrijd, die gewonnen werd door de Amerikaan Nicholas Marcantonio in 4.15 uur. Vier minuten later legde de Fransman Olivier Noglotte beslag op de tweede plaats. Ilja Kooij deed ook mee. Hij werd 156e in iets meer dan zes uur. Bij de vrouwen werden Antilliaanse deelnemers als Tamara Brank en Marleen Bolhuis respectievelijk 30e en 37e.

Terenzo pakt drie op drie


In de Mexicaanse stad Campeche aan de westkant van Yucatan (Cancun ligt oostelijk) werd zondag voor het eerst een 70.3 Ironman gehouden. De primeur ging naar de man in topvorm: Terenzo Bozzone. Het is fenomenaal wat de Kiwi momenteel laat zien. In drie weken tijd, wint ie de Ironman in eigen land plus de halves van Argentinië en nu Mexico. In Campeche bood Maastricht-laureaat Michael Weiss lange tijd tegenstand, maar ook hij moest het hoofd buigen voor oersterke Terenzo. De derde plaats ging naar de Amerikaan met Belgisch bloed (zeg maar gerust blauw bloed) in de aderen: Rodolphe von Berg, zoon van de succesvolle triathlonbaron met dezelfde naam. Beste vrouw was de Canadese Heather Wurtele. De Amerikaanse Lauren Brandon zwom sterk, maar daarna was het woord aan Wurtele. Brandon hield stand op een tweede plaats, Angela Naeth maakte het Canadese succes compleet met een derde plaats. Enige Nederlandse deelnemer was Marvin van der Horst op een 134e plaats oftewel 19e bij de M40.

Een derde 70.3 Ironman werd in Kenting, Taiwan gehouden. In de negende editie was ook hier Canadees succes met Cody Beals. Met een voorsprong van acht minuten op de Portugees Filipe Azevedo en de Australiër Tim van Berkel. Een spannende strijd bij de vrouwen leverde voormalig Olympiër Agnieszka Jerzyk de winst op. De Poolse bouwde een grote voorsprong op tijdens het fietsen. De Amerikaanse Lesley Smith liep vijf minuten op haar in, maar kreeg de laatste minuut niet meer dicht gelopen. Zes Nederlandse triatleten (allen expats) waren op Taiwan actief. Jeroen Nieuwkoop was van het sextet de sterkste op een 83e plaats in precies vijf uur wedstrijd, oftewel een uur en een kwartier na Beals. Jeroen werd er vijfde master 45 mee.

Te grote golven voor Kirsten


De African Cup-race in Maselspoort, Zuid-Afrika werd gewonnen door Namibiër Jean-Paul Burger en de Zuidafrikaanse Cindy Schwulst. Watertemperatuur 20 graden, buitenlucht 19 graden. Net andersom was het op Gran Canaria. Met vooral de woelige baren van de Mediterrannee als scherprechter. Marco lieten we gisteren hierover al aan het woord. Van de andere mannen hoorden we Menno. Hem ontbrak het aan power, die hij vorig jaar in dezelfde race (6e) wel had. Beste vrouw was Kirsten Nuyes. De Puttese werd vijftiende. Ook zij had grote moeite met zwemmen. ,,Door de grote golven kon ik geen kant op. Ik heb niet mijn niveau kunnen laten zien. Met fietsen heb ik drie van de vier rondes op kop gelegen, omdat niemand wilde meewerken. We verloren een minuut op de kopgroep. Nee, ik ben niet tevreden.’’

Madrid niet, Rotterdam dan maar?


Tot slot: zullen we nog een keertje terugkeren in Rotterdam voor een topwedstrijd? Na twee jaar top-events is het ineens stil in hartje Maasstad. Daar waar in september nog de complete wereldtop bijeen was voor de Grand Final, voelt het toch beetje leeg aan. Maar er is hoop. DE ITU World Cup in Madrid, gepland voor september, is afgeblazen. Heeft te maken met het zwemwater, waar de stadsautoriteiten tot ver in de zomer mee aan de slag gaan ter verbetering van de waterkwaliteit. Garanties dat het werk klaar is in september, durft de Spaanse Triathlonfederatie niet te nemen. Vandaar het vacante septemberweekeinde, waarvoor de ITU op zoek is naar een alternatief. Rotterdam misschien? Nu wel met mooi weer en samen met Ruud

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.