Review Orca Sonar 2018 wetsuit

De nieuwe Orca Sonar 2018 is 1 van de grote ‘winnaars’ op de afgelopen testdagen. Niet verwonderlijk wanneer we alle updates aan dit wetsuit eens onder de loep nemen en dan kijken naar de prijsstelling.

De Orca Sonar heeft voor 2018 een aantal enorme verbeteringen ondergaan. De meest belangrijke is eigenlijk dat het een samensmelting is van de enorme flexibiliteit in de armen en schouders van de 2 jaar geleden geïntroduceerde Orca Equip (bedoeld voor de zwemmer met een wat neutralere waterligging) en meer drijfvermogen vanaf de buik/heupen en benen dat in de buurt van een 3.8 gaat komen.

Laten we bij de armen en schouders beginnen. Gemaakt van het bekende Yamamoto #39 neopreen. Op zichzelf niets bijzonders omdat veel merken deze neopreen soort gebruiken, maar je hebt niets aan een soepele neopreen soort als je een waardeloze lining gebruikt. Het rubber wordt aangebracht op een lining, eem soort textiellaag die enorm veel invloed heeft op hoe de uiteindelijke flexibiliteit van het wetsuit gaat worden. In dit geval bij de Sonar is er zeker niet op bezuinigd. Het neopreen is 1,5 mm dikte en voorzien van een speciale lining die voor sterkte en super flexibiliteit zorgt. De combinatie van beide materialen zorgen voor een elastisciteit die meer dan 200% is. Met andere woorden, je kunt de armen 2 x hun eigen lengte uitrekken zoveel rek zit er op het materiaal. Het is zo extreem soepel en licht aan je armen dat je het gevoel hebt een wetsuit zonder mouwen aan te hebben. Je kunt het haast niet geloven totdat je het zelf voelt.

Het is echter niet alleen het materiaal op de armen en schouders die deze extra flexibiliteit geven. Het borstdeel van het wetsuit is gemaakt van een dikkere Yamamoto neopreen om natuurlijk dat drijfvermogen te geven waar we als minder goede zwemmers naar op zoek zijn. Maar de lining die hier is gebruikt is het Orca eigen ‘Super Stretch’. Deze lining is een andere dan op de armen en schouders, maar heeft naast extreme flexibiliteit ook de eigenschap heel weinig water vast te houden en juist warmte te isoleren. Het geeft op de borst een gevoel van vrijheid en mede om die reden zit het wetsuit ook qua gevoel veel minder strak om de nek. Voor sommigen ook nog wel eens een struikelblok.

Op het onderste deel van de romp en de bovenbenen zit het ‘Aerodome 2’ neopreen. Dit neopreen heeft ook weer de super stretch lining, maar is daarnaast gevuld met allemaal hele kleine luchtzakjes die voor extra ‘lift’ in de heupen en bovenbenen zorgen. Ideaal voor als je last hebt van een veel voorkomend probleem bij triathleten, het zogenaamde ‘Sinking Leg Syndrom’. Zeer besmettelijk bij het trainen met andere triathleten…..En ben je besmet met een zeer ernstige variant van dit syndroom dan is er de 3.8 van Orca die nog meer drfijvermogen heeft.

De onderbenen zijn van een dunnere neopreen dikte en ook hier weer voorzien van de extra flexibile lining waardoor je dit wetsuit werkelijk in een handvol seconden kunt uitrekken. Met een paar keer oefenen is het een makkie. Triathleten met wat vollere kuiten kennen dit probleem zeker. Denk je lekker op weg te zijn om je pak uit te trekken loopt je wetsuit vast op de omvang van je kuiten. Not with this suit. De flexibiliteit van het materiaal helpt hierbij, maar een tweede extra is dat het hele wetsuit is voorzien van een ‘SCS’  coating. Deze Super Composite Skin coating is eigenlijk bedoeld om je sneller in het water te maken. Deze coacting heeft een wrijvingscoefficiënt van slechts 0.026 terwijl neopreen zonder deze coating ongeveer 4.0 heeft. Is het echt interessant? Mwah, leuk dat die coating me iets sneller maakt maar ik zou het in seconden op een halve triathlon niet durven uitdrukken. Wat belangrijker, althans voor mij en voor velen anderen,  is dat het je wetsuit veel makkelijker maakt in het aan- maar vooral het uittrekken. Omdat de coating heel glad is glijdt het neopreen heel vrij langs elkaar bij het uittrekken. En ik ben eigenlijk helemaal niet krampgevoelig, maar op de een of andere manier wel bij het uit het water komen. Wanneer ik mijn breakdance act hoe-trek-ik-m’n-wetsuit-zonder-kramp-te-krijgen opvoer in T2 kan ik op de meest gekke plaatsen spontaan kramp krijgen als ik ergens teveel kracht zet. Van kuit, scheenbeenspier tot in mijn bovenbenen en dat kan soms zeer pijnlijk zijn. Maar ik heb ontdekt hoe makkelijker mijn wetsuit uitgaat hoe minder de neiging tot kramp er is.

Al deze nieuwe features zijn verwerkt in de nieuwe Orca Sonar 2018 voor € 399. Natuurlijk een flink bedrag, maar dit wetsuit kun je vergelijken met wetsuits bij andere merken die royaal boven dit bedrag komen wanneer je dezelfde flexibiliteit en features wilt hebben. Er is 1 catch, het pak is zo flexibel dat je het echt moet passen om zeker te weten dat je de juiste maat te pakken hebt. En dan niet alleen de maat waar je volgens de tabel in past, maar ook de maat eronder en soms erboven. Niet alleen je lengte en gewicht, maar je algehele bouw en postuur moeten goed passen. En door de flex wordt je snel op een verkeerd spoor gezet. Dat geldt natuurlijk voor elk wetsuit, maar soms zijn de verschillen tussen de maten wat duidelijker te voelen en bij de Sonar (maar ook bij de Equip en de 3.8) overlappen de maten elkaar behoorlijk en moet je met hulp precies de goede eruit pikken.

De Orca Sonar 2018 is in een dames- en herenuitvoering verkrijgbaar met beiden hun eigen specifieke maten.

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.