Zoals voorspeld: LCW in Beesel; Held Lennart; Stein; Zwemloop Woerden WTJ 748


DINSDAG – Soms voel ik me Viggo Waas, meestervoorspeller in de Ochtendshow van Edwin Evers. Enthousiast kwam Ruud vanmiddag op de redactie van Trikipedia met het bericht dat in de Limburgse gemeente Beesel volgend jaar het eerste Nederlandse Long Course Weekend wordt gehouden. Triomfantelijk liet mijn collega het filmpje zien met achter een tafel NTB-directeur Rembert Groenman, Beesels wethouder Jan Smolenaars, Welshmen en Founding fathers van Long Course Weekend Matthew Evans en Scott Powell en Rob Frambach van sportevenementenbureau Extra Leisure. Mijn vlotte reactie was: meteen online zetten en referen aan WTJ 693. Waarop Ruud een drieletter-woordje mompelde. Meteen daarop lachten we het weer weg, want zo gaan we al bijna dertig jaar met elkaar om.

Lobby


Op 13 november konden we voor het eerste melden dat Nederland in navolging van Wales, Australië en Mallorca ook een LCW gaat krijgen. Beesel was in beeld, sportieve gemeente in het noorden van Limburg. Wethhouder Jan Smolenaars haalde eerder al Olympia’s Tour naar zijn gemeente en slaagde er nu in via Extra Leisure in contact te komen met Matthew en Scott. De lobby kwam op gang en is dinsdagmiddag in het gemeentehuis bekrachtigd middels de handtekeningen van bovengenoemde heren. Het wordt medio 2019, dus die kalender begint zich al aardig te vullen. Zwemmen doen we ook hier in de Maas, waarschijnlijk op vrijdag. Zaterdag is de wegwedstrijd fietsen over de Keulseweg. De renners doen een heel stuk Duitsland aan. En het lopen is langs alle kernen van de gemeente: Beesel, Offenbeek en Reuver, de grootste plaats waar op de Markt de finishlijn ligt. Deelnemers kunnen dagelijks kiezen uit vier afstanden. Wie steeds de maximale afstanden kiest, legt in drie dagen een Ironman af. Dezelfde Ironman, die Extra Leisure uiteraard in Maastricht ook blijft organiseren.


Nu we toch in Noord-Limburg zijn en het over Duitsland hebben, wil ik voor één keer de voetbalsport op een voetstuk plaatsen. Nou ja, meer specifiek de Duitse profspeler Lennart Thy, uitkomend voor VVV. De voetballer had een DNA-match met een leukemiepatiënt. Spontaan stond hij bloed af en is daardoor enkele wedstrijden uit de roulatie. Maar voor mij is Lennart een grote held, al ziet hij dat zelf niet zo. Super!

Martijn, Bas en ES in Stein


En ook de jonge organisatie van Stein timmert lekker aan de weg. De nieuwe afstand heeft wat weg van de Gastelse 1/3e triathlon, die een week later plaats heeft. De Limburgse klassieker van weleer keert terug met een 1/60/11-combinatie. Deels laagdrempelig, maar met drie keer de Slingerberg erin toch een zware klus op Vaderdag. Voorzitter Roger Cuijpers noemt ook een praktische reden: ,,We beginnen voorzichtig, gaan niet meteen de hele zondag beslag leggen op heel Stein en omstreken.’’ Ambassadeurs zijn Martijn Dekker, Bas Diederen en – hoewel inmiddels verhuisd naar Roosendaal – Erik-Simon Strijk. Stein-kenners bij uitstek. Alledrie hebben ze de wedstrijd bovenaan hun lijstje staan.


Van de zwemloop in Dirksland van de Bevelanders ontbreekt vooralsnog elk verhaal, wel ontdekten we dat de Woerdense club Clytoneus een zwemloop hield. 33 deelnemers doken in het Batensteinbad en liepen vervolgens door het Brediusbos. Henk-Jan Stevens won de hele, Erik Visser de halve afstand. Beste duo was Lennart Kleinjans en Jaap Dekker.

Vrieskou in Herderen


Bij onze zuiderburen stond zondag de eerste triathlon al op het frisse menu. Herderen trok in voorgaande jaren toppers als Pieter Heemeryck en onze Marco Akershoek. Ny waren het Nick Thijs en Hanne de Vet, die in de vrieskou de binnenbad-triathlon naar zich toetrokken. Jacqueline van den Bos was elfde en beste Nederlandse, bij de mannen was dat Jeroen van Zoelen op een 64e plaats. In Geel sloten de crossduatleten het winterseizoen af. Geert Laureyssen, de hele winter al topniveau, was ook hier de sterkste. Jana van Streenbrugghe was enige vrouw en dus winnaar. Geen Nederlanders dit keer.

Verder nog in de triathlonwereld: de Challenge Clermont, Florida die overigens niet meer valt onder Challenge Family. Nathan Miller en Leah Roberts wonnen. Enige Nederlander was Arjen van de Voorde op een 110e plaats in 7.32, drie uur na de Amerikaanse winnaar. Een goed bezette Xterra in Santiago, Chili leverden de Mexicaan Mauricio Mendez en de Amerikaanse Allison Baca de zege op.

Verkiezingen


Morgen verkiezingsdag. Voor een goede gemeenteraad. Belangrijk, want zij stellen bijvoorbeeld ook een sport- en evenementenbeleid op. Dus hoe je ook tegen de politiek aankijkt, ga altijd stemmen. En dat geldt ook voor het referendum over de sleepwet. Privacy of veiligheid, daar ligt het dilemma. Duursportende politici of politieke duursporters: veel succes woensdag.

In het bijzonder (zonder daarmee een politieke voorkeur uit te spreken): triatleet en goede vriend Sven de Langen, deelnemend aan de gemeenteraadsverkiezingen in stad Rotterdam. En voor wie er wat minder mee bezig is: alvast een mooie lente gewenst. Weet alvast dat we ons komende dagen op het eerste NK van het jaar richten: wintertriathlon Twente.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.