Doorstart Groningen; Eline; Preview New Plymouth, Epic; Marina van Dijk; Proost Sione! – WTJ 751

 

VRIJDAG – Goed nieuws voor een van de favorieten voor morgen op het NK, Richard Prakken: het ijs is snel en hard. Daar houden de pure schaatsers wel van. Nog meer goed wintertriathlonnieuws. Groningen gaat door! Nog dit jaar komt er een volgende editie van het evenement, waarvoor eerder dit seizoen te weinig animo bestond. Noteer in de agenda’s: zaterdag 3 november 2018. Sponsors, NTB en gelukkig ook deelnemers reageerden geschrokken op het afblazen van de race. Daarna stroomden de positieve reacties binnen op een eventuele doorstart. Rik Harmsma en Edwin Bleuming komen het bestuur versterken, Dennis Wennemars en Stephan Benninga blijven nog meedraaien en Martin Veenhuizen heeft zich opgeworpen als adviseur. Dit bestuur zoekt nog meer mensen, maar is al wel zo enthousiast dat nog dit jaar de wintertriathlon Groningen door gaat. En we worden op onze wenken bediend, want eindelijk is er weer een driekamp aan het begin van het seizoen. Alle lof voor deze doorstart. Triatleten: schrijf lekker op tijd in.

Waar is Eline?


Nog even over de absentie van tweevoudig landskampioene Eline Lute-Kuin. Uiteraard hebben we even navraag gedaan en de Noord-Hollandse bevestigt dat ze momenteel veel tijd kwijt is aan werk en gezin. ,,Ik moet keuzes maken. Ook wat lichamelijke mankementen gehad, niets ernstigs maar wat wel verholpen moest worden. Jeroen kreeg daardoor ook voorrang met trainingsuren maken en hopelijk komt dat er zaterdag uit.’’ Jeroen Lute won vorig jaar de wintertri Enschede, toen was het overigens geen NK.


Voorbeschouwen deden we gisteren al de Europese wedstrijden. Vanavond trekken we nog wat verder weg voor de races wereldwijd. Als eerste valt onze blik natuurlijk op de World Cup-wedstrijd in New Plymouth, Nieuw-Zeeland, al de derde van het seizoen. De race staat voor de Angelsaksische deelnemers al in het teken van de Commonwealth Games, die op 4 april in Brisbane van start gaan. Voor triatleten uit landen als Engeland, Australië en Canada staan deze Gemenebest-Spelen zo’n beetje synoniem aan de Olympische Spelen. Heel belangrijk dus, helaas maakt Nederland er geen deel van uit. Donald Hillebregt hoopt in New Plymouth een stuk fitter voor de dag te komen dan twee weken terug in Mooloolaba, toen hij 42e werd. Donald heeft na zondag alle drie de WC-races gedaan. In Kaapstad finishte hij als 35e.

Lotte en Maaike

 
Een sterk vrouwenveld met Kirsten Kasper, Andrea Hewitt, Summer Cook en Ai Ueda. Kan het Nederlandse duo Maaike Caelers en Lotte Wilms daar iets tegenin brengen? Lotte verraste met een 20e plaats in ‘Mooloo’, Maaike was onvoldoende hersteld van de valpartij in Abu Dhabi en werd 24e. Inmiddels is de Limburgse weer twee verder en zijn de littekens verder genezen. En Lotte is haar eerste druk van en World Cup race kwijt. Onbevangen kan ze nu haar twee internationale confrontatie aangaan, al wordt er al iets meer op de voormalig topzwemster gelet. Mocht het onverhoopt niet lukken dan zijn we ook blij met goede prestaties van Natalie van Coevorden of Nicole van der Kaay, allebei met Nederlandse voorouders. En ook Claire Michel gaat voor België haar uiterste best doen.

Epic met Ben en Seb


Er zijn XTerra-races in Argentinië en Costa Rica. We verwachten er niet veel Nederlanders aan het vertrek. Wel veel Nederlanders onderweg in de beroemde zevendaagse mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika Absa Cape Epic. Bart Brentjens bijvoorbeeld, still going strong en al vier keer winnaar. Met zijn Braziliaanse teamgenoot staat Bart nu 28e. Vier plaatsen korter staat het debuterende duo Ben Hoffmann en Sebastian Kienle onder de naam IMF Ironman Pro. Ben keert over een maand opnieuw terug naar het land voor mogelijk zijn derde Zuidafrikaanse Ironmantitel in Port Elizabeth. En Sebastian vindt het zwaarder dan al zijn Ironmans Hawaii bij elkaar, maar de Duitser houdt zich dapper staande. Bij de vrouwen staat het koppel met de Zuidafrikaanse triatlete Hannele Steyn op een tweede plaats. Vijf etappes zitten erop. Zondag eindigt het evenement.

Laminaat


We hadden het kort over de run-bike-run in Geluwe. Selectief geworden in haar wedstrijden is Marina van Dijk hier wel van de partij. Ze raakte twee jaar terug geblesseerd aan het knie bij het leggen van een laminaatvloer. Daarbij bleek een deel van het weefsel in het bot onder haar kraakbeen te zijn afgestorven. Het eerste half jaar kwam er van sporten voor de Amersfoortse weinig terecht. Ze kwam kilo’s aan, want zelfs fietsen was te veel. Mocht ook niet van de doktoren. Even stortte ze zich alleen op wielrennen, maar het lopen bleef ook kriebelen. Tot ze in contact kwam met Guido Vroemen, die haar leerde ‘slim’ te trainen. Zo liep ze dit voorjaar al naar een pr op de tien kilometer in 37.22 minuten en gaan we zondag zien wat ze tussen de Belgische duatletes waard is.

Kroeg tot Kroeg


Nog een laatste blik op de loopuitslagen van vorige week. De beroemde Parelloop leverde op de vijf kilometer top 20-klasseringen op voor Niels te Pas en Joey van ’t Verlaat. Shirin van Anrooij was eerste vrouw in een snelle 17.43 minuten. Vincent Bruijns en Tobias Martin wonnen Hollandia’s Dijkenloop in Hoorn. Ilona Meter won op zaterdag de 12 en op zondag de 18 kilometer Vuurtorentrail van Hollum, Ameland. Anne Zijderveld was ook te sterk voor de concurrentie, maar dat alleen op zaterdag. Richard Moesker was superieur in de Lenteloop van Emmen. Saskia Bekhuis won de Lageveldloop te Wierden en duatleet Frank Schotman snelde naar de victorie in de Reeuwijkse Plassenloop. Maar de mooiste zege ging naar Sione Jongstra. Je zou het niet achter haar zoeken, maar ze was gewoon het snelste tussen alle café’s in de Kroeg Tot Kroegloop van haar geboorteplaats Ruinen. Proost Sione!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.