Andre Kwakernaat: Triathlon en wielrennen; verschillen, maar ook overeenkomsten

Als gast van  Sanas  (Team4Talent-sponor voor sportvoeding) ging Andre Kwakernaat  op pad met de Lotto Sudal wielerploeg in de E3-Harelbeke wedstrijd. Hij zag verschillen, maar ook overeenkomsten tussen wielrennen en triathlon, welke hieronder zijn opgetekend.

 

De dag begon al vroeg, want vanuit Huissen naar het hotel in Deerlijk (Belgie) . Ik was 8.15 in het hotel waar de ploeg verbleef, de live radio uitzending was al begonnen in de lobby van het hotel en enkele renners van de Lotto Sudal ploeg werden geïnterviewd op hun hotelkamer. Even snel met de telefoon foto gemaakt van het deel van het wagenpark van de ploeg en op social media gezet.

Niet normaal zoveel auto’s, busjes en natuurlijk de renners bus en ploeg bij zich heeft. Alleen dat al kost een vermogen. Om 9 uur was het ontbijt en de renners zaten rustig aan hun eigen tafel. Eigenlijk zelfde sfeer etc. als bij mijn eigen Team4Talent ploeg, als wij gezamenlijk aan een wedstrijd deelnemen. Daarna vertrokken naar de start, kijkje genomen in de bus.. zo’n bus zou ook mooi staan in de triathlon. Maar daar is de sport veel te klein voor in Nederland. Daarna was het kijken bij alle verschillende ploegen, mooi al die bussen, auto’s, fietsen, kleding etc. Ik kijk er toch anders naar omdat ik altijd op zoek ben naar mooie en innovatieve zaken en naar de uitstraling die een team heeft. Bij de grote ploegen denken ze daar echt wel over na.

Maar het mooiste is toch wel BORA en Peter Sagan. Alles perfect in orde, petjes en foto’s worden uitgedeeld, er wordt een grote disk buiten gezet en de muziek gaat aan. Mensen stromen toe.. dan komen de knechten en uiteindelijk de grote baas zelf. Ik dacht gelijk, dat zou Jorik van Egdom ook mooi vinden. Er zat een jongen in een rolstoel al een tijd te wachten en Peter Sagan zag hem en nam alle tijd om met hem op de foto te gaan. Dan gaan bij mij de rillingen over mijn rug, want daar draait het om in het leven en dat vergeet men vaak, maar niet Peter Sagan, klasse!

Snel in de lotto Sudal auto en naar het eerste punt, de kasseien! Ik was de strook opgelopen om toch een mooi plaatje te schieten, maar ik had geen rekening gehouden met de grote karavaan auto’s achter zo’n peloton. Kwam dus te laat bij de auto.. niet meer doen werd mij verteld door Rudy Verdonck ..snel door naar het volgende punt. Fantastisch: TV in de auto!, dus terwijl wij van de ene naar de ander plaats rijden, kun je alles volgen. Wij vlogen over soms het parcours en dan weer ergens binnendoor. Wat ik mij niet realiseerde, is dat als het peloton eraan komt de weg wordt afgesloten en als men voorbij is de weg gewoon weer open gaat, anders dan bij een IRONMAN waar de gehele dag de weg is afgesloten.

Gaaf om te zien hoe de renners ook echt als ploeg werken en men zich opoffert voor de kopman van de dag. Zo kon Nikki Terpstra winnen!

Hoe je als team samenwerkt vind ik het mooiste, de voorbereiding, de teamgeest en dan het ploegenspel in de wedstrijd. Riep gelijk bij mij het gevoel weer op van de IRONMANS in Frankfurt en vooral de eerste IRONMAN Maastricht, waar de mannen van Team4Talent de wedstrijd naar hun hand zette en als een wiellerploeg opereerde. Iedereen van iedere ploeg straalt hetzelfde uit, jammer dat wij bij de IRONMAN/Challenges zo weinig ploegen hebben. Op de weg terug dacht ik natuurlijk aan mijn eigen ploeg. Ik heb weer veel inspiratie opgedaan en kijk al uit naar 15 april. Want dan start Evert Scheltinga in Zuid Afrika voor een hele afstand en ga ik mee met Pleuni Hooijman, Milan Brons en Mark Oude Bennink naar de halve Challenge in Rome. Dan is het seizoen echt begonnen.

Lotto Sudal en SANAS, heel erg bedankt voor de geweldige dag en de opgedane inspiratie. We gaan zorgen dat jullie een keer meekunnen met Team4Talent.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.