De vijf van Lotte; RBR Geluwe met Daan, Marina en Shirin; Grand Raid Nisramont – WTJ 754

DINSDAG – Uitgangspunt van WTJ is altijd de positieve benadering van elke sportprestatie op elk niveau. Naarmate iemand beter presteert leggen we de lat vanzelf ook wat hoger. Als Rachel Klamer in de volgende World Triathlon Series zonder gekke dingen onderweg niet bij de eerste twintig zit, dan valt dat haar (en ons) tegen. En als een atleet van zichzelf op social media schrijft, enorm teleurgesteld te zijn, dan maken we er geen hallelujah-story van. Realisme is de meeste triatleten niet vreemd. Dat de algemene sportjournalistiek anders tegen de 21e plaats van Donald Hillebregt in Nieuw-Zeeland aankijkt dan wij, is ook logisch. Daar is kwalificatie voor de Olympische Spelen de graadmeter.


Dat we tegelijkertijd nooit alle oorzaken onmiddellijk kennen, moge ook helder zijn. Op zondagavond baseren we ons vaak op de uitslag en de eerste feiten ‘uit koers’. Een dag later weten we al meer. Zoals met Lotte Wilms in haar tweede World Cup. Ingesloten in een groepje bij het zwemmen en bij het fietsen ook nog eens een aflopende ketting. Zelf hersteld, maar vervolgens moederziel alleen het loopnummer afgelegd. Ja, daar is geen kruid tegen gewassen. We schreven al wel dat Lotte in de aanloop naar haar WC-debuut in Mooloolaba vijf kleinere triathlons gedaan had en ze ook allemaal gewonnen. Voor degenen, die (net als ik) alles bijhouden, is dit het rijtje: Kurnell bij Sydney, South West Rocks, Husky, Newcastle en Coffs Harbour. Hoeveel triatleten zullen na de eerste vijf wedstrijden op 100 procent score staan?

Oranje Boven


Zondag al aangestipt, in deze aflevering ook beeldmateriaal erbij. Het gebeurt immers niet wekelijks dat Nederlandse duatleten onze zuiderburen op hun grondgebied de baas zijn. Zondag wel. In Geluwe was het Oranje Boven met Daan de Groot en Daan Schouten als de nummers één en drie in de wedstrijd. Bovendien slaagde Marina van Dijk in haar opzet: een rustige wedstrijd uitzoeken en die vervolgens winnen. Harmke Vanblaere was haar enige tegenstandster, maar de Vlaamse deed er drie kwartier langer over.


Fietsend over de kasseistrookjes van de Molenhoek rondom Geluwe zou Daan de Groot het ook in de Vlaamse voorjaarsklassiekers wellicht niet slecht doen. Tja, je hebt een wiskundeknobbel of je hebt hem niet hè. Het leverde de Hellas-atleet de volle winst op in een seizoen waarin Daan vaker in duathlons te zien zal zijn. Zo heeft hij het EK al in zijn programmering opgenomen. Naast zijn drie podiumplaatsen op de NK’s van de afgelopen jaren was de 010-Rotterdam winst vorig jaar zijn grootste overwinning op duathlongebied. Daar komt nu de Vlaamse openingswedstrijd bij. Hij klopte de Belgische triatleet Pieter Duyck, een week eerder ook tweede in Geel. Koen van Rie liep het hardst, maar viel toch buiten het podium, want een tweede hardfietser uit ons land drong ook de top drie binnen. Daan Schouten is pas vorig jaar serieus aan duathlon gaan doen, maar hij klokte hier al de derde tijd.

Kasseien


Nog meer Nederlandse succes in Geluwe want de juniorenwedstrijd over hetzelfde kasseiparcours werd gewonnen door Shirin van Anrooij. Ja, als iemand het gewend is om over onverhard of geaccidenteerd terrein te fietsen, dan is het de Kapelse wel. Mooie winst op Lynn Vermeiren, onderling verschil een minuutje of vier. Mika Vekemans was beste bij de jongens.
Blijft uit België nog over de Veloopzwem (stel je toch eens voor dat het woord triathlon nooit was uitgevonden, dan was het zwemveloop gaan heten) in de kustplaats De Haan. Een topper van formaat in deze recreatieve wedstrijd, want Pieter Heemeryck ging er met de winst vandoor. Bij de vrouwen prolongeerde Jolien Vandemoortele haar zege van vorig jaar. Beste Nederlander in deze kust-klassieker was Wesley Mols op een 32e plaats.

Dringen met de kajaks op de Ourthe


En dan was er de Grand Raid Nisramont/La Roche. Een ook in ons land razend populair evenement. Er stonden zondag liefst 42 Nederlandse koppels aan de start van deze kano, mountainbike en crosscountry-combinatie. Een spectaculair en tegelijk chaotisch gezicht: al die kajaks op kronkelriviertje de Ourthe, die allen tegelijk uit de startblokken schieten en zich proberen een weg door het water te banen. Geluk is daar ook een beetje factor in. Eenmaal ABT-end en hardlopend komen de beste duo’s toch wel naar voren. In deze edities was dat toptriatleet Tim van Hemel met partner Lucas Vandeynze. Beste Nederlandse koppel eindigde bij de mannen 39e Roland Wessel en Thilo Varenhout, direct erna gevolgd door VZC-duo Jim Otter en Gerard van de Grift en op de 41e plaats Toon Dierckx en Thijs de Meester. Bekende triatleten als Jos Broeren, Robin den Oudsten, Tommy Obst, Richard de Boer en Pieter Iedema deden ook mee. Groot succes voor de Nederlanders in de mix-categorie. Bastin van Alten en Sanne van Paassen stegen een plekje ten opzichte van vorig jaar en wonnen nu. Dat ging dan weer ten koste van Riikka Vreeswijk-Kelja samen met haar Franse compagnon Romaric Delepine. En om het Hollands feestje nog completer te maken finishten Corné Kool en Saskia Elemans namens VZC als derde en werden Annelies van de Zwart en en Hans van Delft vierde. Arie de Jong finishte met Petra Mulders als achttiende en daartussen kwamen ook Martine van Aalst met Rudo Verhoef en Dieuwertje Bax met Paul Bierman nog in de top twintig. Bij de dameskoppels moest Annemarie Rustenburg halsoverkop op zoek naar een nieuw maatje. Corine Nelen aarzelde, want het kanovaren en mountainbiken zijn niet echt haar ding. Maar ze zei ja, vond het leuk en dat alles resulteerde in plaatst twee. Op de korte afstand was er bij de mix-teams een derde plaats voor Fabian Buysrogge en Gwendolyn de Deyne. Bij de dames behaalden Mieke Kollenburg en Jacomina Eijkelboom een fraaie tweede positie.

 

Nog heel even terug naar 17 maar, Costa Teguise. De op één na langste afstand leverde niet alleen twee top tien klasseringen bij de mannen (Bjorn van Vliet en Rens de Ridder) op, ook Leanne Fanoy deed mee. Ze werd achter de Belgische topatlete Amber Rombaut tweede. Yvette van Wegen finishte op de sprint afstand als vierde.


Toch weer een drukke week, want terwijl we de loopwedstrijden uit het weekend nog niet hebben behandeld, is het woensdagavond 28 maart al weer tijd voor de Gastelse Bol Training en Advies Zomertijdloop. Nog snel aansluiten? Het kan. We starten om 19.00 uur op de Markt in Oud Gastel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.