Manon vijfde in 70.3 IM Philippijnen; Zwemloop Triple en Hellas; Zomertijdloop – WTJ 755

WOENSDAG – Laten we ook de 70.3 Ironmans niet vergeten. Er was er weer eentje op zondag. In het Philippijnse Davao. De tiende editie zelfs al van deze race onder het Ironman-label, al was het de voorgaande negen jaar in Lapu Lapu City te doen. Nieuw parcours, maar met de Mexicaan Mauricio Mendez een vertrouwd gezicht bij de prijsuitreiking. Vorig jaar nog tweede achter Tim Reed, nu waren de rollen omgekeerd. Tim van Berkel werd drie minuten na de Mexicaanse crosstriathlonspecialist derde.

De vrouwenwinst ging naar Radka Kahlefeldt-Vodickova, getrouwd met Brad maar nog altijd uitkomend voor de Czech Republic. Manon Peters kwam een uurtje later als 26e vrouw over de meet, in haar F30 vertaald was dat een vijfde plaats. Eind vorig jaar was ze op de 703. In Malaysia ook al eens vijfde F30 geworden. Manon is – zoals we dat noemen – een expat. Wonen en werken in Azië. En daar ook sporten. Marinus Mulder was de enige Nederlandse man in het 1300 triatleten tellende deelnemersveld. Hij werd 191e in totaal.

De X-Terra in het Argentijnse San Juan was een prooi voor de Nieuw-Zeelandse pro Kieran McPherson en de Mexicaanse Fabiola Corona. Tip voor onze Belgische collega’s, want Anne-Sophie Marechal kwam als tweede over de finish van deze Xterra.


Dan kijken we alvast vooruit naar 1 april – altijd een dubieuze datum natuurlijk – voor de zwemloop van USTV Triple, de Utrechtste studenten triathlonvereniging. Voor de aanvraag van vergunningen en dergelijke valt de zwemloop nog onder de vlag van Hellas Utrecht, waar nauw mee samengewerkt wordt. Marijn de Jonge, Marco Glastra en Peter Res hebben de zwemloop vooral opgezet om jeugd en studenten te activeren richting de triathlon. Bedoeling is een goede jeugdafdeling van de grond te krijgen, een topgroep en een studentengroep. De zaak is op de rails gezet en de studenten trainen nu inmiddels richting het Nederlands Studenten Kampioenschap. Marco en Marijn mochten een kijkje in de keuken nemen van clubs in Leeds en Loughborouh. ,,Hun aanpak inspireert enorm’’, aldus Marijn.


De jeugdleeftijd voor de zwemloop is omlaag gehaald. Ook kinderen van 8 tot en met 11 jaar zijn welkom, zodat ook Wijnalda junior mee kan doen. Dirk heeft ook ambities om de jeugdafdeling meer vorm te geven en voor zijn bedrijf Olympos hoopt hij op termijn op een grotere fitnesszaal. Utrecht verdient ook een zwemplas en roeibaan, zodat sporten voor studenten van Universiteit en Hogeschool gestimuleerd worden meer te bewegen. Mooi initiatieven dus in de Domstad. Zwemmen is op de eerste aprildag in zwembad Krommerijn (50 meter), hardlopen aan de rand van het landgoed Amelisweerd. De jeugd van 8-18 jaar start om 9.30 uur, daarna is de atleten-zwemloop en de studenten-zwemloop. Laagdrempeligheid is het toverwoord. In de organisatie participeren naast Triple en Hellas ook de Utrechtse Heuvelrug Triathlon, LABC en zwembad Krommerijn. Info: zwemloop@hellastriathlon.nl

Dat is het even voor vandaag vrienden. Zoals bekend is het op de woensdag na invoering van de zomertijd tijd voor de Zomertijdloop. In Oud Gastel. Bekend terrein voor de redactie van Trikipedia. En met de after-party erachteraan kunnen we erna absoluut geen WTJ meer eruit rollen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.