Jubileumpje; Biathlon zonder sneeuw in Alphen; Stem nog eens op Iris – WTJ 756


DONDERDAG – Een echt jubileumjaar is het niet en van mij had de Gastelse triathlonorganisatie er ongemerkt aan voorbij mogen gaan. Anderzijds is een bloemetje voor het geduldig wachtende thuisfront soms wel op zijn plaats. Hoe dan ook, deze week is het 35 jaar geleden dat ik me aansloot bij ’t Veerke. Toen nog jeugd- en jongerenwerk en in 1985 als onervaren clubje een kwart triathlon georganiseerd. De rest is geschiedenis. Onwillekeurig vroeg ik me af of er in ons land veel organisatoren zijn, die het ook al zo lang volhouden. Hendri Markvoort stond in 1985 aan de wieg van triathlon Holten, hij doet nog steeds volop mee. En Teun Edelman was een paar jaar eerder al in Nieuwkoop met de halve begonnen. Hij zit weliswaar niet meer in de organisatie, maar speakert er nog steeds. Rens van Grinsven is al 35 jaar vrijwilliger bij de Holland Triathlon in zijn Almere. Misschien zijn er veel meer, die dezelfde periode vol maken als ondergetekende. We horen het graag. Anderzijds word je wel weer met de neus op de feiten gedrukt: je wordt ouder papa.

Luchtdruk

Zeiden we maandag niet dat er ook nog een zomerse variant op biathlon was gehouden? Het was geen 1 aprilgrap, want Triathlonclub Alphen organiseerde het evenement afgelopen weekeinde in samenwerking met schietsportcentrum Alphen.. Hoe ging dat nou? Eerst liepen de deelnemers 1,5 kilometer hard, daarna in het schietcentrum opgelegd schieten met luchtdruk, vervolgens 15 kilometer fietsen, dan weer schieten en tenslotte nog eens 1,5 kilometer lopen. Fietsen en lopen was op de baan van wielervereniging Avanti.

 

De eerste drie waren bij de mannen Martijn, Joeri en Tjeerd. Anja (Verduin?), Gabrielle en Nicole waren de beste vrouwen in deze bijzondere combinatie. Achternamen vermeldt de uitslagenlijst niet. Wel heel veel tussen- en eindtijden. Het was volgens TC Alphen-icoon Gerard van Zeijl vooral een leuk experiment. En wie weet neemt het in de toekomst serieuzere vormen aan.


We naderen het Paasweekeind. Nog even via social media volop stemmen op Iris Dijkstra beste vrienden, want deze charmante triatlete maakt nog steeds kans om gekozen te worden in Expeditie Robinson. Van de afvalprogramma’s op televisie begrijp ik nooit veel, maar de eerste zeven zijn gekozen en Iris lijkt als achtste een belangrijke reserve. Maar ook in de herkansing kan ze nog in het avontuurlijke programma komen. Stemmen dus.


Dat stemmen en die verkiezingen hebben we – politiek gezien – net achter de rug. De democratie is in Nederland weer voor vier jaar veilig gesteld. Vanavond werden overal in het land gemeenteraden geïnstalleerd. Daar zat sowieso triatleet Sven de Langen bij in Rotterdam. Maar daarmee laten we de politiek toch weer een beetje los. WTJ moest er een beetje onder lijden.

Op de voorbeschouwing op de wedstrijden van het Paasweekeinde zoals de zwemlopen Het Lint en Utrecht, de eerste RBR-series in Oldenzaal, de tijdrit in Almere en eventuele buitenlandse wedstrijden komen we morgen uitgebreid terug.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.