Review New Balance 1500 T2

 

Al bijna een jaar geleden waren de eerste spy-pictures van deze schoenenaan de voeten van Sebastian Kienle tijdens het looponderdeel van IM Frankfurt te zien. De nieuwe New Balance 1500 T2.

De 1500 T2 is gebouwd op dezelfde leest als de ‘gewone’ 1500 wedstrijdschoen. Wedstrijdschoen? Dus voor vrijwel iedereen meteen ongeschikt voor langere afstanden?

Integendeel, het is namelijk niet meteen een wedstrijdschoen die knetterlicht en dun is. Deze schoenen zijn echt gemaakt om ook de langere afstanden goed aan te kunnen. Het is zelfs 1 van de weinige wedstrijdschoenen, die voorzien is van een heel klein licht ondersteunend blokje aan de binnenzijde om het wegzakken van de voeten bij grotere vermoeidheid tegen te gaan. Het gaat mij te ver om het een echt anti-pronatie blokje te noemen, maar het geeft net een beetje meer steun dan wanneer het er niet in zit. Overigens loop ik zelf altijd op neutrale schoenen en heb helemaal geen last van dit blokje.

Als we beginnen bij de slijtzool dan zien we daar wat meer rubber dan bij echte wedstrijdschoenen om bescherming te bieden, waar je schoenen het snelst kunnen slijten.  Ook weer een signaal dat er duurzaamheid is gewenst en het gewicht net iets minder belangrijk is.

Maar eigenlijk is de tussenzool interessanter.  Deze heeft naast het eerder genoemde ondersteunende element een vrij specifieke teensprong. En juist deze teensprong in combinatie met de hardheid van de zool zorgt ervoor dat wanneer je op tempo aan het lopen bent je heel makkelijk en snel naar de voorvoelt rolt. Veel sneller dan in de meeste andere schoenen. Een veel gehoorde opmerking is dan ook dat zelfs lopers die wat moeite hebben om hun pasfrequentie op niveau te houden dat met deze schoenen geen enkel probleem vinden. Je gaat vanzelf mee in de rol van de schoenen en neemt automatisch een wat hogere frequentie aan.

Wel is het hierdoor lastiger om een langzamere training op deze schoenen te doen, maar dat is uiteindelijk ook niet het doel waarvoor ze ontwikkeld zijn. De NB 1500 T2 is bij uitstek een schoen die je inzet bij bijvoorbeeld bij een wekelijkse baan- of tempo/intervaltraining en natuurlijk in de wedstrijden.

In het eerste gevoel voelen ze wat hard in de zool, maar dat verdwijnt wanneer je er op aan het hardlopen bent. Dan merk je dat de schoenen ontwikkeld zijn om actief mee te lopen en om weinig energie verloren te laten gaan in teveel demping.

De tussenzool staat op een drop van 6 mm. Dat is op zich een prima keuze van New Balance omdat hiermee zowel hak- als mid/voorvoetlanders prima uit de voeten kunnen in dit type schoenen.

De echte triathlon-specifieke eigenschappen vinden we in het bovenwerk. De schoenen zijn voorzien van een goed ademend mesh dus overtollig over het hoofd gooien van water zal tijdens warme wedstrijden zijn geen probleem zijn. De opening waar je voeten doorheen is alsof je een sok aantrekt. In eerste leek de instap wat krap, maar ook hier merk je dat New Balance goed getest heeft.  Al na enkele keren trainen wordt de opening ruimer en wat wijder en krijg ik mijn voeten, zelfs nat, probleemloos door de opening heen. Zeker wanneer ik de heel-loop op de achterkant gebruik.

Het vastzetten van de voeten gebeurt door de BOA sluiting die op de zijkant van de schoenen bevestigd zit. De BOA sluiting is bekender van de wielrenschoenen, maar wordt steeds vaker ook op runningschoenen gebruikt. Niet altijd met evenveel succes omdat de locatie van de bevestiging nogal uitmaakt in het gevoel van de druk op de voeten. Bijvoorbeeld bij de New Balance Fuel Core Sonic wordt de hiel niet goed genoeg gefixeerd in de schoen. Dit gaat veel beter bij de  1500 T2. Je voelt de disc niet zitten en met 2 a 3 x draaien zit je vast in de schoenen.

De 3 ‘vingers’ grijpen je wreef vast en zetten die op hun plek zonder ergens een vervelende druk te geven, integendeel zelfs. De druk is dermate goed verdeeld dat het zelfs aangenaam is.

De pasvorm is medium. Niet heel smal, maar ook niet extreem breed. De meeste lopers gaan met de fit van de voorvoet wel uit de voeten kunnen. Het gewicht komt op 244 gram heren maat US 9. Dat maakt deze schoen ook meer een lightweight trainer dan een hardcore dun wedstrijdschoentje en kan daardoor ook een veel grotere doelgroep bedienen.

Zoek je een schoen waarmee je je intervaltrainingen en wedstrijden kunt doen,  dan heb je met deze New Balance 1500 T2 een specifiek triathlonmodel, waar je actief mee kunt lopen.  Voor € 130 heb je een meer dan uitstekende schoen.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.