Oplossing voor jury-tekort gevonden: vijf robots in Utrecht

VRIJDAG – Zoals in WTJ 757 gemeld hier ‘BREAKING NEWS’ vanuit de NTB en de organisatoren van de eerste zwemloop van Hellas/USTV Triple. Een nieuw evenement vraagt meteen om nieuwe invalshoeken. U heeft vast deze week het persoonlijke relaas van top-official Ton Bloothoofd gelezen. Al eerder gaf Ton ons de dringende boodschap door dat het alle hens aan dek is voor het jurykorps dit jaar. Door de explosieve groei van tri/duatleten en wedstrijden is de vraag naar officials uiteraard sterk groeiende. De cijfers, die Ton ons voorschotelt spreken echter boekdelen: er zijn 750 officials nodig, daar waar de Werkgroep Wedstrijd Officials er nu 120 ingevuld krijgt. Twintig officials moet meer dan tien keer opdraven. Dat is tamelijk schokkend. Zeker nu ook Ton – overduidelijk één van onze beste officials – de niet makkelijke keuze heeft gemaakt om voor zichzelf en zijn naasten te kiezen. Begrijpelijk en we respecteren het ten volle, maar wrang is het wel. En daarmee de toestand steeds schrijnender.

Toch is de oplossing nabij. Na spoedoverleg deze week op Papendal en met technische studenten van de Universiteiten Utrecht en Delft is een zestal robots ontwikkeld, die tijdens deze zwemloop in Papendal het jurywerk overnemen. Twee robots zijn waterbestendig en beoordelen het zwemonderdeel, twee anderen houden het lopen in de gaten en assisteren bij de aankomst voor een feilloze uitslagenverwerking, die de robot automatisch uit zijn ‘lichaam’ print. De vijfde robot is ook bijzonder. Deze is aangesloten op een radiografisch bestuurbare motor, die ook de snelheden van wielrenners kan volgen. Zo ver is het nog niet. ,,De NTB wil eerst experimenteren bij een zwemloop’’, aldus Marijn de Jonge van de zwemloop-organisatie. ,,Het is een interessante ontwikkeling. Volstrekt onpartijdig zullen deze nieuwe juryleden hun werk doen. Ze beschikken over camera’s waarop alles terug te lezen valt en hun rechterhand licht eventueel rood op bij het tonen van een kaart.’’

De Jonge zegt dat een eerste test goed is doorlopen en zondag de generale repetitie is voor de latere wedstrijden in de Teamcompetities. Hij ziet nog meer voordelen. ,,Geen onkostenvergoeding, geen extra jurykleding en dag en nacht inzetbaar, ook bij extreem lange wedstrijden dus.’’
Ter aanvulling deed de Utrechtse organisatie bij de NTB het voorstel om ook met camera’s langs het parcours te werken. ,,Daar kunnen we met de nieuwe wetgeving op de privacy echter geen gehoor aan geven’’, zegt Christie Brouwer van de NTB. Ze heeft hoge verwachtingen van de robotjurering maar hoopt toch wel dat de sportende deelnemers mensen van vlees en bloed zullen blijven. ,,Met onze sport beogen we de jeugd juist van de computers vandaan te halen, dan moeten we ze niet toelaten in de sport zelf.’’

Ton Bloothoofd laat vanaf zijn vakantie-adres in Oostenrijk weten blij te zijn dat hij de ‘gouden tijd’ van het jureren heeft mogen meemaken. ,,De sfeer zal anders zijn. Ik vraag me af of er nog ruimte is voor enige coulantie. Het is erg zwart-wit allemaal. Gelukkig is hier in de sneeuw alleen wit.’’
Van speakerzijde zegt Ruud de Haan dat zijn warme stemgeluid nog makkelijk kan concurreren met een stemcomputer. ,,Gewapend met mijn papieren startlijsten en het brilletje op de neus blijft dit toch mensenwerk. Nee ik ben niet bang voor de robots.’’

Tv-media hebben al aangekondigd zondag naar de zwemloop Utrecht te komen om het experiment te volgen. Tot die tijd staan de robots nog in de laboratoria van de universiteit. Beeldmateriaal is derhalve nog niet prijsgegeven.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.