Tien jaar vrouwentriathlon; 5 jaar Het Lint; RBR Series Oldenzaal; Tijdrit Almere – WTJ 757


VRIJDAG – Internationale vrouwendag is al weer enkele weken geleden, Moederdag duurt nog even. Toch begint dit paasweekend voor sportieve vrouwen een feestelijk jaar. Het is namelijk tien jaar Vrouwentriathlon in Nederland. De Stichting Vrouwentriathlon ontstond in 2008 op initiatief van Sione Jongstra. Een blessure verhinderde haar even op topniveau wedstrijden te doen, dus pakte ze de organisatie op en kreeg daarbij al snel steun van meerdere vrouwen. De evenementen in Beesd (2009 was de eerste), Utrecht, Nijeveen en de zwemloop Het Lint werden vrouwen-klassiekers op de kalender. Kitty van Bloois was een tijdlang bij de organisatie betrokken en ook namen als Nienke Vijver, Saskia van Baar, Louise Cornelis, Dorine Versluis, Anne Floor Lagerweij, Wilma Franke en Tanja Borger hebben hun stempel gedrukt op de altijd vlot lopende wedstrijdorganisaties. Het waren wedstrijden waar alle zusjes Nell samen met mama Nell aan deelnamen, waar wielrenster Femke van Kessel de eerste tri in Beesd won, waar Lindy van Anrooij scoorde, Sophie van der Most, Karin Neutel en Charissa Zijlstra. En waar eerst amper 50 triatletes aan mee deden, maar later ook soms meer dan 200. En waar het – in mijn herinnering – ook een paar keer bar en boos weer was.


Met de hoge C hebben Ruud en ik het genoegen mogen beleven een aantal vrouwentriathlons van commentaar te voorzien. Allebei concludeerden we dat er qua gemoedelijke sfeer niets boven deze wedstrijden gaat. Het is gewoon supergezellig. Compact, met leuke warming-ups waar iedereen aan mee doet, met de opvallend paarse boeien en dito badmutsen. Met de prijzen in natura en de heerlijke na-babbel van al die vrouwen. Waarbij wij mannen ons dan weer stilletjes terug trokken. Ook dat is apart. De man prepareert de fiets, staat met de kids langs de kant te supporteren en rijdt na afloop terug opdat mama nog een lekker glaasje kan drinken. Tien jaar is wat Sione c.s. betreft reden voor een feestje. De jubileumactiviteiten houden de dames voor de deelnemers nog even geheim.
Het is trouwens ook een jubileum voor de zwemloop Het Lint in Utrecht/De Meern. Eerste lustrumuitgave morgen. Op de erelijst staan Inge Heus, Heleen van der Meijden (2x) en Eva Cornelisse. Alle drie uitgegroeid tot goede triatleten. Eva is er weer bij en meteen favoriete. Ook Linda van Wely doet mee, Kim Groenveld en Chantal Heergrave. Om wat ‘girlpower’ te noemen. Grappig dat er bij Het Lint ook een mannen-zwemloop is. Camiel Villa Rikkers en Wim Korving zijn kansrijk. En dat ook de kids hun zwemloop hebben. Zij starten om 12.45 uur. De vrouwen om 13.10 uur en Siosport vrouwen en team om 13.40 uur. Daarna komen de mannen nog aan bod, maar die redden zichzelf wel. Het is allemaal te doen bij zwembad Fletiomare aan de Burg. Middelweerdplaats te De Meern.

Zondag, Eerste Paasdag, is het nog een keer zwemmen en lopen in Utrecht. Maar dan bij de vrienden van Hellas en USTV Triple. Daarover volgt straks een apart persbericht, want er is ‘breaking news’ zoals dat zo mooi heet. Plaats van handeling is dan het 50-meter bad van Krommerijn. De jeugd begint in alle vroegte om 9.30 uur.

 


Hulsbeek
Terug naar de zaterdag, want na de kleinere wedstrijden in Hilversum en Geluwe gaat het run-bike-run seizoen op de laatste dag van maart echt beginnen. De RBR Hulsbeek nabij Oldenzaal is de openingswedstrijd van de derde RBR Series. De start vindt plaats op de Herman Siers wielerbaan aan de Bornsebaan 100 te Oldenzaal. Lopen – met een pittige heuvel erin – en ook verkeersvrij fietsen (stayeren mag) zijn op en rond recreatieplas Hulsbeek. Voor triatleten die er nog een zwemtraining aan vast willen plakken. TRICAN, Hellas en CDTG zijn de favorieten bij de mannen, bij de dames zijn de verwachtingen hoog gespannen bij EDOSports, wederom Hellas en TC Twente.
Trican zet Donald Hillebregt in, net terug van een wereldtrip langs drie WC-races. Thijs Wiggers bewees in vorm te zijn in Hilversum en oud-nationaal kampioen Nils Pennekamp staat eveneens op scherp. Debuteren doet Dennis Licht. De Apeldoorner is 13-voudig (!) Nederlands kampioen middenafstand en veldloop. Weer zo’n topatleet, die de sprong waagt. Hellas stuurt Geluwe-winnaar Daan de Groot en dubbel landskampioen Yennick Wolthuizen. EDOSports heeft Edo van der Meer en Joep Staps, CDTG komt met Pieter Rijnders, RTC Brabant heeft de Roemeen Ciprian Balanescu en Juul van de Kruijs, TC Twente stuurt Pim Venderbosch, Koen Wiggers en Devi Wolhuizen. De Duits nationaal kampioen Luca Heerdt staat opgesteld bij Duurzaamsport/Vasse, toploper Wesley Mols en Coen de Wit spannen zich in namens Run2Day. Vlak Unltd niet uit met routiniers Alexander Picard en Stein Posthuma. Nieuwkomers zijn Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team met nationaal wintertriathlonkampioen masters Marco Glastra. Marco die een dag later weer de zwemloop organiseert, zo is het cirkeltje rond.

Sam weer favoriet


Bij de vrouwen twee nieuwkomers, de teams van NSTV Trion en De Dolfijn. RTC Brabant verdedigt haar titel met Dyanne Verpaalen, Cindy van der Avoort en Sanne van Helmond. Unltd heeft Lucie van Genugten en Dieuwertje Poort en TC Twente kan met Hilversum-winnares Sam Wennink en Deborah Wissink behoorlijk voor de dag komen. Sharon Zuijdervliet en Sanne Mol mogen het voor EDOSport waar maken. Hellas heeft Channah Brandsema. En zo kunnen we nog wel een tijdje door gaan. Om 13.00 uur gaan de vrouwen beginnen aan 2,5 kilometer lopen, 9200 meter fietsen (4 rondjes van 2,3 kilometer) en 2 kilometer lopen. In estafettevorm dus, dat is 3 vrouwen en 4 mannen.

In het buitenland één hele triathlon: de HITS Series in het Amerikaanse Ocala. In zeven jaar tijd deed aan deze kleine wedstrijd slechts één keer een Nederlander mee. Niet nodig om daar een Excel-bestand van te maken. Robert Verhelst was er in de eerste editie in 2012 bij. Hij finishte in 16.22.32 uur. Als zeventiende en laatste…


Tijdrit zonder Remco
Challenge Almere heeft gelukkig meer deelnemers. De hele heeft inmiddels 378 inschrijvingen, de halve (schrik niet) 1218 atleten. Straks allemaal in het Weerwater dus. Voor het Almeerse professionele organisatiebureau Start-2-Finish begint trouwens deze paaszaterdag ook het seizoen. Niet met een combi-sport, maar met de bekende tijdrit door de Flevopolder. Heel veel tri- en duatleten. Marina van Dijk bijvoorbeeld, maar ook Sarissa de Vries en oud-winnares Rahel Bellinga zijn erbij voor de 42 kilometer hardfietsen. Bij de mannen is de Belg Hans van den Buverie kansrijk, nu Remco Grasman geblesseerd aan de kant blijft. Ook Tim Hezemans, Steff Overmars en vele, vele andere grote namen doen mee. Start en finish liggen in Almre-Hout. De eerste coureur op de 42 kilometer gaat om 10.55 uur van start. De jeugd fietst 5,5 kilometer en ook de 21 kilometer behoort tot de mogelijkheden.

Vrolijk Pasen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.