Tijdrit Almere; snelle tijden, ruim 800 deelnemers

Met een gemiddelde snelheid van ruim 47 kilometer per uur raasde de Belg Hans van den Buverie zaterdagmiddag over de finish van de Tijdrit Almere, georganiseerd door Start2Finish. Hij had slechts 54 minuten en 37 seconden nodig voor zijn 42 kilometer. Dat deed hij onder ideale omstandigheden: er stond nauwelijks wind en de zon stond prominent aan de hemel. Bij de dames ging de winst naar de Nederlandse Sarissa de Vries. De Maastrichtse reed met een tijd van 1.02.30 ruim 41 kilometer per uur gemiddeld.

Terwijl de weersvoorspellingen vooraf niet eens zo heel denderend waren, viel dat op de wedstrijddag alleszins mee. Het was niet te koud, de zon scheen bijna de hele dag en er stond weinig wind. Dat zag winnaar Van den Buverie ook. ,,Al is het wel zo dat je, hoe minder wind er staat, je alleen maar meer je eigen wind voelt. En dat voelt aan als tegenwind, dus dat maakt het toch ook wel zwaar. Al vroeg in de eerste ronde (er werden twee rondes van 21 kilometer gereden, red.) moest ik flink op de pedalen duwen. Halverwege had ik het even zwaar, maar daar kon ik gelukkig doorheen ‘beuken’.”

Spannend op goed parcours


Den Buverie maakte het overigens nog spannend, want lang leek het er op dat de 42 kilometer gewonnen zou worden door Filip Speybrouck, ook een Belg. Maar uiteindelijk kwam Speybrouck 10 seconden tekort. ,,Ik verbaasde me eigenlijk een beetje dat ik vandaag al zo goed kon rijden. Tot twee weken terug had ik een aantal blessures en het is pas vroeg in het seizoen”, vertelt hij terwijl hij even daarvoor al aangaf te verwachten dat Den Buverie sneller zou zijn. ,,Maar het was een goede dag. De omstandigheden waren perfect en het parcours lag er goed bij.” Uiteindelijk werd de Nederlandse Wieger van der Wier derde in een tijd van 55.46.

Nederlandse vrouwen sterk


Waar de mannenwedstrijd dus werd gedomineerd door Belgen, was dat bij de vrouwen totaal anders. Daar werd de 42 kilometer dus gewonnen door Fusion atlete Sarissa de Vries (1.02.30). De triatlete uit Maastricht, in 2017 nog tweede op het EK en NK Long Distance triatlon tijdens Challenge Almere-Amsterdam, reed ijzersterk en besloot na afloop zelfs nog even een stukje te gaan hardlopen. Tweede werd Mathilde Matthijsse (1.04.13) en derde Marion Gerssen (1.04.28).

Uitslagen
Alle uitslagen – onder andere van de jeugd, de 21 kilometer individueel, de Team Time Trial en de handbikeserie, zijn hier te vinden

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.