Vlaanderen boven; Sarissa knalt door Flevo; Trican en TC Twente overtuigen; zwemlopen – WTJ 758


MAANDAG – Geen zondag-aflevering dit keer. Soms profiteren we van zo’n lang weekeind en trekken erop uit. Naar Vlaanderen bijvoorbeeld om ook nog een flardje van ‘De Ronde’ mee te maken. Mooie koers en toen we Anna van der Breggen (ik zeg het nog maar eens: oud-nationaal kampioene wintertriathlon) en Nikki Terpstra op de Kwaremont zagen passeren, wisten we dat het goed zat. Hun winst maakten we niet live mee, maar de vreugde was er niet minder om. Lance Armstrong mocht het allemaal niet beleven. Benieuwd bij welke triathlon de Boss dan een keer opduikt.

Knipscheer-tijdrit


Fraai staaltje hard fietsen, waarvan veel triatleten zaterdag al het goede voorbeeld in de vermaarde Knipscheer tijdrit van Start2Finish. We komen er in een apart verslag nog op terug, de organisatie heeft zich immers als partner aan Trikipedia verbonden. Maar hier wel melden dat de Belg Hans van den Buverie loeihard (gemiddelde snelheid boven de 47 in ’t uur) vanaf Almere-Hout door de Flevopolders knalde. Datzelfde deed Sarissa de Vries bij de vrouwen. Haar moyenne was dik 41 km/uur. We noemden het de tijdrit voor triatleten, maar dat is het natuurlijk niet. Iedereen kan meedoen. Een paar opvallende prestaties van ‘de onzen’. Steff Overmars hield zich goed staande en klokte de vijfde tijd. Oud-triatleet Johan Boonstra werd elfde en eerste M50. Achter hem volgde in die categorie Ron Aardenburg. Siem-Jan Stam finishte vijfde M50. Overall waren bovenin het klassement te vinden: Roy Lagerburg 17e, Sander Menkveld 22e, Michiel de Wilde 23e en Tim Hezemans 25e. Sarissa was een klasse apart. Marina van Dijk scoorde de vierde tijd, Rahel Bellinga de vijfde en tevens winst D40. Bij de seniores in de top tien: Annemarie Rustenburg op zeven, Karla Schipper op acht en Julia de Leeuw op tien. Bij de masters Liane van Egmond tweede en Yvette van Wegen vierde. Op de halve afstand (21 km) niet zo gek veel triatleten en ook bij de jeugd zagen we Senna Plasschaert vierde worden en Alexandra Koenis winnen. Strakke organisatie, zoals we dat van Richard, Jefry, Jort en hun team gewend zijn.

Prachtstrijd in openingsrace RBR Series Oldenzaal


De RBR Series zijn mooi van start gegaan op de Herman Snoeijink-wielerbaan van Oldenzaal. Bij de vrouwen was het atlete Dyanne Verpaalen, die voor RTC Brabant de leiding nam met in haar kielzog Marleen Meij (Unltd) en Sam Wennink (TC Twente). Bij de eerste wissel gaf Marleen door aan Dieuwertje Poort. Die bouwde haar voorsprong uit, waarna Lucie van Genugten als slotloopster mocht beginnen voor TeamUnltd. TC Twente zat echter op het vinkentouw en met Deborah Wissink als laatste kreeg Lucie het nog zwaar te verduren. Ergens ging het in de slotfase mis voor de Nijmeegse, waardoor ze een kilometer te veel liep. Was het omdat ze diezelfde dag officieel haar diploma binnen kreeg dat ze zich anesthesioloog mag noemen? Het gaf de wedstrijd een verrassend slot. De zege van TC Twente kwam niet meer in gevaar. Sam Wennink, Marleen Stoel en Deborah Wissink zetten de groen-witte formatie voor eigen publiek meteen op kop van het klassement. Hellas met Tanja de Boer, Chantal Berga en Charlotte Dieteren schoven op naar de tweede plaats. En RTC Brabant met Dyanne, Sanne van Helmond en de bij de finish stomverbaasde Talissa van der Fluit eindigde derde. De teleurstelling droop van de gezichten bij TeamUnltd. Lucie zei na afloop graag lange afstanden te doen, maar toch nooit onnodig lang.


Onder een lekker zonnetje gingen daarna de mannen van start. Veel duwen en trekken en bij de eerste wissel Wesley Mols van Team Run2Day vooraan, gezien zijn loopuitslagen ook wel logisch. De ervaren Belg Glen Laurens wisselde een fractie sneller, maar op de fiets waren de verschillen klein. In de hectiek van de eerste wissel was het Pim Venderbosch, die als eerste afloste. Trican bracht via Nils echter Donald Hillebregt in stelling. De Hillegommer had geen last van jetlags of lange reizen en snelde naar voren bij lopen en fietsen. Coen de Wit, Koen Wiggers en Joost Somsen sloten snel aan. Hectiek opnieuw bij de aflossing, waar Dennis Licht weg snelde namens Trican. Tijdens het fietsen sloten Rutger Duursma voor Triteam Groningen en Hendrik Venema weer aan. Hellas was inmiddels met Daan de Groot aan een opmars bezig. Thijs Wiggers mocht het voor Trican afmaken. Spannend was vooral de strijd om de tweede plaats met voor Triteam Groningen als slotman Bram Smit. Hij hield stand. Knap want hij moest het opnemen tegen de laatste man van Hellas: Yennick Wolthuizen. Conclusie: Trican Nijmegen wint met het sterke kwartet Nils, Donald, Dennis en Thijs. Niemand had Triteam Groningen op de tweede plaats verwacht, maar ze doen het wel met Jesse Nijboer, Joost Somsen, Rutger en Bram. Hellas pakt met Coen Smiers, Luuk Vermunt, Daan en Yennick de derde plaats. Lang tijd om bij te komen krijgen de duatleten niet. Komend weekeinde is het al de tweede wedstijd RBR-Series in het Belgische Geel. Daar zal CDTG zich ongetwijfeld willen revancheren op de achtste plaats in Oldenzaal.

Winst voor Eva in vrouwenzwemloop


De vijfde zwemloop Het Lint is zaterdag, zoals verwacht, gewonnen door Eva Cornelisse. De wedstrijd van Vrouwentriathlon/Siosport trok 82 vrouwen/meisjes naar Utrecht. Eva, uitkomend voor Kijani, kwam samen met Kim Groeneveld uit het water. Als zesde volgde de pas dertienjarige Meike Regeling, die daarna oprukte naar de tweede plaats. Kim finishte voor oud-winnares Linda van Wely als derde. Op de 1/16e afstand zwom Marlies Wilkens bij iedereen weg. Lopend werd ze niet meer bedreigd. Tweede finishte Fiona Mirea en derde Ilse van Dijk. Bij de jeugd was Jasmijn van Wendel de sterkte. Ook mannen en jongens mochten ‘als bijprogramma’ meedoen. De winst op de 1/8e afstand ging naar Mitch Kolkman, zowel snelste zwemmer als loper. Bij de jongens won Julian Broodman.


De Paaszwemloop van Hellas/USTV Triple ging op 1 april naar Roel Kwaaitaal. De Cerberus-triatleet was een maatje of drie te groot voor Aaron Lynch en Camiel Villa Rikkers, beiden van Hellas. Beste vrouw was Kristel Bosch, die straf door moest lopen om Helleen Meryl Burger voor te blijven. Derde bij deze eerste editie finishte Jessica Böhm. Bij de jeugd viel de appel niet ver van de boom.

Winnaars waren Arend Wijnalda en Senna Rijnbeek. De oudere jeugd (12-16) kreeg als winnaars Rens van Beek en Emma van Leeuwen. Tja, en die robots….. Dat was een kwestie van goed op de kalender kijken 😉

Morgen duiken we over de grenzen met de Paaswedstrijden aldaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.