Brutal; Wittebroodsweken Yvonne; GP Paillencourt met Lesley en Jony in top – WTJ 759

WTJ 759DINSDAG – Zwaar, zwaarder, zwaarst. Triathlonorganisaties dwepen graag met die titel. Hawaii is zwaar, maar Lanzarote nog even zwaarder. En de eilandtriathlon valt weer in het niet bij de Embrunman, die op haar beurt weer de Norseman boven zich vindt. En wat te denken van de Altriman met enkele Pyreneeënreuzen of de ICON Livigno Xtreme. Nog even en we zwemmen tegen de stroom in van de Little White Salmon (’s werelds wildste rivier) en we fietsen en lopen de Mount Everest op. Fraai staaltje ‘zwaar’ ontving Paul van Brink toen hij zich wilde inschrijven voor de Bastion triathlon, één van de Engelse Brutal Events.

Lees mee:

Drie keer Yvonne


Een zwaar programma werkt ook Yvonne van Vlerken in de zomermaanden af. Hartstikke blij zijn we met haar deelname in twee heles in eigen land, Ironman Maastricht en Challenge Almere. En daar komt 1 juli dus een derde hele bij met de 35e Challenge Roth. In een tijdbestek van negen weken drie heles. ‘Het benne mooie wittebroodsweke’ zou mijn opa zeggen. In elk geval kan de bruidsschat in Duitsland worden aangezuiverd: dubbel prijzengeld!

Susan Haag, mrs. 100+


We gaan nog wat wedstrijdjes af. Klein maar fijn is de hele triathlon van Ocala, Florida. Deel uitmakend van de zogeheten HITS-series leek het met de winnende tijd een pittige wedstrijd: 12.43.57 uur. Maar dat heeft meer met de vooral recreatieve groep deelnemers te maken. De gemiddelde leeftijd van 49 jaar spreekt ook boekdelen. Zeventien in totaal. Matthew Patton won en Susan Haag sloot het rijtje. De 52-jarige Amerikaanse met een Nederlandse vader deed er 16.52.08 over. Uniek is ze wel, want als eerste vrouw overschreed ze in 2016 de kaap van 100 finishes op Ironman-afstand wedstrijden.

Drie keer top tien in GP Paillencourt


In het Franse Paillencourt begon het Grand Prix-circuit van duathlons. Altijd topbezetting, zodat het knokken is om elke klassering. Tegen dat perspectief waren de prestaties van Lesley Smit en Jony Heerink erg goed te noemen. Landskampioene Lesley finishte als vierde op een half minuutje van Joselyn Daniela Brea Abreu uit nota bene Venezuela. Niet de eerste de beste overigens, ze was al junioren wereldkampioene in 2011 en vijfde op de World Games in Colombia. De Oostenrijkse Sandrina Illes werd tweede, de Française Marion Legrand haalde brons. Jony Heerink kwam als eerste uit de tweede wissel na een ijzersterk fietsnummer en snelste tijd. Op de sterkste loopsters verloor ze daarna een minuut, resulterend in de vijfde plaats. Een derde top tien klassering was er voor Sophie van der Most: tiende en tevens tweede bij de beloftes achter Lucie Picard (verre nicht van Alexander).

Geduchte tegenstand kregen de Nederlandse mannen in hun GP. De overwinning ging naar Benjamin Choquert, de nummer vijf van het WK in Penticton vorig jaar. Landgenoten Maxime Bargetto en Antoine Mechin dwongen hem tot het uiterste te gaan. Tim van Hemel, aanvankelijk op de startlijst voor CDTG in Oldenzaal, was naar Frankrijk afgereisd en werd achtste. Eerstejaars senior Thomas Cremers klokte op twee minuten van de winnaar de 38e tijd. Bij de beloftes werd de nummer drie van de wereld bij de junioren, tiende in Paillencourt. Niels te Pas werd 25 seconden later 45e. Joep Staps werd 31e in, zeg maar, de 1e-divisie wedstrijd.

Go, go Richard for gold in Commonwealth


Morgen de volgende kruimels uit het weekeinde. Morgen beginnen voor de landen van het Gemenebest ook de Commonwealth Games. In Brisbane zijn ze er helemaal klaar voor. De Goldcoast, later dit jaar decor van de Grand Final (als opvolger van Rotterdam, waar ze al veel promotie maakten) is donderdag 5 april al het terrein voor de triatleten. Normaal gaat dit grote sportevenement een beetje aan ons voorbij, maar dit keer zijn alle Oranje-ogen gericht op Richard Murray, die samen met Henri Schoeman uitkomt voor Zuid-Afrika. Hij krijgt het niet cadeau met de Brownlees, Kiwi Ryan Sissons en Ozzie Jacob Birtwhistle onder andere aan de start. Deelnemen is belangrijker dan winnen, geldt ook bij de Games, waar ook triatleten uit Barbados, Belize, Kenya en Namibië aan meedoen.

Mocht Zimbabwe nog een deelneemster willen sturen, dan zou Rachel Klamer wellicht….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.