Commonwealth begonnen, vannacht kijken; Plasticvrije triathlon; NK ambtenaren – WTJ 760


WOENSDAG – Opvallend aan de triathlon erelijst van de Commonwealth Games is dat de mannen en vrouwen winnaar steeds uit hetzelfde land kwamen. In 2002 de Canadezen Carol Montgomery en Simon Whitfield (twee jaar na zijn Olympische titel), in 2006 de Australiërs Emma Snowsill en Brad Kahlefeldt en in 2014 de Engelsen Alistair Brownlee en Jodie Stimpson. Toen werd ook voor het eerst de Mixed Relay gehouden en ook daar was Engeland de beste. Voor de duidelijkheid: op de Olympische Spelen komt Groot Brittannië als één land uit, op de Gemenebest Spelen sturen Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland, ja zelfs Jersey aparte afvaardigingen. Als we het rijtje doortrekken is nu of Niew-Zeeland of Zuid-Afrika aan de beurt. We hopen op het laatste en dan zouden Richard Murray en Gilian Sanders onze voorkeur hebben.
Gilian heeft dan wel af te rekenen met titelverdedigster Jodie Stimpson en de winnares van het brons Vicky Holland, beiden Engeland. En dan hebben we Flora Duffy, Ashleigh Gentle en Andrea Hewitt nog niet genoemd. Het is Olympisch niveau, wat daar aan de Gold Coast in actie komt. Het is na drie Olympische afstand triathlons wel de eerste keer dat de Commonwealth-medailles op de sprint afstand betwist worden. En ook de paratriatleten debuteren op deze Spelen. Helaas zonder Jetze. Hij had een tweede paspoort niet bijtijds op orde. Daar zal Australisch favoriet Bill Chaffey niet rouwig om zijn.

Prins Charles
De Openingsceremonie was vandaag. Prins Charles opende de Spelen officieel. Het spektakel was via livestream goed te volgen. De in geoliede Tonga-man liep ook weer mee. Een recordaantal van 70 landen en (ei-)landjes doet mee. Vannacht om 0.20 uur Nederlandse tijd begonnen de vrouwen, om 4 uur is het de beurt aan de mannen. Rachel Klamer ligt nu al op één oor om straks de race te volgen. Doen wij ook overigens.

De dubbel
Altijd leuk om te zien wie de veelvraten zijn in wedstrijden. Uit de startlijsten van Ironman Maastricht en Challenge Almere maken we op dat behalve Yvonne van Vlerken ook Tijmen Smit, Hans Bosman, Olaf Vlak en Jack Koninx niet konden kiezen en dus voor allebei hebben ingeschreven. Of we daarmee compleet zijn met de ‘Nederlandse dubbelaars’ wagen we te betwijfelen. Reageer dus gerust.

Plastic taboe


Het is een slechte eigenschap van veel tri- en duatleten: tijdens het fietsen worden de gelcapsules, verpakkingen van versnaperingen of complete bidons de berm in geslingerd. Als organisator weet ik er alles van. De oogst op de zondag na de triathlon van Oud Gastel alleen al langs het parcours is toch gauw vijf vuilniszakken vol.
In het zuiden van Engeland vinden ze dat de maat vol is. Daar wordt binnenkort de Croyde Ocean triathlon georganiseerd, zonder dat daarbij plastic aan te pas. Alle attributen (borden, bekers enzovoorts) worden gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. De organisatie wil laten zien dat het mogelijk is evenementen te houden op schitterende plekken in de natuur zonder het milieu te beschadigen. De catering moet zelf voor milieuvriendelijke alternatieven zorgen, triatleten mogen hun wetsuits na het zwemmen niet in plastic zakken stoppen, de zakjes energie-gels worden vervangen door proteïneballetjes en koekjes van boter, suiker en havermout. Ik zeg: een nobel streven. Welke Nederlandse organisatie volgt?

Epic, ambtenaren en militairen


We hadden niet meer gemeld dat Ben Hoffman en Sebastian Kienle uiteindelijk 24e geworden zijn in de Absa Cape Epic, die monsterlijke mountainbike-race door Zuid-Afrika. Toch wel zo’n beetje de Tour de France onder de ATB-ers, het Hawaii van de offroad-fietsers.
Vandaag 4 april was in Breda het NK veldloop voor ambtenaren. Ja, ik hoor het al zeggen: kunnen die zomaar vrij krijgen op een doordeweekse werkdag? Stefan Staartjes stond net buiten het podium op een vierde plaats. De Almeerder werkt overigens voor de gemeente Nijkerk. De Zeeuw Martijn de Kok won bij de M35, Gerard Lensvelt werd derde bij de M45 en Rob van Zanten zesde bij de M55. Nog een titel voor een triatleet maar dan bij de dames ging naar Marleen Vos in de V35-groep. Op de 9 kilometer stonden bij de M55 Willem de Weerdt als winnaar en Bart van Linder met zilver op het podium. Ferdinand Oldeman haalde zilver op de 6 kilometer. Wie overigens dacht makkelijk in de prijzen te vallen, had het mis. Aan dit kampioenschap deden op deze woensdag bijna 1500 (!) ambtenaren mee. Dus nooit meer zeggen dat ze lui zijn hè.

 


Een ander kampioenschap was dat van de militairen afgelopen weekeinde. De 10 kilometer loopwedstrijd werd daar gewonnen door Andrea Jochems. Hoe kan het ook anders. In triathlon hebben we jaarlijks in Dronten het NK, de komende jaren krijgt Nederland weer een WK militairen in huis. Een NK triathlon voor ambtenaren bestaat nog niet, maar als je zo veel deelnemers naar een veldloop trekt, loont het de moeite. Op een doordeweekse dag dan hè.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.