Triathlon in alle kiosken; preview op Triathloon, RBR’s Geel en Hoorn en vier zwemlopen – WTJ 762


VRIJDAG – Het was een kleine kiosk in Essen, hier vlak over de grens. Maandelijks reed ik erheen om de Amerikaanse, Franse én Duitse Triathlete aan te schaffen. Prachtige glossy-magazines, schitterende foto’s, wedstrijdverslagen en – uiteraard – uitslagen. Mijn zolder, ook wel triathlonmuseum genoemd, puilt er van uit. En op een regenachtige dag mag ik er nog graag rondstruinen en bladeren. Het is daarom dat wij van Trikipedia verheugd zijn met de lancering van het magazine Triathlon. Vanaf dinsdag 10 april overal te koop. Dus misschien ook wel in die kiosk in Essen. NTB-leden ontvangen het blad in plaats van het bondsblad Transition. Eenmalig staat erbij, maar wie weet wat een oplages er straks van de hand gaan en wat de toekomst brengt. Niets gaat zo snel als media tegenwoordig, weet ik uit eigener ervaring.

Mario, Rob en Rachel


Inhoudelijk ben ik nieuwsgierig naar de bijzondere samenwerking, die de NTB is aangegaan met Runner’s World en Bicycling. De hoofdredactie bestaat naast Martijn Keijsers en Rens Muller uit Olivier Heimel van Runner’s World en Laurens ten Dam – u wel bekend – van Bicycling. Dat resulteert in deze eerste uitgave van Triathlon in tips voor de beginnende triatleet en het voorkomen van blessures. Hoe stoomt iemand zich binnen een jaar klaar voor een Ironman, is ook een verhaal. Verder interviews met wereldkampioen Mario Mola, mister triathlon Rob Barel en en fotoreportage van Rachel Klamer, direct na haar nu al legendarische winst in de WTS Abu Dhabi. Of het nu Mario of Rachel was, waar Martijn een maand geleden op doelde als zijn de toekomstig wereldkampioen(e)? We zullen het dinsdag te weten komen. Vanaf deze plaats alle lof voor deze glossy, die prominent in alle tijdschriftenhandels en kiosken zal liggen. En hopelijk als zoete broodjes over de toonbank gaat.

Waar een klein dorp groot in kan zijn


Het weekeinde brengt ons prachtig weer. Zaterdag al 22 graden. Heerlijk om een stukje te peddelen, te mountainbiken en te rennen. Dat treft, want in het Drentse Loon staat de organisatie klaar voor al weer de 21e uitgave van Triathloon. Dat is 5 kilometer hardlopen, 25 kilometer mountainbiken en 2 kilometer kanovaren. Loon ligt onder de rook van de Drentse hoofdstad Assen en telt 280 inwoners. Wie bedenkt dat het parcours deze zevende april wordt beveiligd door 100 vrijwilligers kan zich voorstellen dat het hele dorp meewerkt. Duikers liggen in het water voor het geval er een kano kantelt. Esdorp Loon heeft overigens maar één sportclub: voetbalvereniging LEO. Daar verzamelen de triatleten zich voor het evenement. Een paar jaar was er op vrijdagavond al een duathloon. Daar is mee gestopt.


Het dorp wordt op zo’n dag in omvang meer dan verdubbeld. In totaal doen 125 individuele deelnemers mee en vijftien teams van drie personen. Tel daar nog de supporters bij op en je komt ver boven de 280 uit. Jaarlijks is Triathloon op de eerste zaterdag van april, behalve als het samenvalt met pasen. Dat was nu net niet het geval. Om 14.00 uur wordt gestart en uiterlijk om 16.15 uur moet iedereen binnen zijn. De ATB brengen de deelnemers zelf mee, de kano levert de organisatie. Kanovaren gebeurt in het Havenkanaal ter hoogte van de Asser Roeiclub. Mountainbiken is in het woeste Balloërveld. Bij het lopen wordt Loon zelf aangedaan. Vorig jaar was geboren Drent Edo van der Meer de sterkste en kanovaarster Mirjam Bijlsma boekte haar vijfde zege. Edo was zeventien jaar eerder ook al winnaar. Meest succesvolle ‘Triathlooner’ is echter Rob Barel, die zes keer won. Ramon Vleerlaag staat op vier keer winst. Wie er zaterdag bij zijn? We weten het in de loop van de middag.

RBR Series denderen door naar Geel

foto runbikerunnow

Duatleten focussen zich op twee wedstrijden dit weekeinde. Zaterdag is de tweede van de RBR Series al. Meteen ook de enige over de grenzen. Bij de vrienden van CDTG in Geel komen de teams van afgelopen week Oldenzaal elkaar opnieuw tegen. Grappig dat na Hulsbeek ook deze duathlon rondom een open water wordt gehouden, de Lissenvijver van Geel. Maar zwembroeken thuis laten hoor, al belooft het met 22 graden een zomerse run-bike-run te worden. Hebben de duatleten wel verdiend, want waarom zou deze sport zich louter in voor- en najaar moeten afspelen? Na de recreanten om 12.45 uur is het om 14.15 uur de beurt aan de RBR Series voor vrouwen en om 15.45 uur voor de mannen. Opdracht is nu 2,5 kilometer lopen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Stayeren is toegestaan. Tim van Hemel en Shirin van Anrooij verdedigen hun titels niet. Er staat genoeg tegenover: Daan de Groot en Daan Schouten, twee weken terug op dreef in Veluwe. Peter Res, Yennick Wolthuizen, Alexander Picard, Stijn Jansen, Pim de Kok, Wesley Mols en de nummer twee van vorig jaar Glen Laurens zijn kansrijk. De te kloppen ploeg is wel Trican Visma Software van coach Menno Oudeman. Hij beschikt zaterdagmiddag over Dennis Licht, Thomas Cremers, Niels te Pas en Thijs Wiggers. Ook het vrouwenveld lijkt sterker dan in Oldenzaal. Lesley Smit, Jony Heerink en Sophie van der Most hebben nu geen Franse wedstrijd. Marleen Meij en Marije te Raa gaan ongetwijfeld hard lopen. Het worden enerverende wedstrijden en Geel ligt niet ver over de grens.
Voor wie nog niet uitgeblust is, kan zondag ook de Westfriese run-bike-run in Hoorn nog doen. Na zes jaar wijzigt AV Hollandia de locatie naar de Blauwe Berg in Hoorn. Duatleten geef je ogen alvast goed de kost, want volgend jaar zitten stukken parcours mogelijk in de allereerste 70.3 Ironman op Nederlands grondgebied. Uitgerekend vandaag, dus twee dagen voor de wedstrijd, ondervindt de site van de organisatie een storing. Klus is in elk geval 5,4 kilometer hardlopen, 27 kilometer fietsen en 2,2 kilometer lopen. Starten doen we bij de Broertjes Bontekoe stipt om 11.00 uur. Kan Erik-Jan Spijkerman voor de vierde keer winnen? Is Talisa van der Fluit klaar voor haar trilogie en hoe ver komt paratriatleet Geert Schipper tussen de rbr-kanonnen? Op de zonnige zondag 8 april gaan honderd kilometer zuidelijker zo’n 17.000 marathonlopers van start, in Hoorn gaat het om zo’n tweehonderd duatleten. Maar evengoed zeer gemotiveerd.

Zwemlopers: kiezen maar


Wie aan hardlopen dit weekeinde niet genoeg heeft, kan kiezen uit minstens vier zwemlopen. Niet op de NTB-kalender, maar wel goed bezet is de Klif18 zwemloop van Urk. Pim en Dirkje Lebouille, Joyce Caro, Trudy Veenstra en Ingrid Eelkema bijvoorbeeld doen mee. Vanaf het middaguur plonst het startveld in zwembad ’t Bun van Urk.
Zaterdagavond is dat bij Squadra in en rond het Feel Fit Centre van Nuenen en lopend door hartje Nuenen. De basisschoolleerlingen openen het festijn om 17.45 uur. De kwart zwemloop heeft twee series, te beginnen om 18.30 uur. Mogelijk doen enkele Squadra-toppers mee. Jeroen Leuverink en Sanne van Paassen wonnen vorig jaar.
Zondagmorgen vroeg staat de Stichting Triathlon Nieuwkoop gereed voor de zwemloop in en rond zwembad De Wel. De lange afstand begint zelfs al om acht uur. Vanuit De Wel gaan de deelnemers hardlopend over het fietspad richting Noorden en terug. De winnaars van 2017 waren Pascal Valentijn en Ingrid Eelkema.
Ook Atletiek- en triathlonvereniging Venray houdt al haar 17e zwemloop. Plaats van handeling sport- en zwemcentrum De Sprank en natuurgebied Vlakwater. Duo’s doen ook mee. Neem geen tubes of compressiekousen mee in het zwemwater. Dat is verboden. Om 9.15 uur springt de jongste garde in het bad, de wedstrijd 1/10-kilometer duikt om 10.15 uur vanaf de startblokken. Dave Rost en Jacqui Gough gaven vorig jaar de jonkies zwemloop-les.

Buitenland


Met zo’n groot nationaal wedstrijdaanbod is het eigenlijk niet nodig om te melden dat de Mixed Relay Commonwealth Games nog op komst zijn, dat er vier 70.3 Ironmans zijn, twee Xterras en de Powerman Jakarta. Ik vermoed dat Thomas Bruins in die laatste wedstrijd start. Een zekerheid hebben: John Raadschelders staat aan de finishlijn. Zijn KLM-vlucht had weliswaar een half uur vertraging, maar geen paniek: mister Powerman is veilig geland op Indonesië. Moeten de wedstrijden het in Geel en Hoorn toch weer zonder hem stellen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.