Dwars door Nederland; ‘Zo dichtbij en toch heb ik hier nog nooit gefietst!’

In het paasweekend organiseerde Sport-Active Nederland het ‘Dwars door Nederland-weekend’. In drie dagen tijd werd er 420km gefietst. Deze werden in pelotons verreden en 3 mooie etappes.

De eerste etappe bracht de 40 deelnemers van Amersfoort over de Posbank naar Holten. In de aanloop naar de Posbank werd er rustig kennis met elkaar gemaakt en zorgden de wegkapiteins dat er de juiste route werd gereden. Op de Posbank mocht iedereen even los en werd er bovenop bij het restaurant gestopt om iedere deelnemer van nieuwe energie te voorzien. ‘Mooi om te merken dat een pelotonrit zoveel meer energie geeft dan een uitgepijlde route. De deelnemers rijden zonder extra moeite harder, er ontstaat een leuke sfeer in de pelotons en je zag dat mensen ook echt meedraaiden om elkaar uit de wind te houden.’

Wind en regen
En uit de wind houden was wel nodig. Voor de tweede dag werd er regen voorspelt. Na het ontbijt bij het AC Holten, waar de deelnemers sliepen en in de avond werden voorzien van een heerlijk bord pasta of gezonde pizza, stond iedereen om 10.00u klaar met een wind- en regenjasje.
Vanuit Holten werd na 5 kilometer gelijk de Holterberg en Sallandse Heuvelrug aangedaan.

De Motieweg (bekend van de triathlon van Holten) zorgde gelijk voor de nodige strijd. De weg met 10% stijgingspercentage werd de aftrap van een mooie strijd over de Sallandse Heuvelrug. In Nijverdal werd er op elkaar gewacht en ging men als een peloton verder richting de Lemelerberg. De route liep langs Dalfsen, Staphorst en Havelte naar Heerenveen.
Stefan Claessens brak vlak na Dalfsen zijn complete ketting en derailleur af, waardoor de materiaalwagen hem moest oppikken om hem vervolgens naar Heerenveen te brengen, waar de tweede etappe eindigde.
Onderweg werd er door de pelotons in Ruinerwold een kleine stop gehouden. De uitbater van het café verwachtte een rustige paaszondag, maar stond rond het middaguur de nodige tosti’s, kopjes koffie en warme chocolademelk klaar te maken.
Ondertussen was de regen verdwenen, maar bleef de wind stevig. Daarom werd er flink doorgedraaid in de pelotons. Mooi om te zien dat wielrenners die eerder die dag niet graag midden in een peloton reden, nu ook meedraaiden omdat de deelnemers elkaar vertrouwden.


Ronde van Vlaanderen.
In Heerenveen werden de fietsen flink schoongemaakt, wat overigens bij sommigen een snel en afgeraffeld karweitje was, omdat ze in het café de finale van de Ronde van Vlaanderen werd gezien.
Blijkbaar was dat ook de reden dat er vandaag flink door werd gefietst. Iedereen voelde dat er iets moois ging gebeuren. En dat gebeurde! Onder het genot van een wel verdiend biertje en bitterballen werd en luid gejuicht toen Niki Terpstra solo over de finish kwam.

Reservefiets
Op zondag was er een wisseling van de wacht onder de wegkapiteins. Annemarie Grolleman had andere verplichtingen en werd vervangen door Björn van Vliet, die de dag ervoor nog de 100km tijdrit in Almere had gereden. Doordat de vader van Stefan Claessens dichtbij Bjorn woonde, kon die zijn fiets aan Bjorn meegeven, waardoor Stefan de derde etappe weer gewoon mee kon rijden!

Waaier rijden
En dat deed hij! Ook de derde dag hadden we de wind weer vol op onze snuit. Het leek wel of de wind expres drie dagen met ons meedraaide. Vanuit Heerenveen hadden we 145km lang tegenwind naar Amersfoort. Toch werd er niet minder had gereden. Op de dijk langs de IJssel werd zelfs flink aangezet en ontstonden er een aantal waaiers. Een vooraf afgesproken grap van vijf uit Almere: Keyan Bom, Matthijs Oudshoorn, Thijmen Hamaker, Sander Pardieck en Shane Elberse zorgden ervoor dat sommige mensen het snot voor hun ogen moesten rijden om nog enigszins in het wiel te kunnen blijven. De 67 jarige Kobus Botman genoot met volle teugen van deze actie en hield flink mee om met tegen de 40km/u gaten in het peloton te slaan.
Björn van Vliet hielp de wielrenners die er af waaiden bij Zwolle weer terug te komen en werd er weer vriendschappelijk verder gereden.

 

Finish
Na een stop in Epe werd de Veluwe overgestoken en kwamen de pelotons uiteindelijk na 145km uit bij van der Valk in Amersfoort, waar drie dagen eerder het startschot had geklonken.
Er werden nog enkele groepsfoto’s gemaakt en geproost op een geslaagde Dwars door Nederland en nieuwe vriendschappen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.