Geel voor Wesley en Lesley; Rob Barels zevende winst Triathloon; RBR Hoorn – WTJ 763

ZONDAG – Goed gevuld sportweekeinde, kunnen we even mee vooruit.
Te beginnen met Geel. Het jaarlijkse massale uitstapje van Nederlandse duatleten naar België. De wedstrijd maakt immers deel uit van de RBR-Series 2018. Waar in het najaar de triatleten van de Teamcompetitie ook naar de zuiderburen trekken voor een soort BeNe-finale, maakte de run-bike-run voor de tweede maal deel uit van het circuit.

Een enerverende wedstrijd waarin Dennis Licht, Thomas Cremers, Glen Laurens, Thijs Wiggers en Niels te Pas snel uit de startblokken kwamen. Dat was dus meteen het hele Visma Trican-kwartet bij elkaar. In het tweede groepje kwam onder meer Wesley Mols naar voren. Fietsend was er even een kopgroepje van vijf, maar al snel smolten de groepjes samen tot een peleton van 25 man. Niet voor lang, want Daan de Groot, Robert de Korte en Thomas Cremers ontsnapten en kwamen met twintig seconden voorsprong de wisselzone. Maar de loopkanonnen zaten daarachter. Wesley Mols, van wie we ons al afvroegen wanneer zijn loopsnelheid een keer tot zijn recht zou komen in de combinatiesport, was niet te houden. Daar kon zelfs dertienvoudig nationaal kampioen middenafstand Dennis Licht niet aan tippen. Hij werd tweede met Glen Laurens op een derde plaats. Dennis – een snelle duathlonleerling trouwens – effende wel het pad voor de tweede zege van Trican in de RBR Series, zij het dat het verschil met Hellas slechts twee punten betrof. Tricans tweede man Niels te Pas deed een stabiele race en werd zesde, Thomas Cremers viel nog wat terug en eindigde 16e. Daartussen kwamen de Hellas-mannen Coen Smiers (verrassend sterk vijfde), Daan de Groot (9e) en de van een blessure herstellende Yennick Wolthuizen (13e). Met Wesley als winnaar en teamgenoot Coen de Wit op een elfde plaats klasseerde Team Run2Day uit Arnhem zich als derde, twee punten beter/minder dan de thuis-atleten van CDTG uit Geel. Goede klassering ook voor Roemeen Ciprean Balanescu op een achtste plaats. Hij voelt zich steeds beter thuis in de Nederlandse wedstrijden.

Sterke Floor van de Brand


Bij de vrouwen schoten de drie teamcaptains van EDOSports, TC Twente en Hellas meteen weg van de rest van het veld. Het betrof respectievelijk Sophie van der Most, Lesley Smit en Jony Heerink. Vorige week alledrie in de top tien van de eerste Grand Prixwedstrijd in Frankrijk, nu hun teams versterkend in de RBR Series. Bij het fietsen sloten Floor van de Brand en Deborah Wissink nog aan, maar dat was nog meer in het voordeel van de favoriete teams. Bij de slotrun maakte het genoemde drietal het snoeihard af. Nationaal kampioene Lesley Smit won voor TC Twente en hielp daarmee haar team aan een tweede zege. Die moest nu wel gedeeld worden met EDOSports, want met Sophie op drie en de verrassend sterke Floor op vier stond het team gelijk aan de winst van Lesley en de zesde plaats van Deborah. Individueel volgde Jony 25 seconden na Lesley op een tweede plaats en met Ann Schoot Uiterkamp op een elfde plaats was Hellas toch weer goed voor de zoveelste podiumplaats. Mooie races, sterke winnaars. Geel was een dagje voor de Nederlanders. Beste Vlaamse was Kim Nulens op een achtste plaats voor RTC Brabant. De Belgen stortten zich daarom maar op de recreatieve duathlon met Bert Nietveld en Lotte Claes als winnaars. Zou wel een mooie strip uit de Willy Vandersteen-studio’s kunnen zijn: Wesley en Lesley op avontuur in Geel.

Zestig lentes en hij heeft ‘m!

foto SvdB foto’s

De Triathloon dan. Tja. Het is één van Rob Barels favoriete wedstrijdjes geworden. Als zijn drukke agenda het toelaat, is ie van de partij in het idyllische Loon. Tot het laatste toe vocht Rob een spannend duel uit met een andere topveteraan: Robert Beute. Ook die had de loop, ATB en kano-combinatie al eens gewonnen, zoals Rob al zes keer. Het venijn zat hem bij het kanovaren, waar Rob zijn kajak toch weer als snelste over de finishlijn stuurde. Zou het een wereldrecord zijn, vroegen wij ons af: de eerste overall-zege op een ITU/NTB-evenement voor een zestigplusser? Hoe dan ook, zijn zevende winst in deze wat ‘vreemde-eend-in-de-bijt’ is een feit.
Prachtig weer bij de 21e editie, die door de Drentse ploeg weer vlekkeloos werd neergezet. Na Rob en Robert was het een VZC-clubgenoot van Rob, Jim Otter, die als derde over de finish kwam. Bij de vrouwen was Mirjam Bijlsma andermaal de sterkste. Een volledig Drents podium na afloop met Nienke Vlak vier minuten na Mirjam op een tweede en Marike Bremmer zeven minuten later op een derde plaats. In de estafette was het team van De Pantertjes uit Leek de snelste, overall zouden ze vierde geworden zijn.

Richard en Marieke grijpen winst ‘de Westfriese’


Zondag dan de Westfriese run-bike-run van Hoorn. Omdat de website er vrijdag uitlag, konden we de deelnemerslijst niet inzien. De titelverdedigers hadden zich echter niet aangemeld, dus de wedstrijd lag min of meer open. Met de race in Geel een dag eerder was het vooral een Noord-Hollandse aangelegenheid in de Westfriese polders. Richard Kramer heroverde zijn overwinning van twee jaar geleden en liet Toine Groot een kwart minuutje achter zich. De derde plaats ging naar Emiel van Tongerlo voor master Rob Schilder, die het duursportvak nog niet verleerd is. Jeffrey van der Park was de eerste ‘nieuwe naam’ op een vijfde plaats met daar meteen achter nationaal wintertriathlonkampioen Jeroen Lute. Na enkele ereplaatsen in deze Westfriese run-bike-run was het voor agente Marieke van Lierop nu wel raak. De Schoorlse bouwde haar voorsprong bij het lopen goed op. Bernardette Lohmann en Brenda Zwarthoed volgden op gepaste afstand als tweede en derde. Beste duo waren Patty’s Angels uit Amsterdam. Zij waren het ook, die als eerste de finish bereikten, maar konden dan ook okselfris aan het lopen en fietsen beginnen. De zevende editie werd onder een heerlijk zonnetje vanaf het sportcomplex van AV Hollandia afgewerkt. Zoals gezegd, fietsend kwamen de deelnemers mogelijk al op stukjes van de 70.3 Ironman van West-Friesland in 2019.

Tussenstand Frodo-Colonel 1-0


Over 70.3 Ironmans gesproken. De mooiste wedstrijd dit weekeinde was wel de Oceanside van zaterdag. In een rechtstreeks duel tussen Frodo en The Colonel, greep Jan Frodeno de volle winst. Die kon de Duitser goed gebruiken na zijn tegenvallend optreden op Hawaii en vervolgens de ‘aanslag’ van een automobilist tijdens een fietstraining in Australië. Jan klopte Lionel Sanders met bijna vier minuten verschil. Tim Reed werd derde, Amerikaanse/Belg Rodolphe von Berg vijfde. Het werd aan de Californische kust een Duitse Doppelsieg, want Anne Haug legde de Britse Holly Lawrence en de Amerikaanse Sarah True in de luren.
Andere uitslagen druppelen binnen.

De zwemloop van Nieuwkoop werd overtuigend gewonnen door Team4Talent-man Milan Brons. Hij klopte hier Richard de Groot en Tom de Visser. De laatste liep in de eindsprint Pascal Valentijn nog van het podium.

Thomas opnieuw mister Asian Powerman


Wie anders dan Thomas Bruins kon zondag de Powerman Indonesia op zijn naam schrijven. Nou ja, hij moet het nog wel altijd doen natuurlijk. De Australische Nederlander (of andersom) klopte in de hoofdstad Jakartas de Rus Ivan Vlasenko met ruim vijf minuten. Derde werd de Indonesiër Jauhari Johan. Beste vrouw was de Italiaanse Irene Coleto, die minuten sneller dan de Japanse Airi Sawada. Miriam van Reijen liet deze Powerman aan zich voorbij gaan. Met al die Aziatische Powermans is het ook niet eenvoudig om ze allemaal te doen.

Morgen meer uit dit verrassend zomerse weekend!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.