Diep gaan; Zwemlopen Urk, Nieuwkoop, Nuenen en Venray; Lotte in St. Kilda -WTJ 764

foto SvdB foto’s

MAANDAG – Als we de ‘bovenmenselijke’ prestaties van Rob Barel koppelen aan zijn leeftijd, kweek je altijd een kleine discussie. Dat Rob een uitzonderlijke triatleet is, hoeven we niet meer uit te leggen. Jaren van toewijding, onvoorwaardelijke steun van zijn echtgenote Cora en bulkend van het talent. Voeg daar nog eens aan toe dat zijn gezondheid niets te wensen overlaat, dat blessures niet te vaak voorkomen en je hebt een groot kampioen, die zelfs over een extreem lange periode aan de top kan blijven. Dat zegt alles over Rob en zegt mijns inziens niet direct iets van de tegenstand. Al te vaak hoor je dat de generatie Rob, Axel, Gregor en later Frank en Jan meer trainingsdiscipline konden opbrengen dan de huidige lichting. Wij oordelen niet. De buitenlandse concurrentie is sinds toelating tot de Olympische Spelen op alle onderdelen in de duursport enorm toegenomen. Triathlon wordt beoefend in zo’n 120 landen wereldwijd. En geloof me, Robert Beute deelde zaterdag in Loon geen cadeautjes uit. Dat ondervond de grootmeester zelf ook. ,,Weet je wel hoe diep ik hiervoor heb moeten gaan?’’


Behalve de Triathloon en de twee run-bike-runs was het vooral het weekeinde van de zwemlopen. In de Klif18 zwemloop van Urk waren het broer en zus Lebouille die de race naar zich toetrokken. Pim was zowel in het zwembad als met de loopschoenen te sterk voor Anton Theo Borger en Cor Boerman. Zus Dirkje, terug van een mooie race in Quarteira, zag Joyce Caro nog wel eerder uit het binnenbad klauteren, maar ze liep vervolgens een minuut sneller dan Joyce. Ingrid Eelkema behaalde de derde plaats. Dirkje zou bij de mannen ook op het podium hebben gestaan, ze had de derde tijd.

Gedoucht


Van de zwemloop in Nieuwkoop hadden we de mannen top drie al genoemd: Milan Brons in 49.48 minuten, die al bijna gedoucht had vooraleer Richard de Groot finishte. Derde werd Tom de Visser. Beste vrouw was Rosanne de Boer met een tijd net boven het uur. Marliese Vollebregt finishte als tweede en de derde zwemloopster in Nieuwkoop was Marloes Voorhout. Mooi drietal dicteerde de korte afstand: Jeroen Velders verraste Tim den Braber en Ian Pennekamp. Meike Regeling, Jolanda ten Brinke en…Ada van Zwieten vormden de top drie bij de vrouwen. Ja, ook Ada is ‘still going strong’. Winnares van de Holland Triathlon in 1987. Veel deelnemers van zondag Nieuwkoop waren toen niet eens geboren. Robin Schols en Fleur van Leeuwen pakten de op één na kortste zwemloop-afstand en de strijd om de Scala College-trofee waar zestig scholieren aan mee deden, werd gewonnen door Niels Vlagsma en Melissa Rottier.

Nieuwe namen


De zaterdagavond zwemloop in Nuenen was voor de snelste zwemmer onder de dertig deelnemers. Tom van der Sande was op de tien kilometer lopen driekwart minuut langzamer dan Jef Bogers, maar Tom had na de kilometer zwemmen al een riante voorsprong op hem. De derde plaats ging naar Teun van Uffelen. Mooi dat zulke wedstrijdjes ook eens nieuwe namen op de voorgrond brengen. Ook het vrouwenpodium kwamen we nog niet vaak tegen, maar het kan de start zijn van een mooie duursportcarrière. Lieke van Dijck klopte Marloes Laurenssen en Marjolein Dam in de Oostbrabantse wedstrijd van Squadra. Op de korte afstand deden Devi Wolthuizen, Vincent Böhm en Yori Vaes buiten mededinging mee. Devi scoorde de snelste tijd, maar de echte winnaars waren Rens van Beek en Marit Roovers. Het scholierenkampioenschap ging naar Justin Steenkamp en Sophie Plasman en bij de basisschooljeugd was Julie van Nispen overall de beste. Beste jongen was Luuk Verhoeven, een half minuutje later.

Rianne is hersteld

Nog niet alle uitslagen zijn bekend van de ATV Venray-zwemloop. Wel maake Peel & Maas een fraai filmpje, waarin Neiske Becks uitlegt dat een zwemloop relatief eenvoudig is te organiseren. Neiske won het evenement zelf een aantal jaren terug, maar stond nu aan de microfoon. Dat doet ze bij veel Ironkids wedstrijdjes. Daarover hopelijk de komende dagen meer. De lange afstand werd gewonnen door Triteam Groningen-atleet Edwin Dasselaar. Bij de vrouwen was internationaal triatlete Rianne de Croock de sterkste. Ze kwam van het hele veld ook als eerste uit het Laco-bad van Venray. Rianne was vooral te spreken over haar lopen, nadat ze afgelopen winter tegen een liesblessure aankeek.

Marcel en Lars op Mallorca


We gaan naar zuidelijker oorden. Portocolom op Mallorca. De halve afstand was wederom een Belgische dubbelslag met Michael van Cleven en Timothy van Houtem op de eerste twee plaatsen. De Duitse Natascha Schmitt was beste vrouw en enige Nederlander Hans Hiemstra stapte na het zwemmen uit. Meer Nederlanders op de Olympische afstand, gewonnen door de Pool Kacper Adam. ‘Showman’ Marcel Gierman was van de vijf Nederlanders de beste op een 9e plaats overall en 2eH40. De Duitse Sabrina Stadelmann won de vrouwenrace.

En zullen we ook Lars Vreugdenhil nog vermelden. Na een winter met conditionele ups and downs toch aan de start en 155e worden (32H40). Klasse Lars!

De voorlopig even laatste resultaten in deze après-weekend aflevering is de ITU Oceanic Cup in het Australische Saint Kilda. Beetje ongelukkig in dezelfde periode als de Commonwealth Games, maar toch wel een sterk veld. Sam Ward won de mannenrace, maar onze aandacht ging uit naar Lotte Wilms. Samen met Elise Salt kwam Lotte als eerste bij haar fiets aan. Op de fiets sloten toppers als Annabel Luxford en Tamsyn Moana-Veale aan, maar het venijn zat hem in het lopen toen de uit Nederlandse ouders geboren Natalie van Coevorden de snelste looptijd neerzette, die haar de volle winst opleverde. Lotte Wilms toonde zich erg actief in de race, dat brak haar nog een beetje op bij het lopen. De twaalfde looptijd gaf als eindklassering plaarts zeven. Nog steeds verrassend goed voor een vrouw, die nog geen vijf maanden aan triathlon doet.
Morgen weer meer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.