Mario Mola; Holten mikt op Carlijn; Vernay, Sevilla en de 70.3 Ironmans – WTJ 765

 

DINSDAG – Bondsblad op de deurmat. Als absorbeerder van alle triathlonnieuws voor mij lekker leesvoer. Over de inhoud verschillen de meningen op onze Trikipedia-redactie. De laagdrempeligheid zou ontbreken, de wedstrijdverslagen worden gemist. Voor dat eerste valt wellicht iets te zeggen, voor het tweede kan een maandblad niet langer concurreren met het razendsnelle online-nieuws op onder meer deze website. Allemaal nog eens nalezen hoe Rachel Klamer Abu Dhabi gewonnen heeft, is m.i. zinloos.

Tachtig

Toch haal ik er altijd leuke dingen uit. Dat Rob Barel nog wel tot zijn tachtigste door wil en dan onder de 14 uur duiken op Hawaii bijvoorbeeld. En de manier hoe Laurens ten Dam tegen Chris Brands opkeek tijdens een trainingskamp op Mallorca. Heerlijk. Mario Mola mocht ik ooit binnen praten op de triathlon van Alanya. Het was zijn eerste wedstrijd buiten Spanje, ik meen 2006 of zo. Mooie Mario was nog junior, stond in de schaduw van zijn landgenoten Ivan Rana en Javier Gomez. Hij finishte – ik moest het even terugzoeken – als 32e. In Holten zag ik hem een aantal jaren later weer. Hij was gegroeid, haalde achter Jonathan Brownlee zilver op het Europees juniorenkampioenschap. Laat het een inspiratie zijn voor iedereen om vooral door te zetten.

 

Over Holten gesproken. Op de eerste pers- en sponsorbijeenkomst vorige week verscheen spontaan Olympisch schaatskampioene Carlijn Achtereekte. De snelste vrouw op de 3000 meter komt uit Lettele. Ze kent de triathlon van Holten wel, stond ooit haar buurmeisje aan te moedigen. Meedoen deed ze nooit, maar ze vond de aangeboden wildcard wel verleidelijk. ,,Ik ben net begonnen met hardlopen, fietsen is geen probleem. Dat zwemmen is nog een dingetje.’’ Carlijn zei voor 2018 nog niets toe, maar beloofde haar triathlondebuut sowieso in Holten te plannen. De stichting triathlon Holten rekent haar alvast tot de 1700 triatleten, die op 29 en 30 juni het Sallandse stadje aandoen.

Dubbele zege voor Rens

Intussen zijn de uitslagen van de Laco-zwemloop te Venray volledig. En kunnen we constateren dat Maastrichtenaar Edwin Dasselaar met afstand de beste was. Marcel Martens en Rob Riksen kwamen vier minuten later als eerste achtervolgers binnen. Rianne de Croock liet titelverdedigster Jacquie Gough vier minuten achter zich. Loes Veenje was de derde en laatste vrouw over de finish. Bij de koppels won het Millse team Van de Bungelaar. De junioren Jesse Cuypers en Fleur Beckers bleven de senioren de baas op de halve afstand. Rens van Beek was de avond tevoren al winnaar in Nuenen, zondag won ie de mini-afstand in Venray. Julie Cuypers, jongere zus van Jesse, was winnares. Jens Biesmans en Emily Hilven, beiden uit het Belgische Maasmechelen, waren de snelsten op de allerkortste afstand: 150 meter zwemmen, 1 kilometer lopen.

 

De mixed relay op de Commonwealth Games ging zaterdag naar thuisland Australië met Gilian Backhouse, Matthew Hauser, Ashleigh Gentle en Jacob Birtwhistle. Engeland en Nieuw-Zeeland haalden zilver en brons, Zuid-Afrika met Richard Murray sloot de rij van acht landen.

Zege Janet in 70.3 IM Oceanside

De halve triathlon in het Spaanse Sevilla trok drie Nederlanders. Johan Engels was op de 123e plaats de beste op een krap uurtje van de Britse winnaar Robert Brundish. De Spaanse Anna Noguera Raja won van een tiental landgenoten.
Uit de 70.3 Ironmans pikten we nog enkele Nederlandse resultaten. Danny Copinga was in Oceanside op een 583e plaats beste landgenoot, kleine twee uurtjes na Jan Frodeno was hij klaar. Iets sneller ging Sonja Verhage bij de vrouwen: 121e op 1 uur 20 van Anne Haug. De overwinning bij de F65 ging naar de Houtense triatlete Janet van Woudenberg. Volgens mij leeft Janet als een prof, want ze reist de hele wereld af voor triathlons. Gezien haar respectabele leeftijd kan ze dat ook doen. Hulde. In Galveston, Texas klopte Ben Kanute (ooit sterk Xterra-atleet) de Oostenrijker Michael Weiss en fietsbeest Andrew Starykowicz. Een boeiend Ozzie-duel bij de vrouwen, in het voordeel beslist door Melissa Hauschildt ten koste van Mirinda Carfrae. Max van Adrichem was op de 368e plaats beste dutchie. Bij de vrouwen eindigde Merel Wolbers op een 234e plek. In Haines City, Florida tenslotte waren de Braziliaan Rafael Sousa en de Amerikaanse Deanna Newman de 70.3 Ironman-kampioenen. Bij de vrouwen was het verschil tussen Deanna en Emily Cameron slechts 5 seconden. Jan van Vliet finishte als 314e en beste Nederlander.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.